• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Cyklomost z Vysokej pri Morave do Rakúska je dokončený, otvoria ho v máji

Cyklomost z Vysokej pri Morave do Rakúska je dokončený, otvoria ho v máji

Cyklomost VysoMarch medzi Vysokou pri Morave a rakúskou obcou Margegg, na ktorom dokončujú drobné stavebné práce bude slávnostne otvorený v máji 2022. Bratislava

Nový cyklomost medzi Vysokou pri Morave a rakúskou obcou Marchegg je dokončený. Ako informovala hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Lucia Forman, dokončujú už len drobné stavebné práce.

Projekt cezhraničnej spolupráce

„Začalo sa konanie k predčasnému užívaniu, otvorenie je naplánované na 7. mája,“ uviedla Forman. Cyklomost VysoMarch bude druhý, ktorý BSK vybudoval v spolupráci s rakúskou stranou. Celkové náklady sú 5 124 098,67 eura s DPH, pričom BSK ho financuje sumou 2 059 499,09 eura. Projekt je financovaný z Programu cezhraničnej spolupráce INTERREG V-A Slovenská republika – Rakúsko.

Výstavba mosta začala v apríli 2021. Začiatkom marca tohto roka boli na cyklomoste ukončené asfaltérske práce a osadené zábradlie na nájazdovej rampe. Aktuálne realizujú práce na vrchnej vrstve. „V apríli bude na krátke obdobie most uzavretý, pretože na betónovej časti mosta sa bude realizovať finálna krycia vrstva spolu s vodorovným značením,“ vysvetlila Forman. Okrem výstavby mosta pre peších a cyklistov boli v rámci projektu implementované aj opatrenia na podporu trvalo udržateľnej mobility. Rekonštrukciou prešla aj cyklotrasa medzi obcou Marchegg a železničnou stanicou, kde pribudli uzamykateľné cykloboxy.

Prepojenie s rakúskou národnou cyklotrasou

Nový most má päťpoľovú konštrukciu s rozpätím hlavného poľa 80 metrov a oboch predpolí 2×25 metrov. Maximálna výška pilierov je 17 metrov a na rieke ostala minimálna plavebná výška sedem metrov. Celková dĺžka mosta je 270 metrov a šírka štyri metre.

„Vďaka novému cyklomostu umožníme cyklistom a peším spoznávať krásy kraja i zaujímavé zákutia povodia rieky Moravy. Prepojíme medzinárodnú cyklotrasu železnej opony Eurovelo 13 s rakúskou národnou cyklotrasou Kamp-Thaya-March. Cyklomost zároveň podporí cezhraničnú spoluprácu, regionálny rozvoj, ako aj rozvoj cykloturistiky,“ uzavrel predseda BSK Juraj Droba.

Pri Smoleniciach objavili novú jaskyňu, dostala meno po dcére jej objaviteľa

Do centrálnej evidencie s viac ako 7 600 jaskyňami na Slovensku pribudne ďalšia. Nachádza sa neďaleko Smoleníc a skladá sa z menších jaskynných útvarov.

Jaskyňa Alessia

Jeden z nich presiahol dĺžku dva metre a tak podľa Alexandra Lačného zo Správy CHKO Malé Karpaty spĺňa podmienky na zápis do zoznamu. Jej objaviteľ z obce Biely Kostol v okrese Trnava využil zaužívané právo a jaskyni dal meno Alesska, podľa jeho osemmesačnej dcére Alessii.

„Druhá jaskynná diera, ktorá je aktuálne kratšia, by po krátkej sondáži mohla pokračovať jaskynnou chodbičkou ďalej, možno aj do väčších priestorov. Obe jaskynky sú modelované korozívnou činnosťou vody a je predpoklad ich pokračovania,“ uviedol Lačný na sociálnej sieti, ktorý je aj predsedom jaskyniarskeho spolku Speleoklub Trnava. Jaskyniari najnovšie objavené diery preskúmali v sobotu (12. marca).

Verejnosť má zákaz vstupu

Lačný zároveň upozornil, že do neprístupných jaskynných priestorov je verejnosti zakázané vstupovať. Dodal tiež, že väčšina jaskýň v Malých Karpatoch je už evidovaná.


V prípade pochybností, či je jaskynný útvar evidovaný, treba kontaktovať miestnych jaskyniarov, prípadne Správu slovenských jaskýň alebo Správu CHKO Malé Karpaty.


V Smoleniciach sa nachádza aj jaskyňa Driny, ktorá je jedinou pre verejnosť sprístupnenou jaskyňou v západnej časti Slovenska.

Labute narážajúce do elektrických vedení ochráni nový projekt, finančne ho podporí Budajovo ministerstvo

Labute, ktoré narážajú do elektrických vedení má ochrániť nový projekt. Riešenie ponúka LIFE Danube Free Sky s finančnou podporou programu LIFE Európskej únie a Ministerstva životného prostredia SR, ktorý sa realizuje v krajinách pozdĺž rieky Dunaj.

Informuje o tom projekt Ochrana dravcov na Slovensku na webovej stránke.

„V rámci tohto medzinárodného projektu, venovaného primárne ochrane vtáctva pred nárazmi do elektrických vedení a zásahom elektrickým prúdom, prebieha momentálne aj na území Slovenska v okolí Dunaja doposiaľ najväčší koordinovaný systematický monitoring v strednej a východnej Európe.


Len pomerne nedávno náš výskum ukázal, že okrem distribučných vedení pre labute predstavujú riziko aj prenosové vedenia. Veľmi si vážime, že ihneď po zistení ich rizikovosti zodpovedná spoločnosť, Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a. s. (SEPS), pristúpila na spoluprácu,“ uviedol odborný koordinátor projektu z Ochrany dravcov na Slovensku Marek Gális.


Labuť veľká patrí medzi najväčšie druhy vtákov, ktoré žijú na našom území. Práve ich veľkosť a hmotnosť je dôvodom, že sa horšie vyhýbajú prekážkam. Na Slovensku sa labute početne celoročne vyskytujú na západe a juhozápade Slovenska. Aj tu však pomerne nedávno dokázala významne ohroziť lokálne populácie vtáčia chrípka.


Do apríla 2022 bude prebiehať monitoring na rizikových úsekoch, kde dochádza k presunom labutí. Zaznamenávať sa budú reakcie vtákov, výška ich preletu, reakčná zóna a iné premenné. Zaznamenávať sa bude tiež to, aké druhy sa v lokalite vyskytujú a v akom počte, ako aj smer a intenzita vetra, oblačnosť a iné faktory, ktoré môžu vplývať na výslednú mortalitu vtákov.

Na Slovensku vzácne zimuje niekoľko jedincov pŕhľaviara čiernohlavého, vidieť ich na lúkach či pri cestách


Na Slovensku tento rok vzácne zimuje niekoľko jedincov pŕhľaviara čiernohlavého. Jeho zimoviská sa zvyčajne nachádzajú v juhozápadnej Európe a severnej Afrike. Pŕhľaviare sa objavujú medzi prvými jarnými druhmi vtákov začiatkom marca. Informuje o tom Slovenská ornitologická spoločnosť BirdLife Slovensko na sociálnej sieti.

„Pozorovať ich môžeme v otvorenej krajine na lúkach, pasienkoch, pri cestách či vodných tokoch. Ideálnym prostredím je mozaikovitá poľnohospodárska krajina s dostatkom lúk, pasienkov, trávnych porastov či úhorov.


Hniezdia na zemi a obľubujú miesta, kde sa nachádza suchá bylinná vegetácia z predošlého roka. Samčeky svoje teritórium obhajujú spevom a charakteristickým varovným hlasom, ktorý môžeme počuť, ak sa priblížime k ich hniezdisku,“ informuje BirdLife Slovensko.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie