• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Daňový vs. rodičovský bonus. Budú vnúčatá oberať starkých o vyššiu penziu? (komentár)

Daňový vs. rodičovský bonus. Budú vnúčatá oberať starkých o vyššiu penziu? (komentár)

Vyššia daňová úľava znemožní zvýšiť dôchodok starým rodičom

Vládna koalícia v parlamente pred dvomi týždňami zakotvila do Ústavy SR právo na tzv. rodičovský bonus. Ide o právo detí od roku 2023 časťou svojich daní alebo dôchodkových odvodov prispievať na penzie svojim rodičom.

Minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina) po schválení tohto ustanovenia upozornil na to, že každý človek bude môcť prispievať zo svojich daní na dôchodok svojim rodičom. „Nie z odvodov, ale z daní a tým to nebude ohrozovať dôchodkový systém,“ povedal.

Poslanci vládnej koalície týždeň predtým schválili zvýšenie daňového bonusu na dieťa vo veku od 6 do 15 rokov od júla budúceho roka na 1,7-násobku a od 1. januára 2022 na 1,85-násobku základnej sumy tohto daňového zvýhodnenia. Ide o kompenzáciu za zrušenie plošného dotovania obedov v materských a základných školách.

Vyššia daňová úľava znemožní zvýšiť dôchodok starým rodičom

Súčasná vláda teda na jednej strane znižuje daň z príjmov pre pracujúcich rodičov nezaopatrených detí a na druhej strane minister Krajniak pracujúcim rodičom sľubuje, že z časti zaplatenej dane budú môcť svojim rodičom zvýšiť ich dôchodok.

Vyšší daňový bonus na dieťa, a teda nižšia daň z príjmu, je tak pre pracujúcich rodičov na jednej strane „odmenou“ za to, že vychovávajú nezaopatrené deti. Na druhej strane však vyššia daňová úľava mnohým rodičom znemožní zvýšiť dôchodok babičke či dedkovi.


Ak zamestnanec v roku 2023 v hrubom zarobí 1 000 eur mesačne, z tohto príjmu by mal odviesť daň približne 90 eur. Ak má však tento zamestnanec dve deti, jedno napríklad 5-ročné a druhé 10-ročné, bude mať nárok na mesačný daňový bonus 92 eur. Výsledkom toho bude, že štátu neodvedie žiadnu daň z príjmu.

Nepochopiteľný paradox

Tento rodič tak nebude môcť prispieť svojej mame alebo otcovi na vyšší starobný dôchodok. Ako nepochopiteľný paradox vyznieva to, že dôchodok by mohlo mame alebo otcovi zvýšiť to dieťa, ktoré je bezdetné. Bezdetný rodič totiž, logicky, nemá nárok na daňový bonus na dieťa, a preto by štátu zaplatil daň 90 eur mesačne.

Takto nastavená prorodinná politika tak vyznieva zmätočne. Vláda sa na jednej strane daňovými úľavami snaží motivovať ľudí mať deti, pričom rodičovským bonusom zvýhodní pracujúcich rodičov, ktorí deti nemajú.


Ak by mali dôchodok starým rodičom zvyšovať ich pracujúce deti zo zaplatených daní z príjmu, tak potom by nezaopatrené vnučky a vnuci už svojou existenciou oberali babičku s dedkom o vyššiu penziu.


Seniori už nebudú musieť každý rok žiadať obec o odpustenie dane, oslobodení budú automaticky


Minimálne dôchodky sa od januára zmenia. Aká bude ich výška v budúcom roku?


Slováci prezradili výšku svojich vysnívaných dôchodkov, s aktuálnou sumou sú nespokojní

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie