• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Čo je to modré svetlo a ako sa proti nemu chrániť?

Čo je to modré svetlo a ako sa proti nemu chrániť?

Pozeráme sa na obrazovky viac, ako spíme a tento trend sa zvyšuje, pretože si osvojujeme viac zariadení. Najväčšie zvýšenie používania obrazovky prišlo s používaním smartfónov.

O modrom svetle produkovanom obrazovkami sa v súčasnosti hovorí čoraz viac. Súvisí to s rastúcim počtom digitálnych zariadení v našich životoch, čo nás vystavuje dlhšiemu času strávenému pred obrazovkou než kedykoľvek predtým. Modré svetlo vyžarujúce zo zariadení je produkované na vyšších úrovniach ako keď ho vyžaruje slnko a môže byť škodlivé.

Zamestnanci, ktorí sú v mnohých profesionálnych prostrediach, teraz trávia prevažnú väčšinu svojho pracovného dňa prizeraním sa na obrazovky.

Tieto faktory vedú k zvýšenému namáhaniu očí, dlhodobému poškodeniu sietnice a k mnohým ďalším fyzickým, duševným a emocionálnym poruchám zdravia.


Šírenie obrazoviek sa bude v dohľadnej dobe naďalej zrýchľovať. Našťastie, hodnotením spôsobu, akým používame obrazovky, môžeme nájsť spôsoby, ako sa môžete chrániť pred najhoršími účinkami rozšíreného používania obrazovky a vysokofrekvenčného vystavenia modrému svetlu.

Zvýšenie používania obrazovky prišlo s používaním smartfónov

Pozeráme sa na obrazovky viac, ako spíme a tento trend sa zvyšuje, pretože si osvojujeme viac zariadení. Najväčšie zvýšenie používania obrazovky prišlo s používaním smartfónov.


Podľa štúdie používateľov systému Android od spoločnosti Dscout sa typický používateľ smartfónu dotkne svojho telefónu 2 617 -krát denne. Nároční používatelia komunikujú so svojimi telefónmi viac ako 5 400 krát za deň.

Čas strávený pozeraním na obrazovky, najmä obrazovky počítača, sa v niektorých profesiách výrazne zvyšuje. V mnohých odvetviach je bežné, že zamestnanci trávia celý pracovný deň pozeraním na obrazovky počítačov. Cez prestávky títo zamestnanci často trávia čas na svojich smartfónoch a po práci mnohí strávia veľkú časť večera pri televízii. Tieto vysoké úrovne vystavenia sa modrému svetlu z obrazoviek môžu mať vážne a potenciálne nevratné dôsledky na naše zdravie.

Dlhodobé pôsobenie modrého svetla môže poškodiť receptory v oku

Biele slnečné svetlo, na ktoré sme si za milióny rokov zvykli, tvorí zhruba 25% až 30% modrého svetla. Toto prirodzené modré svetlo sa popoludní znižuje čo je spojené aj so zníženou intenzitou slnečného svetla a uvádza naše telá do nočného režimu. Počítačové monitory a ďalšie elektronické obrazovky vyžarujú približne 35% modrého svetla a ich intenzita je rovnaká či je ráno a či večer.

Nedávny výskum ukázal, že toto vystavovanie sa vysokým hladinám modrého svetla môže mať rôzne dôsledky na zdravie a pohodu. Dlhodobé pôsobenie modrého svetla môže poškodiť receptory v oku. Použitie umelého svetla v noci môže spôsobiť rôzne problémy so spánkom, ako aj fyzické, emocionálne a duševné poruchy.

Ako sa pred účinkami modrého svetla chrániť?

Existuje niekoľko spôsobov, ako sa chrániť pred modrým svetlom. Niektoré z nich sú také jednoduché, ako je napríklad zmena usporiadania pracovného priestoru. Vykonaním nasledujúcich bezpečnostných opatrení sa môžete vyhnúť negatívnym účinkom spôsobeným modrým svetlom.

Usporiadanie pracovného miesta

Samotné usporiadanie pracovného miesta je dôležitým prvkom na zníženie namáhania očí pri používaní obrazoviek. Horná časť monitora by mala byť v rovine s vašimi očami a vzdialená 60-75 cm. To znamená, že by ste sa mali pozerať dole o 15-20 stupňov, aby ste videli stred obrazovky.

Osvetlenie pracovného miesta

Nízka intenzita okolitého svetla núti oči vynakladať omnoho viac energie aby spracovalo extrémne rozdiely v kontraste. Podobne, veľmi jasné svetlo, napríklad okno, môže vytvárať odlesky spredu alebo za obrazovkou, ktoré tiež namáhajú oči. Ideálne je, ak je okno umiestnené kolmo na obrazovku vášho počítača a poskytuje tak prirodzené svetlo bez oslnenia.

Nové nastavenie obrazovky

Úprava jasu obrazovky je jedným z jednoduchých spôsobov, ako znížiť namáhanie očí. Znížte alebo zvýšte jas tak, aby zodpovedal úrovni okolitého svetla, aby sa oči nemuseli byť namáhané v dôsledku vysokého kontrastu.

Filter na modré svetlo / Štít pre pohodlie očí

Hlavné operačné systémy uznali nebezpečenstvo modrého svetla a poskytli filtre modrého svetla. Nightshift v systéme Mac OS a iOS, Nočný režim v systéme Android a Nastavenia modrého svetla v systéme Windows 10 to všetko umožňuje používateľom automaticky obmedziť vyžarovanie modrého svetla v stanovených časoch.

Vitamíny na oči

Prirodzenú ochranu vašich očí je možné podporiť aj konzumáciou potravín alebo doplnkov bohatých na živiny, ktoré sú pre zdravie očí kľúčové. Luteín a zeaxantín sa prirodzene vyskytujú v potravinách ako špenát, kel a iná listová zelenina. Zatiaľ čo mezo-zeaxantín sa nachádza v určitých rybách. K dispozícii sú aj výživové doplnky na zaistenie adekvátneho denného príjmu.

Pravidlo 20/20/20

Každých 20 minút si dajte 20-sekundovú prestávku a zamerajte oči na niečo najmenej 20 stôp, čo je prilbližne 6 metrov. Ide o jednoduché pravidlo, ktoré dodá vašim očiam potrebnú prestávku a zníži namáhanie očí a ďalšie napätie v očiach súvisiace s počítačom.



Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie