• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Dávku v nezamestnanosti poberá čoraz viac Slovákov, podľa Ondruša sú dôvodom podmienky

Dávku v nezamestnanosti poberá čoraz viac Slovákov, podľa Ondruša sú dôvodom podmienky

Minister Richter ešte v septembri uvažoval nad tým, že by sa podmienky čerpania dávky v nezamestnanosti sprísnili.

21.11.2019 (Webnoviny.sk) - Hlavným dôvodom zvyšujúceho sa počtu poberateľov dávky v nezamestnanosti je zjemnenie podmienok nároku na tieto dávky od začiatku minulého roka. Pre agentúru SITA to uviedol štátny tajomník rezortu práce a sociálnych vecí Branislav Ondruš.

"Nerastie počet nezamestnaných oproti minulým obdobiam, ale rastie počet tých, ktorí splnia nárok na dávku a môžu tak získať dávku v nezamestnanosti," povedal. Európska komisia podľa Ondruša dlhodobo kritizovala to, že na Slovensku sú príliš tvrdé podmienky na získanie nároku na nezamestnanecké dávky.

Čerpá sa viac prostriedkov

"Zmiernenie podmienok bol krok správnym smerom, ale na druhej strane to má za následok to, že počet ľudí, ktorí majú nárok na túto podporu, je viac a aj sa viac čerpajú prostriedky z fondu poistenia v nezamestnanosti," povedal.

Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter ešte v septembri uvažoval nad tým, že by sa podmienky čerpania dávky v nezamestnanosti sprísnili. Ak zamestnanec podá alebo dostane výpoveď a odíde na úrad práce čerpať pol roka dávku v nezamestnanosti, nemohol by sa po šiestich mesiacoch vrátiť k tomu zamestnávateľovi, u ktorého dal alebo dostal výpoveď.

"Možno sú tu prípady, že v tomto období špekulanti vystúpia z práce, sú nejakú dobu v evidencii úradu a poberajú šesť mesiacov relatívne slušné dávky," upozornil na septembrovej tlačovej besede. Takýto postup však podľa neho nie je nezákonný.

"V ďalšom období chceme hovoriť so zamestnávateľmi a možno že tu urobíme aj istú úpravu, možno aj legislatívnu," povedal Richter. Podstata tejto úpravy by podľa neho spočívala v tom, aby sa ľudia po šiestich mesiacoch nevracali do tej istej firmy, odkiaľ odišli. Takýto legislatívny návrh však ministerstvo práce a sociálnych vecí zatiaľ nepredložilo.

Podmienky sa zmiernili

Počet poberateľov dávky v nezamestnanosti na Slovensku stúpol v októbri piaty mesiac po sebe. Túto dávku Sociálna poisťovňa minulý mesiac vyplatila 39,1 tisíca nezamestnaným. Ide o najväčší počet poberateľov nezamestnaneckej dávky od začiatku minulého roka, kedy sa zmiernili podmienky nároku na túto dávku.

V porovnaní so septembrom tohto roka dostávalo dávku o 670 ľudí viac, medziročne ide o nárast o 2,8 tisíca nezamestnaných. Za desať mesiacov tohto roka tak dávku poberalo priemerne mesačne 36,1 tisíca osôb.

Počet poberateľov tejto dávky tak prekračuje plánovaný rozpočet Sociálnej poisťovne na tento rok. Tohtoročný rozpočet Sociálnej poisťovne, ktorý parlament schválil koncom vlaňajška, totiž počíta s tým, že dávku v nezamestnanosti v tomto roku dostane priemerne 33,2 tisíca ľudí. Návrh rozpočtu poisťovne na rok 2020 pritom ráta s tým, že v budúcom roku bude nezamestnaneckú dávku dostávať v priemere 33,1 tisíca nezamestnaných.

Nižšie výdavky na nemocenské

Sociálna poisťovňa by mala zaviesť opatrenia, ktorými sa znížia výdavky na dávky nemocenského poistenia a na dávky v nezamestnanosti. Počíta s tým návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2020 až 2022.

"Predpokladá sa implementácia opatrení, ktoré minimalizujú negatívny vývoj výdavkov v oblasti nemocenského poistenia a poistenia v nezamestnanosti v poslednom období," uviedlo ministerstvo financií k návrhu rozpočtu Sociálnej poisťovne. Ministerstvo financií upozornilo na to, že s týmito opatreniami počíta aj aktuálny návrh rozpočtu Sociálnej poisťovne na rok 2020.

"V každom prípade je potrebné zefektívniť lekársku posudkovú činnosť a revízne činnosti, a to nielen, ale predovšetkým v oblasti nemocenského poistenia a poistenia v nezamestnanosti tak, aby vynakladanie prostriedkov na výplaty dávok z poistenia bolo čo najúčelnejšie," uviedol pre agentúru SITA v októbri tlačový odbor Ministerstva financií SR.

Najviac pol roka

Dávku v nezamestnanosti vypláca Sociálna poisťovňa nezamestnanému najviac pol roka. Od začiatku minulého roka sa podmienky nároku na túto dávku zmiernili.

Kým do konca roka 2017 bol pri práci na neurčitý čas nárok na nezamestnaneckú dávku podmienený najmenej dvomi rokmi poistenia v posledných troch rokoch, od začiatku vlaňajška sa podmienka dvojročného poistenia v nezamestnanosti už vzťahuje na obdobie posledných štyroch rokov pred zaradením do evidencie nezamestnaných.

Takéto miernejšie pravidlá pritom už v roku 2017 platili pri nároku na dávku v nezamestnanosti, ak žiadateľ o dávku pracoval na určitý čas, alebo bol dobrovoľne poistený v nezamestnanosti.


Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie