• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Diaľničiari vyhlásili tender na vybudovanie nového mýtneho systému za desiatky miliónov eur

Diaľničiari vyhlásili tender na vybudovanie nového mýtneho systému za desiatky miliónov eur

Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal už viackrát avizoval, že nový mýtny systém bude v správe štátu.

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) vyhlásila v utorok verejnú súťaž na vybudovanie nového mýtneho systému na Slovensku v hodnote 60 miliónov eur bez DPH.

Verejné obstarávanie sa týka projektu vybudovania elektronického mýtneho systému (EMS) a poskytovania služieb technickej podpory pre tento nový mýtny systém.

Dodávka na kľúč

NDS dĺžku jeho dodania určila na 135 mesiacov. Ponuky alebo žiadosti o účasť na verejnej súťaži môžu spoločnosti predložiť do 31. marca 2021.

Predmetom zákazky je podľa NDS vybudovanie EMS s tým, že dodávateľ odovzdá komplexnú dodávku na kľúč.


Výherca teda okrem vypracovania dokumentácie, dodávky, montáže, implementácie a integrácie so službami poskytovanými tretími osobami zabezpečí aj vyskúšanie, zaškolenie obsluhy a uvedenie mýtneho systému do prevádzky. Zároveň má zabezpečiť aj poskytovanie služieb technickej podpory EMS.

Mýto v správe štátu

Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal už viackrát avizoval, že nový mýtny systém bude v správe štátu a bude aj finančne efektívnejší ako ten doterajší.


Celková odhadovaná hodnota projektu na nový mýtny systém je podľa diaľničiarov 60 miliónov eur bez DPH.


Zákazka sa delí na viaceré časti, ako napríklad na spracovanie finančných transakcií a služby klíringových ústavov či elektronické zariadenia.


NDS pripomína, že cena nie je jediným kritériom výberu, ďalšie kritériá sú uvedené len v súťažných podkladoch.

Dve etapy realizácie

Lehota realizácie zákazky je rozdelená do dvoch etáp. Do prvej etapy patrí realizácia, ktorej plnenie sa bude realizovať od podpisu zmluvy do 31. decembra 2022.


Druhá etapa sa týka prevádzky, ktorej plnenie sa bude realizovať od 1. januára 2023 do 31. decembra 2027, prípadne pri uplatnení opcie do 31. decembra 2032.


V predpokladanej hodnote zákazky je podľa diaľničiarov zahrnutá aj hodnota všetkých opcií v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní, pri ktorých je možné vopred stanoviť predpokladanú hodnotu zákazky.


Predpokladaná hodnota zákazky, teda bez opcií, je 38 miliónov eur bez DPH.

Diaľničiari pochybili pri tendroch, musia vrátiť viac ako sto miliónov eur

Matej: Hrozí, že štát nový mýtny systém nestihne spustiť od nového roka

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Iránom otriasli výbuchy, Američania hovoria o odvetnom útoku Izraela

iranom otriasli vybuchy americania hovoria o odvetnom utoku izraela

19.4.2024 (SITA.sk) - Izrael udrel na iránske územie. Informuje o tom portál spravodajskej televízie CNN, ktorej to povedal nemenovaný americký predstaviteľ. Cieľ podľa neho nie je jadrový.

Ako informuje tlačová agentúra AP s odvolaním sa na iránsku agentúru IRNA, Irán v piatok strieľal z protivzdušnej obrany po správach, že pri leteckej základni v meste Isfahán bolo počuť výbuchy. Protivzdušná obrana bola aktivovaná v niekoľkých provinciách, píše IRNA. Izraelská armáda pre CNN povedala, že momentálne nemá žiadne vyjadrenie.

Izrael aj napriek výzvam, aby tak nerobil, sľuboval reakciu na rozsiahly víkendový iránsky útok raketami a dronmi na jeho územie. Teherán vyhlásil, že svoj útok vykonal v odvete za údajný izraelský úder na iránsky konzulát v sýrskom Damasku, pri ktorom zomreli vojenskí predstavitelia.

Provincia Isfahán je domovom lokalít spojených s iránskym jadrovým programom vrátane podzemného zariadenia na obohacovanie uránu Natanz.

Viac k téme: Útok Iránu na Izrael
Zdroj: SITA.sk - Iránom otriasli výbuchy, Američania hovoria o odvetnom útoku Izraela © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie