• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Desatina firiem na Slovensku je spiacich a nevykazujú žiadnu činnosť, najviac je ich v jednom kraji

Desatina firiem na Slovensku je spiacich a nevykazujú žiadnu činnosť, najviac je ich v jednom kraji

Nulovú činnosť vykazuje podľa aktuálnych dát Dun & Bradstreet 31 062 subjektov.

26.3.2022 (Webnoviny.sk) - Na Slovensku je v súčasnosti registrovaných viac ako 300-tisíc kapitálových firiem, no až desatina z nich nevyvíja na trhu žiadnu aktivitu.

Ide o 30 268 eseročiek a 794 akciových spoločností. Celkový počet je o 206 subjektov nižší ako rok predtým.

Absolútne prvenstvo z počte neaktívnych spoločností má Bratislavský kraj, v ktorom sídli 44 percent zo všetkých spiacich spoločností na Slovensku. Hlavné mesto nasleduje Nitra a okolie a Trnavský kraj.

Naopak, najmenší počet neaktívnych firiem má Trenčiansky kraj (1 440). Najviac takýchto firiem je registrovaných v oblasti ostatných podporných činností pre podnikanie, ostatnom poradenstve v oblasti podnikania a riadenia a výstavby bytových a nebytových budov.

Dun & Bradstreet je líder v poskytovaní dát a analytických riešení.

Podnikatelia sa k hypotékam tak ľahko nedostanú, banky ich považujú za najrizikovejších klientov

Daňové priznanie zohráva úlohu aj pri hypotéke pre podnikateľov. Banky ich príjmy preverujú prísnejšie ako príjmy zamestnancov.

Krátenie príjmov sa nevypláca

„Väčšina bánk v posledných dňoch už zvýšila úrokové sadzby, teda je vhodné si svoje úverové limity a možnosti preveriť vopred. Drahší úver môže na základe zdokladovaného príjmu o niečo viac skresať úverový strop. Ak chce podnikateľ na hypotéke získať čo najlepšie podmienky, optimalizované daňové priznanie môže jeho plány skrížiť alebo aj úplne prekaziť,” hovorí riaditeľka pre úvery v spoločnosti FinGO.sk Eva Šablová.

Ešte pred podaním žiadosti o hypotéku v banke by si mal podnikateľ urobiť predbežnú kalkuláciu svojich možností a limitov naprieč celým bankovým trhom.

„Pre živnostníkov aj majiteľov s.r.o. platí, že pri žiadosti o úver musia mať ukončené aspoň jedno zdaňovacie obdobie a podnikanie musí trvať aj naďalej. Potrebujú preukázať kladné daňové priznanie, teda mali by mať vyššie príjmy ako náklady, zároveň musia mať vysporiadané všetky záväzky voči štátnym inštitúciám ako je daňový úrad, zdravotná a Sociálna poisťovňa. Tieto podmienky platia vo všetkých bankách, ale čo sa týka výpočtu akceptovateľného príjmu z predložených výsledkov podnikania, v tomto sú v bankách rozdiely,” upozorňuje Šablová.

Podnikatelia sú pre banky rizikoví

Každá banka má iný meter na to, ktorý príjem a za aké sledované obdobie klientovi uzná. Preto ak si podnikateľ optimalizuje daňové priznanie, aby platil čo najnižšie dane, v niektorých bankách tak svoje šance na požadovanú výšku úveru výrazne zníži.


„Každá banka má svoj vlastný kľúč, podľa ktorého posudzuje žiadateľov o úver. Môže sa stať, že v jednej banke vám vyjde hypotéka len na polovicu sumy, ktorú požadujete, zatiaľ čo iná banka vám dokáže schváliť potrebnú výšku úveru, a naopak v tretej nebudete mať žiadnu šancu, lebo nie každá banka pri hypotéke akceptuje príjem z podnikania,” opisuje Šablová.


Zamestnanci na trvalý pracovný pomer tak majú najväčšiu šancu na hypotéku. Podnikatelia sú, naopak, pre banku najrizikovejší.


„Príjem podnikateľov totiž môže kolísať podľa toho, ako sa im darí. V niektorých mesiacoch zarobia viac a v iných menej. Rizikoví sú aj z toho dôvodu, že môžu svoj oficiálny príjem ovplyvniť. Hoci sa dnes snažíme ušetriť, kde sa dá, optimalizácia daní pred žiadosťou o hypotéku naozaj nie je šťastné riešenie,” uzavrela Šablová.

Banky postupne zvyšujú úroky na hypotékach, riešením môže byť dlhšia fixácia

V poslednom období banky postupne ohlasujú zvyšovanie úrokových sadzieb na hypotékach, medzi nimi aj ČSOB. Tá však okrem toho oznámila, že prináša hypotéku s 20-ročnou fixáciou.

Podľa vyjadrení banky je to príležitosť zaistiť si, že sa výška mesačnej splátky nebude dlho meniť, a to ani pri náraste sadzieb, ktoré postupne prichádza.

Ako pre agentúru SITA povedal investičný analytik Swiss Life Select Pavel Škriniar, aktuálne je určite jednoduchšie presvedčiť slovenského dlžníka na dlhšiu fixáciu než kedykoľvek predtým.

Obdobie nízkych úrokových sadzieb

Momentálne podľa hlavného ekonóma ČSOB Mareka Gábriša zažívame ešte obdobie veľmi nízkych úrokových sadzieb.

„Ktoré, ako vidíme, nemusia zostať prikované k nule naveky. Z dlhodobého pohľadu je preto dobré uvažovať aj nad fixovaním úrokových nákladov na primeranej úrovni. V susedných krajinách sa začali oficiálne sadzby zdvíhať a Európska centrálna banka o tom uvažuje. Aktuálna inflácia je vysoko nad jej cieľom a sadzby na finančných trhoch na to reagujú,“ hovorí Gábriš.


„ČSOB zaradením 20-ročnej fixácie do ponuky vsádza na trvalé zvýšenie celkovej úrovne úrokových sadzieb v budúcnosti. Skutočne je pravdepodobné, že aj po skrotení mimoriadne vysokej inflácie ostanú priemerné sadzby na vyššej úrovni ako dnes,“ povedal pre agentúru SITA finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik.

Obľúbenosť fixácie

Prístup banky so zaradením 20-ročnej fixácie do ponuky vníma ako premyslený strategický krok, ktorý jej môže pomôcť v konkurenčnom boji.


„Pre ľudí, ktorí si požičiavajú na kúpu nehnuteľnosti v maximálnej výške, ako im umožňuje príjem, je čo najdlhšie zafixovanie úrokovej sadzby najlepšia voľba,“ dodal Búlik. Ako doplnil Škriniar, každá krajina má iný „normál“.


Dlhé fixácie sú niekde bežné, bežné je aj fixovať sadzbu na celé trvanie splatnosti. Obľúbenosť fixácie súvisí podľa neho aj s legislatívnymi možnosťami, typom úverového produktu i možnosťami predčasného splatenia.

VÚB banka neplánuje robiť zmeny v dĺžkach fixácií. Rovnako sa vyjadrila aj Tatra banka. „Aktuálne neuvažujeme nad zavedením 20-ročnej fixácie. Ak by sme sa pre ňu rozhodli, budeme o tom informovať,“ povedala pre agentúru SITA hovorkyňa Tatra banky Simona Miklošovičová.

Sadzby od marca zvýši aj VÚB banka

Slovenská sporiteľňa má štandardne v ponuke fixáciu na 15 rokov. No tak ako VÚB banka a ČSOB sa rozhodla pre mierne zvýšenie úrokových sadzieb. Pri desaťročnom fixe od 23. februára zvýši sadzbu z 1,19 % na 1,49 %.

Ako povedal Juraj Barta zo Slovenskej sporiteľne, pod zvýšenie sa podpísal pohyb cien dlhodobých zdrojov na finančných trhoch, ktoré začali pomerne rýchlo stúpať. ČSOB od 21. februára zvýšila ročnú úrokovú sadzbu pri hypotéke s 10-ročnou fixáciou z 0,99 % na 1,15 %. VÚB banka od 7. marca zvýši sadzby o 0,2 percentuálneho bodu v každej fixácii.


Už niekoľko rokov sa polemizuje o tom, kedy začnú úroky na hypotékach u nás stúpať, no vďaka konkurenčnému boju sa tak nedialo.


Až doposiaľ. Zvyšovanie úrokov je v tomto roku podľa generálneho riaditeľa Partners Investments Maroša Ovčarika vysoko pravdepodobné, minimálne vo väčších bankách. Podľa Búlika je takmer isté, že sadzby hypoték sa začnú dvíhať vo všetkých bankách na Slovensku už tento rok.


Aj Juraj Barta v nasledujúcich mesiacoch očakáva ďalší rast. „Je pravdepodobné, že o rok budú sadzby hypoték na trhu presahovať úroveň 2 %. Preto každému, kto sa chce vyhnúť nárastu mesačnej splátky v dôsledku zmien na trhu, stále odporúčame fixáciu minimálne na päť, ideálne aj na viac rokov,“ uzavrel Barta.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie