• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Dokedy budeme nosiť rúška? Experti vyslovili prvý odhad, tento rok ich dole nedáme

Dokedy budeme nosiť rúška? Experti vyslovili prvý odhad, tento rok ich dole nedáme

Svetová zdravotnícka organizácia varuje pred uvoľňovaním opatrení a máme sa pripraviť na nový spôsob života

Podľa štúdie zverejnenej v magazíne Science by pandémia a opatrenia s ňou súvisiace mohli trvať najmenej do roku 2022.

Experti z Harvardovej univerzity vytvorili globálny model šírenia Covid-19, na základe ktorého prognózujú, že vírus sa zrejme po letných mesiacoch znova vynorí v plnej sile.

Predpovedajú ďalšiu vlnu koronavírusu, ktorá pravdepodobne udrie v zimných mesiacoch, ak teraz poľavíme v disciplíne. Scenár z Talianska či Španielska sa teda môže opakovať.

Ohniská šírenia môžu vznikať aj v roku 2024

Našou jedinou zbraňou v čase bez účinného lieku alebo vakcíny je iba sociálny odstup a dodržiavanie preventívnych opatrení.


Tiež nevylučujú, že epidemické ohniská nákazy budú vznikať ešte v roku 2024. Znamenalo by to, že vírus nebudeme mať pod kontrolou ani najbližšie roky. Ak si ľudstvo nevybuduje kolektívnu imunitu, infekciu pravdepodobne v dohľadnej dobe neporazíme.

Kolektívna imunita nemusí byť trvalá

Otázne je aj to, či bude mať imunita trvalý charakter, alebo bude len prechodná. Tým pádom by sme sa chorobou znova a znova mohli nakaziť, podobne ako chrípkou alebo nádchou.


Ako sa pre Theguardian.com vyjadrila holandská virologička Marion Koopmans, ktorá sa zaoberá výskumom protilátok, v prípade respiračného vírusu by bola trvalá imunita veľmi neobvyklým javom.


Predpoveď vyznieva alarmujúco najmä v období, kedy mnohé krajiny rozvoľňujú reštrikčné opatrenia. Vedci tvrdia, že do „normálu“ sa budeme vracať ešte dlho a keby sme obmedzenia prerušili príliš skoro, šírenie nákazy by sa nám mohlo vymknúť spod kontroly.


Najúčinnejším prostriedkom je podľa nich sociálny dištanc, čiže dodržiavanie odstupu na verejnosti a obmedzenie kontaktov, uvádza CNN.


Svetová zdravotnícka organizácia varuje pred uvoľňovaním opatrení a máme sa pripraviť na nový spôsob života


Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok varovala pred unáhleným uvoľňovaním obmedzení súvisiacich so šírením nového koronavírusu, pretože by mohlo viesť k opätovnému nárastu prípadov nákazy.


Vyjadrili sa tak v čase, keď vlády na celom svete začínajú s uvoľňovaním prísnych opatrení s cieľom znovu rozbehnúť svoje ekonomiky.


“Nie je čas byť laxní. Miesto toho sa musíme na najbližšiu budúcnosť pripraviť na nový spôsob života,“ vyjadril sa regionálny riaditeľ WHO pre oblasť západného Tichomoria Takeši Kasai.


Vlády podľa neho musia ostať ostražité, aby zabránili šíreniu vírusu, a uvoľňovanie opatrení musí byť postupné. Dôležité je pritom, aby tak robili v rovnováhe medzi udržaním zdravej populácie a funkčných ekonomík.


„Napredujúc v tomto zložitom čase musíme naše životy, naše zdravotnícke systémy a náš prístup k zastaveniu šírenia naďalej prispôsobovať a vyvíjať popri epidémii – aspoň kým nebude vakcína alebo efektívny liek. Tento proces sa bude musieť stať naším novým normálom,“ skonštatoval Kasai.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie