• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Čínski vedci objavili gél na obnovu zubnej skloviny, testovali ho na vytrhnutých zuboch

Čínski vedci objavili gél na obnovu zubnej skloviny, testovali ho na vytrhnutých zuboch

Sklovina sa pri testovaní s gélom dokázala sama obnoviť v priebehu 48 hodín.

1.9.2019 (Webnoviny.sk) - Čínski vedci našli spôsob, ako obnoviť zubnú sklovinu. Tím výskumníkov z univerzity v meste Če-ťiang vytvoril gél, po ktorom sa sklovina dokáže obnoviť.

O výsledkoch svojho výskumu píšu v odbornom časopise Science Advances.

Súčasné výplne nedosahujú permanentnú opravu

Zubná sklovina je mineralizovaná vrstva pokrývajúca povrch zuba a je to najtvrdšie tkanivo v ľudskom tele. Nedokáže sa však sama obnovovať. V dôsledku toho je zubný kaz jedným z najbežnejších chronických ochorení u ľudí, uvádzajú vo svojom výskume vedci.

Na opravu poškodenej skloviny zubov sa používajú živicové, keramické či amalgámové výplne, tie však nedosahujú permanentnú opravu a môžu sa uvoľniť, keďže sú vyrobené z cudzích materiálov.

Gél testujú na myšiach

Gél obsahuje vápnik a fosfát, ktoré obsahuje aj zubná sklovina, aby podporili jej samostatnú obnovu. Vedci Žuej-kchang Tchang, Čao-ming Liou a ich desiati kolegovia gél otestovali na vytrhnutých poškodených ľudských zuboch. Tie udržiavali v nádobách s roztokom, ktoré simulovali prostredie v ústach.


Sklovina sa s gélom dokázala sama obnoviť v priebehu 48 hodín. Gélu sa však podarilo vytvoriť vrstvu hrubú len tri mikrometre, a teda o približne 400-krát tenšiu, ako je nepoškodená sklovina. Podľa Tchanga však gél možno aplikovať opakovane, aby vrstva zhrubla.


Vedci gél v súčasnosti testujú na myšiach a dúfajú, že ho v neskorších štádiách výskumu budú môcť otestovať aj u ľudí v prirodzených podmienkach. A to teda aj keď jedia a pijú.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie