• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Dôchodcovia si od nového roka prilepšia, Sociálna poisťovňa zverejnila výšku valorizácie

Dôchodcovia si od nového roka prilepšia, Sociálna poisťovňa zverejnila výšku valorizácie

Starobní penzisti si od budúceho roka mierne prilepšia.

Dôchodcovia dostanú od 1. januára budúceho roka vyššie dôchodky. Sociálna poisťovňa všetky penzie zvýši o 1,3 percenta.

Dôchodok v novej výške dostanú penzisti v januárových výplatných termínoch. Sociálna poisťovňa im v januári budúceho roka zašle k zvýšeniu aj písomné rozhodnutie. Sociálna poisťovňa o tom informovala v tlačovej správe.

Penzie sa v budúcom roku zvýšia o percento medziročného rastu spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov určeného Štatistickým úradom SR za prvý polrok minulého roka, teda o 1,3 percenta mesačnej sumy dôchodku.

Minimálne dôchodky pod osobitným režimom

O zvýšenie dôchodku nie je potrebné Sociálnu poisťovňu žiadať. Dôchodky vo vyššej sume poisťovňa prvýkrát vyplatí vo výplatnom termíne v januári budúceho roka aj s doplatkom zvýšenia od 1. januára 2022 do dňa predchádzajúceho výplatnému termínu v januári 2022.

Pre minimálne dôchodky platí zo zákona osobitný mechanizmus. Valorizácia sa ich teda priamo netýka. Poberateľovi minimálneho dôchodku sa od 1. januára budúceho roka zvyšuje o 1,3 percenta jeho pôvodne vypočítaný dôchodok.

Minimálny dôchodok sa nemení

Sociálna poisťovňa ho porovná s výškou poberaného minimálneho dôchodku. Ak je jeho pôvodný dôchodok aj po valorizácii nižší ako minimálny dôchodok, dôchodcovi sa naďalej vypláca minimálny dôchodok. Zároveň platí, že suma minimálneho dôchodku sa od 1. januára budúceho roka nemení.

Ak bude po zvýšení dôchodku jeho suma vyššia ako výška minimálneho dôchodku platná od 1. januára budúceho roka, nárok na minimálny dôchodok zaniká. Poisťovňa totiž bude dôchodcovi vyplácať jeho valorizovaný dôchodok. Ten bude totiž vyšší než dovtedy poberaný minimálny dôchodok.

Priemerný dôchodok sa dostal cez 500 eur. Medziročne rastie aj počet dôchodcov

Suma priemerného starobného dôchodku, ktorý vypláca Sociálna poisťovňa, na konci novembra tohto roka dosiahla 505,20 eura. Oproti koncu novembra minulého roka sa zvýšila takmer o 18 eur.


Popri náraste sumy starobnej penzie medziročne mierne stúpol aj počet jej poberateľov. Kým vlani v novembri dostávalo starobný dôchodok 1 milión 90,3 tisíca penzistov, v novembri tohto roka bolo na Slovensku 1 milión 95-tisíc starobných dôchodcov. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila Sociálna poisťovňa.

Priemerný predčasný starobný dôchodok v porovnaní s novembrom minulého roka vzrástol o 34,40 eura na 502,20 eura. Ku koncu minulého mesiaca ho dostávalo 11,5 tisíca penzistov, čo bolo o 1,7 tisíca osôb menej ako pred rokom.


Priemerný invalidný dôchodok pre osoby s mierou postihnutia do 70 % bol na konci minulého mesiaca na úrovni 225,70 eura. V porovnaní s novembrom vlaňajška je tak vyšší o 8 eur. Invalidnú penziu pre ľudí s mierou postihnutia nad 70 % vypláca poisťovňa v priemernej výške 408,30 eura. Medziročne ide o nárast o 13,90 eura. Sociálna poisťovňa ku koncu minulého mesiaca evidovala 228,1 tisíca poberateľov invalidných dôchodkov, čo je oproti novembru minulého roka menej o 5,9 tisíca penzistov.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie