• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Do konca roka vstúpi do platnosti ropné embargo, jedno z najdôležitejších reštriktívnych opatrení voči Rusku

Do konca roka vstúpi do platnosti ropné embargo, jedno z najdôležitejších reštriktívnych opatrení voči Rusku

Keďže nechceme ísť do vojny s Ruskom, základom sú ekonomické sankcie a podpora Ukrajiny.

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell tvrdí, že sankcie voči Rusku fungujú, no „požadovaný efekt môže trvať dlho“.

Ako uviedol web eurointegration.com.ua, Borrell pripomenul, že do konca roka 2022 vstúpi do platnosti jedno z najdôležitejších reštriktívnych opatrení voči Rusku – ropné embargo, a hoci Moskva si môže nájsť nové trhy, na ktorých bude predávať ropu, bude musieť dávať svojim odberateľom výrazné zľavy.

„Keďže nechceme ísť do vojny s Ruskom, základom sú ekonomické sankcie a podpora Ukrajiny. Naše sankcie začínajú mať efekt a v najbližších mesiacoch bude ešte väčší,“ skonštatoval Borrell. Ruský export do EÚ sa od začiatku invázie na Ukrajinu znížil o 48 percent.

Dve tretiny slovenských firiem by sa bez dodávok plynu nezaobišli, v prípade výpadku majú dve možnosti

Stabilita dodávok, resp. dostatočná zásoba plynu, je pre firmy na Slovensku kľúčová. Dve tretiny firiem spomedzi tých, ktoré využívajú pre svoje fungovanie plyn, by sa bez jeho dodávok nezaobišli.

Pri výpadku suroviny by museli hľadať náročnejšie alternatívy zdroja dodávok.

Vyplynulo to z najnovšieho prieskumu ČSOB medzi štyrmi stovkami živnostníkov a zástupov firiem na Slovensku, pripravený v spolupráci s prieskumnou agentúrou Datank.

Dve možnosti

Spolu 37 % firiem a živnostníkov na Slovensku podľa prieskumu ČSOB využíva pre svoje fungovanie plyn, pričom ich podiel rastie s rastúcou veľkosťou biznisu.

„Väčšina z nich by mala v prípade výpadku suroviny dve možnosti. Buď hľadanie alternatívneho zdroja dodávok alebo investície do technologických zmien,“ uviedla manažérka oddelenia pre živnostníkov, mikro a malé podniky v ČSOB Dáša Polláková.

Niektoré firmy majú rezervy

Dve tretiny z nich by v prevádzke vedeli pokračovať po výpadku suroviny len po rozsiahlej a náročnej technologickej investícii. Zhruba 5 % opýtaných uviedlo, že sú na plyne závislí do takej miery, že majú pre každý prípad vytvorené veľké rezervy.

Asi 38 % zástupcov biznisu spomedzi tých, ktorí využívajú pre svoje podnikanie plyn, by situáciu vedelo zvládnuť pri menších úpravách prevádzky alebo technológií.

Všetko je o peniazoch

Najväčšiu závislosť na dodávkach plynu deklarovali firmy z oblasti spracovateľského priemyslu a strojárstva, horeca, veľko a maloobchodu.

„Máme pomerne veľké haly vykurované plynom a je to veľká položka. Sme závislí na plyne, ale všetko sa dá vyriešiť. Museli by sme nájsť alternatívne zdroje a využiť napríklad fotovoltaiku a iné prírodné zdroje. Ale opäť je to všetko o peniazoch,“ uviedol v tejto súvislosti jeden z oslovených zástupcov podnikateľov v oblasti výroby.

Vojna na Ukrajine: Rusi sa presúvajú západným smerom a prezident Zelenskyj odvolával

Ruská armáda podľa ukrajinských predstaviteľov nepretržite presúva vojenskú techniku na západ od Mariupoľa k iným častiam južnej Ukrajiny, v ktorých prebieha ofenzíva ukrajinských síl. „Naďalej zaznamenávame pohyb vojenského vybavenia cez Mariupoľ,“ uviedol poradca starostu okupovaného mesta Petro Andrušenko.


Podľa poradcu starostu v sobotu „veľký konvoj, v ktorom bolo do sto kusov vojenskej techniky, prešiel cez mesto v smere do Zaporižžskej oblasti“. V konvoji boli aj bojové vozidlá pechoty. Informuje o tom portál cnn.com. Niektorí nezávislí analytici sú presvedčení, že Rusi sa presúvajú západným smerom, aby podporili svoje sily, ktoré sa bránia v Chersone po tom, ako sa stali terčom ukrajinského útoku zbraňami ďalekého dosahu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj z funkcií odvolal šéfa Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) Ivana Bakanova a generálnu prokurátorku Irynu Venediktovovú.


Za dôvod označil stovky súdnych stíhaní ich podriadených a zamestnancov iných bezpečnostných zložiek za velezradu a kolaboráciu. „Osobitne, viac ako 60 zamestnancov úradu prokurátorky a SBU zostalo na okupovaných územiach a pracujú proti nášmu štátu,“ povedal Zelenskyj.

„Také množstvo zločinov proti základom bezpečnosti štátu a zaznamenaných spojení medzi ukrajinskými bezpečnostnými silami a ruskými špeciálnymi službami vyvoláva vážne otázky o ich vedení,“ konštatoval Zelenskyj vo videopríhovore.


Šéf európskej diplomacie Josep Borrell tvrdí, že sankcie voči Rusku fungujú, no „požadovaný efekt môže trvať dlho“.


Pripomenul, že do konca roka 2022 vstúpi do platnosti jedno z najdôležitejších reštriktívnych opatrení voči Rusku – ropné embargo, a hoci Moskva si môže nájsť nové trhy, na ktorých bude predávať ropu, bude musieť dávať svojim odberateľom výrazné zľavy.


„Keďže nechceme ísť do vojny s Ruskom, základom sú ekonomické sankcie a podpora Ukrajiny. Naše sankcie začínajú mať efekt a v najbližších mesiacoch bude ešte väčší,“ skonštatoval Borrell. Ruský export do EÚ sa od začiatku invázie na Ukrajinu znížil o 48 percent.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie