• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Do boja proti koronavírusu sa zapájajú aj slovenskí vývojári, vznikli už dve desiatky aplikácií

Do boja proti koronavírusu sa zapájajú aj slovenskí vývojári, vznikli už dve desiatky aplikácií

Slovenská aliancia pre inovatívnu ekonomiku (SAPIE) zatiaľ napočítala 20 rôznych digitálnych iniciatív, ktoré pomáhajú v čase pandémie v oblasti zdravotnej starostlivosti, vzdelávania, podpory podnikateľov, či kultúry.

21.3.2020 (Webnoviny.sk) - Do boja proti novému koronavírusu sa aktívne zapájajú aj slovenskí vývojári. Slovenská aliancia pre inovatívnu ekonomiku (SAPIE) totiž zatiaľ napočítala až 20 rôznych digitálnych iniciatív, ktoré pomáhajú v čase pandémie v oblasti zdravotnej starostlivosti, vzdelávania, podpory podnikateľov, či kultúry.

Najviac projektov slovenských digitálnych firiem, až 40 % z celkového počtu, sa venuje informovaniu o prevencii, či mapám nákazy na území Slovenskej republiky.

"Zaujímavé dáta prináša aj projekt porovnania vývoja na Slovensku s okolitými krajinami, ide však o amatérsky štatistický projekt," informuje SAPIE.

Projekty pre oblasť zdravotníctva

Druhú najväčšiu skupinu tvoria pomocné digitálne projekty pre oblasť zdravotníctva a zdravotnej starostlivosti. Mediálne známa už je aplikácia Zostaň zdravý, ktorá umožňuje zaregistrovať sa, nechať aplikáciu zaznamenávať svoj pohyb a v prípade neskoršieho pozitívneho testovania na koronavírus, oznámiť túto skutočnosť v aplikácii.

Tá informuje všetkých ostatných členov aplikácie, že prišli v minulosti do styku s nakazeným.

"Taktiež je ideálnym nástrojom na zodpovedné správanie sa nakazených. Ak už z akéhokoľvek akútneho dôvodu musia opustiť karanténu, bude ich pohyb viditeľný pre ostatných užívateľov v mape pre ich lepšiu ochranu," uvádza aliancia pre inovatívnu ekonomiku.

Projekt MAIA MD zase zabezpečuje online komunikáciu s praktickým lekárom alebo inými ambulanciami. Rieši tak bezkontaktne a efektívne prípady, keď pacient potrebuje len predpísať lieky alebo skonzultovať svoj stav skôr, než sa rozhodne pre osobnú návštevu.

Školstvo a vzdelávanie

Treťou najfrekventovanejšou oblasťou digitálnej pomoci je školstvo a vzdelávanie, ktoré tvorí 17 % projektov. Zameriava sa predovšetkým na online vzdelávanie, spoločnosť Google zas poskytuje balíky svojich nástrojov na vzdelávanie na diaľku či prácu na diaľku.

"Príležitosť vidíme v tomto čase v posilnení technických zručností ľudí. Je ideálny čas začať programovať a dostupnosť online kurzov zdarma je enormná," tvrdí riaditeľ SAPIE Martin Uhnak. Spomína aj slovenské projekty od portálu NextTech či portál ucimsadoma.sk.

Počet iniciatív sa bude rozširovať

K lepšej kvalite života prispievajú tiež portály, ktoré pomáhajú malým podnikateľom a živnostníkom nájsť online uplatnenie či projekt Aby kultúra žila, ktorý pripravuje prvý virtuálny festival na Slovensku.

"Ukazuje sa, že inovatívna ekonomika je dôležitým pomocníkom v súčasnej kríze koronavírusu. Dôkazom sú dve desiatky slovenských aplikácií a projektov, ktoré pomáhajú nielen v primárnych oblastiach ako je zdravotná starostlivosť, ale aj sekundárnych, ako je vzdelávanie či podpora malých živnostníkov. Očakávame, že počet iniciatív sa v najbližších týždňoch bude rozširovať,“ hovorí Uhnak.

Zaujímavosťou podľa SAPIE je, že len 10 % týchto iniciatív je podporených úradmi Slovenskej republiky. Ostatné vznikli ako dobrovoľný príspevok digitálnej ekonomiky k aktuálnemu dianiu.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie