• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Do ruskej armády môžu vstúpiť aj ľudia po 40-tke, Putinovi pravdepodobne pre obrovské straty na Ukrajine dochádzajú vojaci

Do ruskej armády môžu vstúpiť aj ľudia po 40-tke, Putinovi pravdepodobne pre obrovské straty na Ukrajine dochádzajú vojaci

 Nový zákon uvádza, že špecialisti sú povinní obsluhovať vysoko presné zbrane a „skúsenosti ukazujú, že sa takými stanú vo veku 40 až 45 rokov“.

28.5.2022 (Webnoviny.sk) -

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal zákon, ktorý ruší vekový limit pre vstup do ozbrojených síl. Legislatíva umožňuje, aby sa do armády hlásili aj ľudia nad 40 rokov.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Nábor expertov do armády

Očakáva sa, že to budú ľudia bežného pracovného veku. Armáda mala predtým vekový limit 18 - 40 rokov pre Rusov a 18 - 30 rokov pre cudzincov.

Krok dláždi cestu pre nábor ďalších civilných expertov do konfliktu na Ukrajine. Informuje o tom spravodajský portál BBC. Nový zákon uvádza, že špecialisti sú povinní obsluhovať vysoko presné zbrane a „skúsenosti ukazujú, že sa takými stanú vo veku 40 až 45 rokov“.

Rusi prišli o množstvo vojakov

Do ozbrojených síl môže vstúpiť aj viac lekárov, inžinierov a odborníkov na komunikáciu. Putin sa zatiaľ vyhýba rozsiahlym odvodom do invázie na Ukrajine, ktorú Kremeľ označuje za „špeciálnu vojenskú operáciu“.

Vojenskí experti z Ukrajiny a Západu tvrdia, že Rusko počas vojny na Ukrajine utrpelo ťažké straty. Podľa Ukrajiny mu zabili zhruba 30-tisíc vojakov, britská vláda odhaduje okolo 15-tisíc. Rusko 25. marca uviedlo, že má 1 351 mŕtvych a odvtedy tento počet neaktualizovalo.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)


Ukrajinský prezident podľa spravodajskej televízie CNN zdôraznil, že vytváranie tlaku na Rusko je doslova záležitosťou záchrany životov a každé zdržanie, spor alebo návrh na „upokojenie“ Moskvy vedie k „novým zabitým Ukrajincom“ a novým hrozbám pre každého na kontinente.

Rusko podľa Ukrajiny rozmiestnilo v Čiernom mori 400 až 500 starých sovietskych mín, ktoré sa počas búrok uvoľňujú zo svojich kotiev a unáša ich voda. To znemožňuje vývoz tovarov z ukrajinských prístavov. Hovorca odeskej regionálnej vojenskej samosprávy Serhij Bratčuk povedal, že Rusko blokovaním prístavov „vytvorilo potravinovú krízu vo svete“ a používa „informačné alibi“, keď obviňuje Ukrajinu z potravinovej krízy. Informuje o tom spravodajský portál BBC, ktorý pripomína, že spomenuté informácie sa nedali nezávisle overiť.


Ruské sily pravdepodobne dobyli väčšinu mesta Lyman v Doneckej oblasti. Uvádza to britské ministerstvo obrany na základe informácií vojenskej rozviedky s tým, že je to predbežná operácia pre ďalšiu fázu ruskej ofenzívy na východe Ukrajiny.


Mesto je dôležitý železničný uzol a poskytuje prístup k dôležitým železničným a cestným mostom nad riekou Siverskyj Donec. Ruské sily podľa rezortu budú v najbližších dňoch pravdepodobne „uprednostňovať vynútenie prechodu“ cez túto rieku. Informuje o tom spravodajský portál Sky News.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sľúbil, že východný región Donbas bude znova ukrajinský. Vo svojom nočnom piatkovom príhovore situáciu v oblasti opísal ako „veľmi náročnú“ v dôsledku posilňovania palebnej sily a počtu vojakov zo strany Ruska.


Slovensko-ukrajinské hranice na vstupe na Slovensko prekročilo v piatok 27. mája 3 183 osôb. Z toho bolo 1 910 mužov, 554 žien a 719 detí. O dočasné útočisko požiadalo 196 žiadateľov. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi za včerajší deň 3 112 osôb. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová.

Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 49 policajtov, 67 hasičov, 91 colníkov, 156 vojakov, 81 dobrovoľníkov, 180 zamestnancov okresných úradov, 43 príslušníkov zahraničných zložiek a 20 zamestnancov migračného úradu. Zároveň sa vypravilo päť autobusov, ktoré prepravili 44 osôb. Vlakovou dopravou sa prepravilo 38 osôb.


Celkový počet osôb, ktoré vstúpili na územie Slovenska od 24. februára 2022 je 462 487 osôb. Udelilo sa vyše 78-tisíc dočasných útočísk. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu zaznamenali takmer 207-tisíc osôb.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie