• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Diaľničiari neobstarávali transparentne, kontrolóri našli aj vybielené dokumenty

Diaľničiari neobstarávali transparentne, kontrolóri našli aj vybielené dokumenty

Najvyšší kontrolný úrad vykonal viaceré kontroly v Národnej diaľničnej spoločnosti.

Proces verejného obstarávania v Národnej diaľničnej spoločnosti, a. s., (NDS) nebol v rokoch 2019 a 2020 nastavený transparentne a nebránil možným podvodom či korupcii.

Vnútorná kontrola NDS bola nefunkčná, informoval v piatok Najvyšší kontrolný úrad SR (NKÚ) po preverení systému verejného obstarávania.

Kontrolóri odhalili nedostatky nielen pri jeho príprave, ale tiež pri dokumentovaní procesov. Diaľničná spoločnosť podľa nich často nearchivovala dokumenty, niektoré boli dokonca bielené, preto ich nebolo možné detailne preskúmať.

Nehospodárne využívanie prostriedkov

NKÚ uviedol, že to automaticky vyvoláva podozrenie, že prostriedky neboli využívané hospodárne, a preto zistenia odstúpil polícii, úradu pre verejné obstarávanie i vládnemu auditu.

Zlé nastavenie procesov a postupov podľa kontrolórov vyúsťuje do chýb a nedodržiavania termínov.

NKÚ sa zameral na kľúčové nástroje

Poslancom parlamentného výboru odporúčajú požiadať vedenie rezortu dopravy o nastavenie procesu obstarávania v NDS tak, aby bol funkčný, nepredlžovali sa termíny výstavby diaľnic a predišlo sa kráteniu finančných prostriedkov Európskej únie.


NKÚ sa zameral na systémové nastavenie procesu verejného obstarávania, ktoré patrí ku kľúčovým nástrojom na zabezpečenie hospodárnosti a efektívnosti využitia prostriedkov NDS. Kontrolované boli zákazky v hodnote vyše 420 miliónov eur od roku 2019 do januára 2021.

Na prípravu ponúk poskytli len pár hodín

„Je potrebné za takéto zlyhania vyvodzovať osobnú zodpovednosť. Nie je možné len holo skonštatovať, že sme niečo neurobili, nenaprojektovali či nedodržali. Niekto bol za to zodpovedný a za chyby musí znášať dôsledky,“ upozornil predseda NKÚ Karol Mitrík.

Diaľničiari podľa NKÚ nepostupovali podľa zákona o finančnej kontrole, zodpovední zamestnanci nevykonávali základnú finančnú kontrolu, či niektoré peniaze boli poskytnuté nad rámec oprávnenia. Úrad spomenul projekty mokrade Valalíky a rýchlostnej cesty R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany.


NDS nedodržiavala ani vlastné smernice týkajúce sa obstarávania, neporovnávala výsledky svojich verejných obstarávaní s inými subjektmi a vo vybraných oblastiach neuplatňovala princíp hodnoty za peniaze.


Rozdelením zákaziek s nízkou hodnotou sa vyhla prísnejšiemu postupu verejného obstarávania, lehoty na predloženie cenových ponúk v niektorých prípadoch určila neprimerane krátke, uchádzači mali na prípravu ponúk len niekoľko hodín.

Výstavba bez finančného krytia


Kontrola tiež poukázala na množstvo nedostatkov vo verejnom obstarávaní pri výstavbe úseku D3 Svrčinovec – Skalité. NDS začala projekt realizovať bez toho, aby mala zabezpečené finančné krytie. Lehota výstavby sa neustále predlžovala. K zmluve o dielo z roku 2013 uzatvorila spoločnosť 14 dodatkov, ktoré so sebou priniesli do prvotného dokumentu až 119 zmien.

Vládny audit identifikoval porušenie pravidiel pri použití európskych prostriedkov a následne došlo k vyčísleniu neoprávnených výdavkov v objeme vyše 43 miliónov eur. Nezrovnalosti sa ukazujú ako významné riziko, s ktorým Slovensko bojuje dlhodobo a ktoré má nepriaznivý vplyv na štátny rozpočet.


Pri štyroch diaľničných úsekoch majú za prvý polrok dosiahnuť výšku 160 miliónov eur, pričom najväčšia suma sa týka problémového úseku D1 pri Žiline Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka. Len na tomto mieste sa odhaduje, že sa nezrovnalosti vyšplhajú na 80 miliónov eur.

Vyvodiť treba dôsledky

Úsek bol otvorený s 36-mesačným meškaním. Diaľnica síce bola stavebne dokončená už niekoľko mesiacov pred otvorením, problémom bol zabudnutý privádzač do Žiliny, a tak diaľnica dlhé obdobie končila v poli.


„Množstvo európskych peňazí, ktoré sme stratili na nezrovnalostiach, zaplatíme zo štátneho rozpočtu. Chyby diaľničnej spoločnosti spôsobené zlým riadením a chybne nastavenou vnútornou kontrolou musí riešiť vláda aj tým, že chýbajúce peniaze ukrojí z iných svojich priorít,“ uviedol Mitrík.


„Rezort dopravy a súčasné vedenie NDS by preto mali pomenovať tých, ktorí za tento stav zodpovedajú a mali by voči nim vyvodiť dôsledky aj na úrovni trestnoprávnej zodpovednosti,“ dodal predseda NKÚ.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie