• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Člen vlády nemusí mať bezpečnostnú previerku, reaguje ministerstvo spravodlivosti na kritiku, ktorej čelí Mikulec

Člen vlády nemusí mať bezpečnostnú previerku, reaguje ministerstvo spravodlivosti na kritiku, ktorej čelí Mikulec

Minister vnútra Roman Mikulec sa mal neoprávnene dostať k utajovaným informáciám, ktoré sa týkajú NATO alebo Európskej únie.

3.4.2023 (SITA.sk) - Člen vlády SR je podľa zákona o ochrane utajovaných skutočností oprávnenou osobou s osobitným postavením, na ktorú sa nevykonáva bezpečnostná previerka. Konštatuje to v stanovisku Ministerstvo spravodlivosti SR.

Stanovisko sprostredkoval rezort vnútra v súvislosti s kritikou ministra vnútra Romana Mikulca, že sa bez previerky oboznamoval s utajenými skutočnosťami.

Bezpečnostnú previerku nepotrebujú

„Platné znenie zákona o ochrane utajovaných skutočností neobsahuje žiadne ustanovenie, ktoré by umožňovalo či vyžadovalo vykonanie previerky na oprávnenú osobu s osobitným postavením," uvádza sa v stanovisku rezortu spravodlivosti s tým, že oprávnené osoby s osobitným postavením sa môžu oboznamovať s utajovanými skutočnosťami z titulu svojej funkcie a v jej rozsahu bez vykonania bezpečnostnej previerky.

Zároveň ministerstvo zdôrazňuje, že aktuálne neeviduje medzinárodnú zmluvu, ktorou je SR viazaná, ktorá by pre oprávnené osoby s osobitným postavením vyžadovala vykonanie previerky na niektorú z oprávnených osôb s osobitným postavením.


„Touto zmluvou rozhodne nie je Severoatlantická zmluva, pretože táto zmluva neobsahuje žiadnu zmienku o ochrane utajovaných či citlivých informácií. Ak existujú v rámci NATO akékoľvek osobitné dokumenty regulujúce prístup k informáciám, ktoré NATO chráni ako utajené, tak tieto dokumenty rozhodne nie sú medzinárodnou zmluvou, ktorou je Slovenská republika viazaná," skonštatoval rezort spravodlivosti.

Pokiaľ ide o prístup k utajovaným skutočnostiam Európskej únie zo strany osôb, ktoré majú náležité povolenie na základe povahy svojej funkcie, to sa podľa ministerstva stanovuje na základe vnútroštátnych zákonov a iných právnych predpisov. „Takéto osoby sú poučené o bezpečnostných povinnostiach v súvislosti s ochranou utajovaných skutočností EÚ," dodal rezort spravodlivosti.

Kontrola NBÚ na ministerstve vnútra

Šéf Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Roman Konečný minulý týždeň informoval členov parlamentného výboru na kontrolu činnosti NBÚ o výsledkoch minuloročnej kontroly NBÚ na ministerstve vnútra.

Z jej záverov podľa neho vyplýva, že Roman Mikulec opakovane neoprávnene manipuloval s utajovanými informáciami. Zákon údajne porušil 29-krát a dostal sa k utajovaným informáciám, ktoré sa týkajú NATO alebo Európskej únie.


Podľa ministerstva vnútra sa na manipuláciu s utajovanými skutočnosťami zo zahraničia vzťahuje osobitný režim, ten sa ale netýka oprávnených osôb s osobitným postavením.


„Viazať výkon funkcie ministrov na získanie bezpečnostnej previerky by znamenalo nahradiť slobodné rozhodnutie voličov a išlo by teda o radikálny zásah do demokratickej podstaty SR,“ vyhlásil rezort.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa


Počasie