• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

COVID-19 sa letným táborom zatiaľ vyhýba, zatvárali sa skôr pre nezáujem

COVID-19 sa letným táborom zatiaľ vyhýba, zatvárali sa skôr pre nezáujem

Situáciu uľahčuje aj letné počasie, v rámci ktorého môže byť mnoho aktivít alebo výletov vykonávaných v prírode, teda na čerstvom vzduchu a bez povinnosti nosiť rúško.

Letné denné aj pobytové tábory sprevádzajú protipandemické opatrenia ako napríklad testovanie, nosenie rúšok či dodržiavanie rozostupov.

Všetko preto, aby sa zabránilo šíreniu koronavírusu, ktoré môže byť v kolektíve detí ešte vyššie, najmä pri hrách či spoločnom stravovaní.

Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) preto požaduje od všetkých účastníkov pobytových táborov, teda aj od ich organizátorov, pri nástupe negatívny výsledok PCR testu, ktorý nie je starší ako 72 hodín.

Povinnosti pred nástupom

Výnimku majú len deti do 12 rokov, zaočkované osoby a osoby, ktoré ochorenie prekonali. Rodičia takisto musia podpísať prehlásenie o bezinfekčnosti. V ňom vyhlasujú, že dieťa nejaví žiadne známky infekčného ochorenia a za posledné dva týždne ani neprišlo s nikým takým do kontaktu.

Potom ešte doložia potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti od detského lekára a dieťa môže nastúpiť do tábora. V tomto momente sa povinnosti organizátorov aj detí iba začínajú. Samozrejmosťou v táboroch musí byť dezinfekcia, časté upratovanie či rúška v interiéry.


„My si musíme dávať pozor na to, aby boli dodržané dostatočné metre štvorcové na dieťa v jedálni a v izbách, takže napríklad sa musíme stravovať na dvakrát,“ priblížil Michal Kováč z CK Andromeda, ktorá organizuje pobytové tábory pre deti aj tínedžerov.

Obmedzenia ako v škole

Ako hovorí Dominika Kardošová z občianskeho združenia Happy Kids, bežné je aj meranie teploty pri príchode do tábora alebo rúška počas výletov. „Deti s príznakmi choroby do tábora neberieme, ale automaticky ich otáčame domov,“ doplnila.

Návštevníci a organizátori takzvaných denných táborov to majú o čosi jednoduchšie, pretože im odpadávajú povinnosti spojené ubytovaním či pravidelným stravovaním. Deti sú tak vystavené skôr povinnosti dezinfikovať si ruky a nosiť rúško v interiéry.


Bez ohľadu na to, či ide o denný alebo pobytový tábor, všetci sa musia riadiť vyhláškami, ktoré platia pre organizovanie hromadných podujatí.


„Znamená to teda, že napríklad športové denné tábory sa budú riadiť podmienkami pre hromadné podujatia športového charakteru,“ vysvetlila Daša Račková, hovorkyňa ÚVZ SR.

Zatváralo sa skôr pre nezáujem

Vyzerá to, že opatrenia zatiaľ zaberajú, hygienici totiž doteraz nezaznamenali hromadné nákazy detí. Za júl bol nahlásený iba jeden prípad pozitívne testovaného dieťaťa, pričom ÚVZ SR uviedol, že súvislosť medzi nákazou a účasťou na detskom tábore sa zatiaľ prešetruje.

Ak by sa prípad nákazy v nejakom z letných táborov vyskytol, musel by byť podľa ÚVZ SR okamžite ukončený.


Samotní organizátori hovoria, že ak museli rušiť tábory, tak to bolo z iných dôvodov ako pre ochorenie COVID-19. „Rušili sme pobytové tábory, pretože o ne nebol zo strany rodičov záujem. Predpokladáme, že zo strachu z nakazenia sa,“ uviedla napríklad Kardošová.


Rovnako sa vyjadril aj Kováč, ktorému podľa vlastných slov viac robil starosti počiatočný zmätok, ktorý vznikol pre otázku, či sa budú testy do táborov preplácať alebo nie.


„Báli sme sa, že ak si rodičia budú musieť platiť 50-70 eur za test, tak radšej svoje deti na tábor nedajú. Našťastie sa to vyriešilo,“ uviedol.


Nákazu neevidujú ani organizácie, ktoré organizujú výlučne jednodňové tábory. „Tábory sme rušiť nemuseli, ale všimla som si, že sme mali podstatne menej prihlásených detí z druhého stupňa,“ povedala Mária Strmisková zo spoločnosti Macrosoft, ktorá organizuje pre deti letné počítačové kurzy.

Deti sú už na obmedzenia zvyknuté

Obmedzenia súvisiace s protipandemickými opatreniami sa podľa organizátorov táborov na nespokojnosti detí neodrážajú. Vysvetľujú si to najmä tým, že sú na ne zvyknuté zo školy a sú rady, že sa môžu zúčastňovať nových aktivít a niečo sa naučiť.


Situáciu uľahčuje aj letné počasie, v rámci ktorého môže byť mnoho aktivít alebo výletov vykonávaných v prírode, teda na čerstvom vzduchu a bez povinnosti nosiť rúško. „Tábory vedieme tak, aby opatrenia deti čo najmenej obmedzovali a čo najviac si to užili,“ dodala Kardošová.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Pondelok 18. marec 2024

horoskopy na dnes pondelok 18 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Pondelok 18. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Silnejúca intuícia bude vhodne podporovaná. Vyriešenie zamotanej situácie, ku ktorej ste nemálo prispeli, je na obzore. Venujte sa tvorivej činnosti, môžete dosiahnuť pekné výsledky.

Býk 21.4. - 21.5.

Nemali by ste dlho otáľať s rozhodnutím. Niekto na to netrpezlivo čaká. Priveľmi nešpekulujte a urobte to, čo cítite. Môžete sa spoľahnúť na intuíciu, že vám správne poradí.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Kto nepracuje, nič nepokazí. Držte sa dnes tohto hesla po celý deň. Pri roztržkách radšej ustúpte. Najlepším spoločníkom bude pre vás nejaká kniha.

Rak 22.6. - 22.7.

To, že dokážete spontánne rozhodovať, je dobre pre vašu prácu. Je výhodné byť rýchlejší ako tí ostatní. Popritom však nestrácajte chladnú hlavu, aby ste nevyrobili nijakú hlúposť.




Všetky Horoskopy pre Pondelok 18. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie