• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Čo urobiť po návrate z rizikovej krajiny? Porušenie pravidiel vás môže vyjsť draho

Čo urobiť po návrate z rizikovej krajiny? Porušenie pravidiel vás môže vyjsť draho

Všetky osoby, ktoré počas posledných 14 dní navštívili tzv. rizikovú krajinu a prídu na územie SR, sa musia hlásiť aj svojmu ošetrujúcemu lekárovi, ktorý im vystaví PN z dôvodu karantény pre Covid-19,

Od pondelka 20. júla patrí medzi menej rizikové krajiny aj Veľká Británia. Pre navrátilcov zo Spojeného kráľovstva teda prestáva platiť povinnosť absolvovať karanténu a vyšetrenie na Covid-19, informoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Ľudia vracajúci sa z tzv. červených krajín sa aj naďalej musia prihlásiť na miestny príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva. Po prechode hraníc by ich na to mala upozorniť aj SMS správa.

Osoby, ktoré sa hygiene nenahlásia, riskujú pokutu do výšky 5-tisíc eur. Hygiena by totiž mala disponovať zoznamom telefónnych čísel, ktoré prekročili hranice rizikových štátov.


„Všetky osoby, ktoré počas posledných 14 dní navštívili tzv. rizikovú krajinu a prídu na územie SR, sa musia hlásiť aj svojmu ošetrujúcemu lekárovi, ktorý im vystaví PN z dôvodu karantény pre Covid-19,“ upozorňuje ÚVZ.


Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky


ÚVZ SR: DO ZOZNAMU MENEJ RIZIKOVÝCH KRAJÍN PRIBUDNE VEĽKÁ BRITÁNIA

Po zhodnotení epidemiologickej situácie na území Slovenskej republiky a v zahraničí sa Úrad verejného zdravotníctva SR a odborné konzílium rozhodli zaradiť na zoznam menej rizikových krajín Spojené kráľovstvo. Opatrenie ÚVZ SR, v ktorom bude upravený zoznam menej rizikových krajín, by malo byť zverejnené v piatok 17. júla 2020 a účinnosť má nadobudnúť v pondelok 20. júla 2020.


V zozname menej rizikových krajín sa aktuálne nachádzajú Austrália, Belgicko, Cyprus, Česká republika, Čína, Dánsko, Estónsko, Faerské ostrovy, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Chorvátsko, Holandsko, Írsko, Island, Japonsko, Južná Kórea, Lichtenštajnsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Monako, Nemecko, Nórsko, Nový Zéland, Poľsko, Rakúsko, Slovinsko, Španielsko, Švajčiarsko a Taliansko.


Poznámka: Odborné konzílium prehodnocuje zoznam menej rizikových krajín približne v dvojtýždňových intervaloch. Odporúčame preto sledovať aktuálne platné opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR na stránke www.uvzsr.sk.


Úrad verejného zdravotníctva SR a regionálne úrady verejného zdravotníctva so sídlom v SR majú epidemiologickú situáciu na Slovensku pod kontrolou, vzniknuté ohniská nákazy sú identifikované, monitorované a podchytené. Počas sledovaného obdobia od 1. júna 2020 do 9. júla 2020 vzniklo na území SR niekoľko regionálnych a nadregionálnych epidémií, ktoré však pre rýchlu a účinnú reakciu regionálnych hygienikov v rámci epidemiologického šetrenia nemali celoplošný dopad a zostali v regiónoch výskytu. Vyplýva to z analýzy Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici. Prijímanie celoplošných opatrení preto nateraz nie je potrebné.


V sledovanom období bolo formou klasického epidemiologického vyšetrovania zaznamenaných 363 nových prípadov ochorení COVID-19. Viac ako polovica z nich (187 prípadov) bola importovaná zo zahraničia. Najviac importovaných prípadov pochádzalo z Českej republiky, Ukrajiny, Veľkej Británie, Srbska a Macedónska.


Vláda SR na svojom pondelňajšom rokovaní (13. júla 2020) schválila návrh novely zákona o elektronických komunikáciách a zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorá umožní ďalší spôsob epidemiologického vyšetrovania.


Podľa návrhu, o ktorom bude tento týždeň rokovať Národná rada SR, by mali osoby, ktoré boli v niektorej z rizikových krajín, dostať pri návrate na Slovensko SMS správu od telekomunikačného operátora. V nej bude informácia, že po návrate na Slovensko sa musia zaregistrovať na miestne príslušnom regionálnom úrade verejného zdravotníctva v SR.


ÚVZ SR bude môcť požiadať operátorov o zoznam telefónnych čísiel, ktorým túto SMS správu odoslali. Hygienici následne budú môcť porovnať tento zoznam so zoznamom ľudí, ktorí sa nahlásili. Vyplynie tak zoznam telefónnych čísiel, ktoré sa pri návrate na Slovensko nezaregistrovali. Hygienici ich následne budú kontaktovať.


Uvedené informácie odzneli na tlačovej besede po zasadnutí konzília odborníkov, na ktorej sa zúčastnili predseda vlády SR Igor Matovič, minister zdravotníctva Marek Krajčí, hlavný hygienik SR Ján Mikas, Mária Avdičová z Odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici.

Zdroj:Facebook Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky


Čo urobiť po príchode zo zahraničia

  • Rúško musíte mať nasadené v lietadle, a tiež počas transportu z letiska autom alebo verejnou hromadnou dopravou. Od ostatných sa snažte udržiavať sociálny odstup a čo najrýchlejšie smerujte domov.
  • Po príchode domov kontaktujte telefonicky alebo e-mailom regionálny úrad verejného zdravotníctva, do ktorého územnej pôsobnosti spadá zvolené miesto pobytu.
  • Myslite na to, že hneď po návrate domov sa na vás aj všetky osoby žijúce v rovnakej domácnosti vzťahuje povinnosť karantény.
  • Piaty deň po príchode by ste mali na odbernom mieste absolvovať test na Covid-19. Odbery v domácom prostredí sa vykonávajú len vo výnimočných prípadoch.
  • Po oznámení negatívneho výsledku sa končí domáca izolácia, v prípade pozitivity bude karanténa pokračovať.



Čo môžete a nemôžete počas karantény

  • Počas domácej izolácie nesmiete opúšťať miesto svojho pobytu a prijímať návštevy. Kontakty s ostatnými osobami by ste mali obmedziť na minimum. Ak žijete v rodinnom dome a máte záhradu, môžete tráviť čas aj vonku na dvore.
  • Na nákupy využite online služby s dovozom potravín, alebo sa obráťte na miestny spolok Slovenského Červeného kríža.
  • Dôsledne dodržiavajte hygienické opatrenia, často vetrajte a dezinfikujte povrchy, ktorých sa dotýka viac ľudí, napr. kľučky.
  • Každý člen rodiny v izolácii by mal používať vlastný uterák, tanier, poháre a príbor. V ideálnom prípade by mal mať aj vlastnú izbu, aby sa znížila pravdepodobnosť prenosu ochorenia na ostatných.
  • Vychádzať z domu môžete len v nevyhnutnom prípade – ak je potrebné vyhodiť smeti, vyvenčiť psa alebo vyzdvihnúť nákup. Pred opustením bytu si musíte vydezinfikovať ruky, nasadiť rúško a dodržiavať sociálny odstup. V spoločných priestoroch sa s nikým nepúšťajte do reči a nepoužívajte výťah.
  • V prípade, že sa u vás počas karantény alebo po návrate z cudziny objavia príznaky podobné ochoreniu Covid-19, mali by ste bezodkladne telefonicky kontaktovať svojho lekára.

Zoznam zahŕňa 33 bezpečných krajín

Ako rizikové krajiny sú označené všetky tie, ktoré nie sú uvedené v tzv. zelenom zozname.


K bezpečným krajinám patria Austrália, Belgicko, Cyprus, Česká republika, Čína, Dánsko, Estónsko, Faerské ostrovy, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Chorvátsko, Holandsko, Írsko, Island, Japonsko, Južná Kórea, Lichtenštajnsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Monako, Nemecko, Nórsko, Nový Zéland, Poľsko, Rakúsko, Slovinsko, Španielsko, Švajčiarsko, Taliansko a Spojené kráľovstvo.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa


Počasie