• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Desať zaujímavých faktov, ktoré by ste mali o chrípke vedieť

Desať zaujímavých faktov, ktoré by ste mali o chrípke vedieť

Pomocným faktorom prevencie je dobrá imunita. Podľa Mikasa ju zvyšuje najmä adekvátny príjem vitamínov A, C, E, D a väčšiny vitamínov zo skupiny B – komplexu.

Príchod jesene býva predzvesťou chrípkovej sezóny a zároveň je to ten najlepší čas na očkovanie proti vysoko nákazlivému infekčnému ochoreniu.

Hoci je vírus chrípky menej nebezpečný ako nový koronavírus, každoročne vyvoláva epidémie a takisto môže vyústiť do viacerých zdravotných komplikácií, ktoré sa v najzávažnejších prípadoch končia smrťou.

Pripravili sme pre vás odpovede na desať častých otázok, po ktorých sa možno na vírus chrípky budete pozerať inak.

Kedy je chrípka najviac rozšírená?

Podľa hlavného hygienika SR Jána Mikasa sa aktivita chrípky zvyšuje približne v priebehu decembra a do epidémie prerastá zväčša až na prelome januára a februára.

Ochorenie vyvoláva vírus chrípky, ktorý má niekoľko typov a subtypov. Vírusy chrípky sa delia na na tri základné typy: A, B a C. „Kým vírusy chrípky typu B a C vyvolávajú infekcie len u človeka, vírusy chrípky A boli izolované aj z rôznych zvierat, najmä vtákov (A Avian), prasiat (A Swine) a koní (A Equi),“ uvádza na svojej stránke Epidemiologický informačný systém (EPIS).

Ako vzniká epidémia chrípky?

Podľa EPIS sú chrípkové vírusy premenlivé, predovšetkým typ A. Zloženie a povrchové časti vírusov (antigény) chrípky sa menia v priebehu niekoľkých mesiacov, v dôsledku čoho vznikajú každoročné epidémie.


Práve antigény hrajú kľúčovú úlohu pri vzniku imunity a keď dôjde k veľkej zmene povrchových častí vírusu, vznikajú nové typy antigénov. To môže mať za následok vznik úplne nového subtypu vírusu chrípky, ktorý je schopný vyvolať pandémiu. Stáva sa tak raz za 10 až 30 rokov a tento fenomén premenlivosti vírusov zatiaľ nebol úplne vedecky vysvetlený, ozrejmujú epidemiológovia.


Predpokladá sa, že príčinou antigénnej zámeny v prípade vírusov typu A je „rekombinácia medzi ľudskými a zvieracím kmeňmi chrípkových vírusov v spoločnom zvieracom hostiteľovi.“


Vírus typu B je výrazne stabilnejší a obyčajne vyvoláva len ochorenia s miernejším priebehom alebo menšie epidémie.


Vírus typu C je najmenej nebezpečný, pretože spôsobuje len ľahké alebo bezpríznakové infekcie.

Prečo vakcína dokáže chrániť pred nákazou?

Zaujímavé je, že očkovanie proti jedinému kmeňu vírusu dokáže poskytnúť čiastočnú ochranu aj voči antigénne príbuzným kmeňom chrípky – za predpokladu, že nedôjde k k antigénnemu posunu v rámci jedného subtypu.


Aby sa účinnosť vakcíny zvýšila, je tvorená výberom viacerých cirkulujúcich kmeňov s rôznymi antigénnymi charakteristikami.


Keďže sú vírusy chrípky premenlivé, resp. pravidelne vznikajú nové subtypy, imunita po prekonaní ochorenia má len dočasný charakter a človek sa chrípkou môže nakaziť každý rok.

Kedy je najlepší čas na očkovanie?

Podľa Mikasa sú najvhodnejšími mesiacmi na očkovanie október a november, aby si telo do prepuknutia epidémie vytvorilo dostatok protilátok. „Protektívna hladina protilátok sa vytvára asi 10 až 14 dní po očkovaní,“ spresňuje hlavný hygienik.

Aké príznaky má chrípka?

Podľa epidemiológov charakterizuje klinický priebeh chrípky náhly nástup ochorenia z plného zdravia.

Objavuje sa zimnica, horúčka, malátnosť, únava, bolesti hlavy a kĺbov. Takisto dochádza k zápalu dýchacích ciest (sliznice nosa, nosohltanu, hrtanu, priedušnice a priedušiek), nádche, suchému kašľu, prípadne sa môže pridružiť aj zápal spojiviek.


K úplnému uzdravenie zvyčajne dochádza do dvoch týždňov.


Aké zdravotné komplikácie môže chrípka spôsobiť?

V prípade závažnejšieho priebehu chrípky môže dôjsť k viacerým zdravotným problémom. „Vírus chrípky naruší a oslabí sliznicu dýchacích ciest, čo uľahčuje jej bakteriálnu superinfekciu, takže súčasne s vírusovou infekciou, alebo v náväznosti na ňu, vznikajú aj bakteriálne zápaly ucha, prínosových a čelových dutín, nosa, priedušiek a zápal pľúc,“ upozorňuje EPIS.


Najvážnejšou komplikáciou v prípade rizikových skupín je respiračné, obličkové a srdcové zlyhanie končiace úmrtím.

Koho chrípka ohrozuje najviac?

Chrípkou sa podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR každoročne nakazí 5 až 15 percent celkovej populácie.


K rizikovým skupinám sa radia seniori, tehotné ženy a ľudia s oslabenou imunitou a chronickými ochoreniami, akými sú:

- astma a iné respiračné diagnózy,

- cukrovka a ďalšie endokrinné ochorenia,

- srdcovo-cievne ochorenia,

- ochorenia obličiek a pečene,

- metabolické a neurologické ochorenia.

Ako dlho je chorý infekčný?

Podľa hlavného hygienika sa chrípka môže z človeka na človeka prenášať ešte predtým, ako sa u infikovaného objavia prvé príznaky.


Nakazený býva najviac infekčný prvých päť až sedem dní po objavení sa príznakov. „Jeden mililiter sekrétu z dýchacích ciest obsahuje viac ako milión vírusových častíc. Na to, aby došlo k infekcii, je však treba len niekoľko desiatok častíc v malých kvapôčkach aerosolu z dýchacích ciest (1-5 nm), ktoré preniknú až do pľúcnych alveol,“ vysvetľuje EPIS.


Najrýchlejšie sa vírus šíri vzduchom – v uzavretých priestoroch s nedostatočným vetraním. Okrem toho sa infekčný vírus môže nachádzať aj na predmetoch či povrchoch okolo nás. Na ľudskej pokožke hynie až po dvoch hodinách, preto je rizikový aj kontaktný prenos dotykom rúk.

Môže sa človek nakaziť chrípkou a koronavírusom naraz?

Podľa anglických lekárov je koinfekcia možná a ohrozuje najmä seniorov. Dvojnásobne totiž zvyšuje riziko úmrtia.


„Pri ochorení jedným vírusom sa dokonca zvyšuje pravdepodobnosť nakazenia ďalším infekčným ochorením, či už vírusovým alebo bakteriálnym. Oslabený organizmus je totiž náchylnejší na ďalšie infekcie. Súbežný priebeh chrípky a COVID-19 môže významne zhoršiť váš zdravotný stav,“ upozornil Ján Mikas.

Ako zlepšiť imunitu?

Pomocným faktorom prevencie je dobrá imunita. Podľa Mikasa ju zvyšuje najmä adekvátny príjem vitamínov A, C, E, D a väčšiny vitamínov zo skupiny B – komplexu. Väčšinu z nich obsahuje ich strava bohatá na zeleninu, ovocie a celozrnné obilniny.


Zároveň je dôležitý každodenný pobyt na čerstvom vzduchu, dostatok spánku a otužovanie.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie