• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Čína žiadala WHO, aby zdržala varovanie o novom koronavíruse. Chcela čas na nákup ochranných pomôcok

Čína žiadala WHO, aby zdržala varovanie o novom koronavíruse. Chcela čas na nákup ochranných pomôcok

Koronavírus sa začal šíriť koncom minulého roka, niektoré zdroje dokonca tvrdia, že prvé prípady sa objavili už v septembri.

Čína ešte v januári žiadala Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO), aby zdržala informácie a varovanie o šírení nákazy novým koronavírusom v meste Wu-chan.

Podľa nemeckej Spolkovej spravodajskej služby (BND) mal čínsky prezident Si Ťin-pching o to telefonicky požiadať riaditeľa WHO Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa. Podľa portálu nemeckého týždenníka Der Spiegel WHO túto informáciu tajnej služby popiera.

BND zistila, že telefonát sa uskutočnil 21. januára. Čínsky prezident vtedy žiadal, aby WHO neinformovala svet o rozsahu šírenia epidémie COVIDu-19 vo Wu-chane. Svet sa nemal dozvedieť o vážnosti situácie.

Podľa nemeckej tajnej služby krajiny sveta stratili najmenej štyri týždne, počas ktorých sa mohli pripraviť na boj s novým koronavírusom. Dôvodom zdržania týchto informácií podľa BND bolo, že Čína chcela získať čas na nákup zdravotníckych a ochranných pomôcok v iných krajinách sveta.


Koronavírus sa začal šíriť koncom minulého roka, niektoré zdroje dokonca tvrdia, že prvé prípady sa objavili už v septembri. Peking však o novej nákaze a jej rozsahu informoval až s výrazným oneskorením.


WHO informácie tajnej služby na Twitteri popiera a tvrdí, že sú nepravdivé. Čínsky prezident a riaditeľ WHO údajne spolu 21. januára vôbec nehovorili.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie