• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Čo jesť po cvičení, keď chcem schudnúť a keď chcem posilniť svaly? Tu sú naše tipy (video)

Čo jesť po cvičení, keď chcem schudnúť a keď chcem posilniť svaly? Tu sú naše tipy (video)

Aj keď zelenina patrí medzi sacharidy, je veľmi vhodné ju kombinovať práve s jedlom, ktoré obsahuje bielkoviny.

Snažíte sa schudnúť a posilniť svaly? Cvičenie a správna strava idú ruka v ruke. Je dôležité, aby ste si po cvičení dopriali správnu výživu pre svoje telo a svoje svaly.

Vedeli ste, že je rozdiel, ak sa snažíte schudnúť a vyformovať si postavu, alebo nabrať skutočnú svalovú hmotu? Len čas strávený cvičením nepomôže, musíte skombinovať tréning a správnu stravu pred i po cvičením na to, aby ste dosiahli skutočné výsledky.

Nie je to nič zložité, s našimi tipmi sa to naučíte jednoducho a rýchlo. Čo jesť pred a po cvičení? A čo je vlastne dobré jesť po rannom i večernom tréningu?

Čo jesť po cvičení, keď chcem schudnúť

Chceli by ste pár kilogramov schudnúť? Trávite veľa času cvičením, avšak výsledky sa nedostavujú? Je možné, že robíte chybu práve v stravovaní. Jedlo pred a po cvičení je veľmi dôležité, ak chcete schudnúť a nepribrať, prípadne nedočkať sa neželaného jojo efektu. My vám ponúkame tipy, čo jesť pred a po cvičení, rannom i večernom tréningu a to tak, aby ste schudli a nepriberali.

Čo jesť pred a po tréningu ráno

Ak cvičíte radi ráno, je dôležité začať deň správnou kombináciou potravín a dopriať si vhodné raňajky plné energie. Pri cvičení ráno, ak chcete schudnúť, by mali raňajky obsahovať najmä sacharidy. Dobrou voľbou ráno je najmä ovocie, skúste piškóty s banánom, alebo ovsené vločky s ovocím. Je potrebné, aby jedlo naštartovalo váš metabolizmus, preto sú vhodné jedla s vlákninou a vitamínmi.


Na raňajky si môžete dopriať aj ovocné šťavy, a to najmä pred cvičením. Skúste si vyšťaviť grep alebo pomaranč. Dopriať si môžete aj celozrnný chlieb so zeleninou. Po tréningu je vhodné siahnuť aj po proteínovom nápoji.

Čo jesť pred a po tréningu večer

Ak sa snažíte schudnúť cvičením, tak určite praktizujete najmä vytrvalostné typy tréningov, čiže vo fitness centre trávite najviac času behaním, bicyklovaním, spinningom a podobne. Pri cvikoch, ktoré sú vhodné na spaľovanie kalórií, teda na chudnutie, je dôležité telu po cvičení dodať určité množstvo sacharidov. Vytrvalostným tréningom sa zbavujete nielen nadbytočného tuku, ale i energie.

Konzumujte najmä ľahko stráviteľné sacharidy. Po cvičení si na večeru zvoľte radšej zeleninu, prípadne skombinujte sacharidy s určitým množstvom bielkovín. Vyskúšajte zeleninový šalát s tuniakom. Do stravy zahrňte aj suroviny, ako napríklad avokádo, uhorka, paradajky, hnedú celozrnnú ryžu, celozrnné cestoviny.


Čo jesť po cvičení, ak chcem nabrať svaly

Ak chcete nabrať svalovú hmotu, tak strava bude pre vás hlavným bodom. Pri silových tréningoch namáhate svaly, preto je dôležitá ich regenerácia. Pred stravou bohatou na sacharidy, dajte prednosť strave s obsahom bielkovín. Taktiež môžete konzumovať i sacharidy, ale tie najmä doobeda. Aké jedlo jesť po tréningu ráno i večer?

Čo jesť pred a po tréningu ráno

Jedlo pred a po rannom cvičení by sa malo skladať z kombinácií sacharidov a bielkovín. Najlepšou variantom pred cvičením je naštartovať metabolizmus, preto zvoľte aj potraviny, ktoré obsahujú veľa vlákniny.

Doprajte si ovocné a zeleninové šťavy. Vhodnou stravou je napríklad aj tvaroh s ovocím. Tvaroh obsahuje bielkoviny a preto je veľmi vhodný aj na raňajky, avšak až po cvičení. Pred cvičením zvoľte radšej celozrnný chlieb so zeleninou, alebo prírodným arašidovým maslom, ovsené vločky s banánom a aj jablká.

Čo jesť pred a po tréningu večer


Po svalovom cvičení je vhodné prijať jedlo plné bielkovín, a to najskôr dve hodiny po cvičení. Sústreďte sa na kvalitné potraviny a vyberajte tie najlepšie. Vhodnou voľbou je mäso, a to najmä kuracie, morčacie, rybacie a občas aj kvalitné hovädzie mäso.


Aj keď zelenina patrí medzi sacharidy, je veľmi vhodné ju kombinovať práve s jedlom, ktoré obsahuje bielkoviny. Doprajte si na večeru lososa s varenou zeleninou. Zelenina napomáha ľahšie stráviť bielkoviny. Taktiež je vhodné konzumovať vajcia, tvaroh a občas aj syry. Na večeru nekombinujte mäso so zemiakmi či ryžou. Pri cvičení zabudnite na rôzne sladkosti, mastné jedlá a jedlá z rýchleho občerstvenia.


Do svojho jedálnička a životného štýlu zaraďte tieto body:


ovocie,

zelenina,

orechy,

chudé a kvalitné mäso, losos a tuniak,

celozrnná ryža a cestoviny,

tvaroh, vajcia,

kvalitnú šunka,

pitný režim,

menej soli,

kvalitný spánok.


Najdôležitejšie zo všetkého je pravidelná a vyvážená strava!


Pozrite si video, v ktorom sa dozviete všetko o sacharidoch a bielkovinách v strave.



Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Akákoľvek snaha o ovládnutie kultúry je prejavom nekultúrnosti, vyhlásila Čaputová (video)

akakolvek snaha o ovladnutie kultury je prejavom nekulturnosti vyhlasila caputova video

20.4.2024 (SITA.sk) - Kultúra je vecou nás všetkých, akákoľvek snaha o jej ovládnutie je prejavom nekultúrnosti. Po piatkovom stretnutí so zástupcami kultúrnej obce tak reagovala prezidentka Zuzana Čaputová.

Je presvedčená, že štát nemá kultúru politicky ovládať, ale vytvárať pre ňu podmienky a prostredie, a akékoľvek systémové zmeny sa majú diať v riadnom legislatívnom procese a za účasti odbornej verejnosti.

Pozvanie prijali aj rektori

Pozvanie prezidentky na diskusiu prijali rektori univerzít Vysokej školy múzických umení v Bratislave a Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave Martin Šmatlák a Bohunka Koklesová, exminister kultúry Marek Maďarič a herec i vysokoškolský pedagóg Martin Huba.

Predmetom ich rozhovoru boli poslancami koalície predložené novely zákonov o Fonde na podporu umenia a Audiovizuálnom fonde i novely zákona o múzeách a galériách a o ochrane predmetov kultúrnej hodnoty.

Neopomenuli ani pripravované zmeny týkajúce sa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), ktoré plánuje ministerstvo kultúry. Z diskusie s ľuďmi z kultúrnej oblasti pre prezidentku vyplynulo, že navrhované zmeny idú opačným smerom ako dlhoročný trend manažovania kultúry v našej krajine. Tento trend viedol k nezávislosti od politickej moci a posilneniu autonómie.

Ohrozenie neštátnych zdrojov

„Znepokojujúce sú aj upozornenia na znefunkčnenie niektorých inštitúcií, alebo problémy s vykonateľnosťou pripravovanej právnej úpravy, najmä pokiaľ ide o rozhodovanie o fondoch. V neposlednom rade bude potrebné zodpovedať aj na otázku možného ohrozenia neštátnych zdrojov v týchto fondoch v prípade, ak dôjde k zmene pravidiel o ich rozhodovaní,“ napísala prezidentka na sociálnej sieti.

Zmeny v RTVS hlava štátu nazvala účelovými. Podľa nej je jediným cieľom rezortu kultúry vymeniť súčasného riaditeľa Ľuboša Machaja a personálne preobsadenie riadiacich orgánov.

„Predkladatelia síce upustili od viacerých excesov, akými bola Programová rada či bezdôvodné odvolávanie riaditeľa, avšak účelové rušenie a znovuvzkriesenie akejkoľvek inštitúcie iba za účelom obídenia funkčného obdobia jeho vedenia nie je v súlade s pravidlami fungovania demokratickej spoločnosti,“ uzavrela.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Nová kompetencia

Z navrhovaných zmien vyplýva, že počet členov dozornej komisie Fondu na podporu umenia sa môže zvýšiť z pôvodných troch na päť členov. Taktiež sa na radu fondu môže preniesť nová kompetencia, a to voliť a odvolávať nových dvoch členov komisie.

Podobné zmeny nastanú aj pri novele zákona o Audiovizuálnom fonde, keď sa počet členov dozornej komisie zvýši z troch na päť členov. Dôvodom podľa koaličných poslancov je posilnenie kontrolnej právomoci štátu vo fonde.

„Návrh zvyšuje počet členov, ktorých priamo menuje minister kultúry a zavádza menovanie jedného člena dozornej komisie na návrh ministra financií," píše sa v predloženom materiáli.

Zruší sa verejné vypočutie

Spôsob výberu štatutárneho orgánu múzea alebo galérie zriadených ústredným orgánom štátnej správy, vyšším územným celkom alebo obcou, resp. vedúceho zamestnanca riadiaceho múzeum alebo galériu, ktoré nie sú právnickou osobou, by sa mohol upraviť.

Spôsob výberu podľa koaličných poslancov, ktorí zmeny predložili, spôsobuje administratívnu záťaž najmä menším obciam, ktoré tieto funkcie obsadzujú. Zrušiť by sa malo verejné vypočutie uchádzačov o spomínanú funkciu.

Viac k téme: Kultúra, Prezidentka SR, RTVS Rozhlas a televízia Slovenska
Zdroj: SITA.sk - Akákoľvek snaha o ovládnutie kultúry je prejavom nekultúrnosti, vyhlásila Čaputová (video)


Počasie