• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Dáni a USA poslali na Ukrajinu protilodné rakety a húfnice, na Rusov budú môcť páliť z oveľa komfortnejšej vzdialenosti

Dáni a USA poslali na Ukrajinu protilodné rakety a húfnice, na Rusov budú môcť páliť z oveľa komfortnejšej vzdialenosti

Rakety Harpoon budú ukrajinské sily používať spolu s ukrajinskými raketami Neptún pri obrane pobrežia.

28.5.2022 (Webnoviny.sk) - Ukrajina začala dostávať protilodné rakety Harpoon z Dánska a samohybné húfnice zo Spojených štátov. V sobotu to oznámil ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Rakety Harpoon budú podľa neho ukrajinské sily používať spolu s ukrajinskými raketami Neptún pri obrane pobrežia vrátane prístavu Odesa.

Minister povedal, že dodávky rakiet boli výsledkom spolupráce medzi niekoľkými krajinami a dodal, že dodávky z Dánska sa uskutočnili „za účasti našich britských priateľov", informuje spravodajský portál Sky News.

Minister tiež povedal, že Ukrajina dostala rad ťažkých delostreleckých strojov vrátane spomenutých amerických upravených húfnic M109. Tie umožnia ukrajinskej armáde zasiahnuť ciele z väčšej vzdialenosti.


Ukrajinský prezident podľa spravodajskej televízie CNN zdôraznil, že vytváranie tlaku na Rusko je doslova záležitosťou záchrany životov a každé zdržanie, spor alebo návrh na „upokojenie“ Moskvy vedie k „novým zabitým Ukrajincom“ a novým hrozbám pre každého na kontinente.

Rusko podľa Ukrajiny rozmiestnilo v Čiernom mori 400 až 500 starých sovietskych mín, ktoré sa počas búrok uvoľňujú zo svojich kotiev a unáša ich voda. To znemožňuje vývoz tovarov z ukrajinských prístavov. Hovorca odeskej regionálnej vojenskej samosprávy Serhij Bratčuk povedal, že Rusko blokovaním prístavov „vytvorilo potravinovú krízu vo svete“ a používa „informačné alibi“, keď obviňuje Ukrajinu z potravinovej krízy. Informuje o tom spravodajský portál BBC, ktorý pripomína, že spomenuté informácie sa nedali nezávisle overiť.


Ruské sily pravdepodobne dobyli väčšinu mesta Lyman v Doneckej oblasti. Uvádza to britské ministerstvo obrany na základe informácií vojenskej rozviedky s tým, že je to predbežná operácia pre ďalšiu fázu ruskej ofenzívy na východe Ukrajiny.


Mesto je dôležitý železničný uzol a poskytuje prístup k dôležitým železničným a cestným mostom nad riekou Siverskyj Donec. Ruské sily podľa rezortu budú v najbližších dňoch pravdepodobne „uprednostňovať vynútenie prechodu“ cez túto rieku. Informuje o tom spravodajský portál Sky News.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sľúbil, že východný región Donbas bude znova ukrajinský. Vo svojom nočnom piatkovom príhovore situáciu v oblasti opísal ako „veľmi náročnú“ v dôsledku posilňovania palebnej sily a počtu vojakov zo strany Ruska.


Slovensko-ukrajinské hranice na vstupe na Slovensko prekročilo v piatok 27. mája 3 183 osôb. Z toho bolo 1 910 mužov, 554 žien a 719 detí. O dočasné útočisko požiadalo 196 žiadateľov. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi za včerajší deň 3 112 osôb. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová.

Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 49 policajtov, 67 hasičov, 91 colníkov, 156 vojakov, 81 dobrovoľníkov, 180 zamestnancov okresných úradov, 43 príslušníkov zahraničných zložiek a 20 zamestnancov migračného úradu. Zároveň sa vypravilo päť autobusov, ktoré prepravili 44 osôb. Vlakovou dopravou sa prepravilo 38 osôb.


Celkový počet osôb, ktoré vstúpili na územie Slovenska od 24. februára 2022 je 462 487 osôb. Udelilo sa vyše 78-tisíc dočasných útočísk. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu zaznamenali takmer 207-tisíc osôb.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa


Počasie