• Dnes je: Štvrtok 18. apríla 2024 meniny má Valér

Dezinformačné médiá čítajú aj ľudia s vyšším príjmom a vysokoškolským vzdelaním

Dezinformačné médiá čítajú aj ľudia s vyšším príjmom a vysokoškolským vzdelaním

Portál Hlavné správy dokázali rozpoznať dve tretiny respondentov.

7.2.2020 (Webnoviny.sk) - Dezinformačným a spravodajským médiám sa darí oslovovať ľudí s vyšším príjmom a vysokoškolským titulom. Takmer 70 percent čitateľov alternatívnych médií číta zároveň aj seriózne denníky a portály. Vyplýva to z decembrového prieskumu agentúry Focus, ktorý spracovala pre mimovládnu organizáciu Transparency International Slovensko. Výsledky zverejnila TIS na svojom blogu.

Seniori preferujú rozhlas a televíziu

Na prieskume sa od 2. do 9. decembra 2019 zúčastnilo vyše tisíc respondentov. Z výsledkov tiež vyplýva, že seniori nad 60 rokov preferujú najmä televíziu a rozhlas a alternatívne médiá takmer nepoznajú. Portál Hlavné správy pravidelne čítajú štyri percentá z nich a Zem a vek si pozrie 1,2 percenta.

Viac ako 13 percent dospelákov sleduje pravidelne aspoň jeden z alternatívnych portálov, akými sú Hlavné správy, Zem a vek, Slobodný vysielač či Infovojna.

Spravodajské denníky a portály, akými sú Sme, Denník N či Aktuality, si pravidelne pozrie takmer 28 percent respondentov. TIS v prieskume zistila, že takmer 70 percent čitateľov dezinformačných médií číta zároveň aj seriózne denníky a portály.

Alternatíva sa vymedzuje voči liberálom

Podľa prieskumu sa čitatelia serióznych spravodajských médií viac prikláňajú k pravici a liberálom. „Takéto preferencie vzhľadom na hodnotový rámec spomínaných médií až tak neprekvapujú a po zaradení napríklad konzervatívneho denníka Postoj do vzorky serióznych spravodajských médií by sa tieto rozdiely zrejme čiastočne zmazali,“ vysvetľuje Michal Piško z TIS.


Uviedol tiež, že aj keď sa alternatívne médiá vymedzujú najmä voči liberálom, ich čitatelia sú skôr stredovo orientovaní. Dezinformačné portály aj spravodajské médiá oslovujú podľa prieskumu ľudí s príjmom nad 1 800 eur, s vysokoškolským vzdelaním, či ľudí z tvorivých odborných profesií.


Alternatívne média by odporúčali aj čitatelia, ktorí takéto weby navštevujú len sporadicky. Portál Hlavné správy dokázali rozpoznať dve tretiny respondentov.

Vyše 57 percent z nich toto médium označilo za dôveryhodné, či skôr dôveryhodné. Ide o takmer 40 percent z celkového počtu dospelých respondentov. Piško zdôraznil, že v čase prieskumu bolo známe, že Marián K. v nich údajne má skrytý podiel.

Pôvod informácie nemusia poznať

Okrem základnej vzorky rozšírila agentúra Focus otázky súvisiace s médiami aj na reprezentatívnu vzorku ľudí nad 60 rokov. Na otázky tak odpovedalo aj 530 seniorov. Z ich odpovedí vyplýva, že viac sledujú televíziu a počúvajú rozhlas.


Alternatívne média poznajú zriedka. Portál Hlavné správy pravidelne čítajú štyri percentá z nich. Zem a vek nepozná viac ako 70 percent a pravidelne si ho pozrie 1,2 percenta. Piško vysvetlil, že seniori voči škodlivému obsahu nie sú imúnni.


„Aj z našich stretnutí so seniormi po celom Slovensku vyplýva, že články podobných médií sa k ním neraz dostávajú sprostredkovane - ústne, cez emaily či zdieľaním cez sociálne siete. Často bez toho, aby pôvod týchto informácií zaznamenali,“ doplnil.


Občianske združenie Konspiratori.sk vypracovalo zoznam webových portálov, pri ktorých vznikali pochybnosti o dôveryhodnosti a správnosti obsahu. Zoznam vznikol na základe stanovených kritérií a odborného posúdenia. Medzi stránky so sporným obsahom na webe konspiratori.sk patria aj webové stránky Hlavné správy, Zem a vek, Slobodný vysielač a Infovojna.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie