• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Dáni si môžu gratulovať, vďaka vysokej zaočkovanosti rušia väčšinu protipandemických opatrení

Dáni si môžu gratulovať, vďaka vysokej zaočkovanosti rušia väčšinu protipandemických opatrení

Napriek pribúdajúcim počtom infikovaných, omikron nepredstavuje v Dánsku veľkú záťaž pre zdravotný systém.

Dánska vláda oznámila, že na budúci týždeň zruší väčšinu pandemických obmedzení. Tamojšia premiérka Mette Frederiksenová uviedla, že od 1. februára budú mať Dáni voľný prístup do reštaurácií, kaviarní, múzeí a nočných klubov, pričom používanie rúšok už nebude povinné.

Krajina sa lúči s reštrikciami

„Lúčime sa s obmedzeniami a vítame život, ktorý sme poznali predtým,“ povedal Frederiksenová. „Od 1. februára bude Dánsko otvorené.“

Dánsko v súčasnosti vyžaduje rúška vo verejnej doprave, obchodoch, nemocniciach, zdravotníckych zariadeniach či domovoch dôchodcov. Od 1. februára bude vláda odporúčať používanie rúšok len v nemocniciach, zdravotníckych zariadeniach a domovoch pre seniorov.

Frederiksenová povedala, že aj keď počet nákaz variantom omikron v Dánsku stúpa, nepredstavuje veľkú záťaž pre zdravotný systém a krajina má vysokú zaočkovanosť.

Švédsko v reštrikciách pritvrdilo

V roku 2020 sa Dánsko stalo jednou z prvých európskych krajín, ktoré pre pandémiu zatvorili školy a poslali na home office väčšinu zamestnancov verejného sektora. Naproti tomu susedné Švédsko, ktoré sa v začiatkoch pandémie, keď navyše ešte neboli vakcíny, správalo voči koronavírusu benevolentne, v týchto dňoch sprísňuje opatrenia.

Švédska vláda vo štvrtok predĺžila niekoľko obmedzení týkajúcich sa koronavírusu o ďalšie dva týždne. Keďže v krajine počas ostatného týždňa potvrdili 270-tisíc nových prípadov, vláda nariadila zatvorenie kaviarní, barov a reštaurácií o 23:00 a vyzvala ľudí, aby pracovali z domu, ak je to možné.


V ďalšej škandinávskej krajine, vo Fínsku, premiérka Sanna Marinová na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter napísala, že „vláda posúdi nevyhnutnosť obmedzení“. Dodala, že „by mala zvážiť otvorenie nízkorizikových kultúrnych a športových podujatí pre ľudí s COVID pasom a predĺženie otváracích hodín reštaurácií rýchlejšie, ako sa pôvodne odhadovalo.“

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie