• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Čína je po útoku na elektráreň znepokojená a má „vážne obavy o bezpečnosť“ jadrových zariadení na Ukrajine

Čína je po útoku na elektráreň znepokojená a má „vážne obavy o bezpečnosť“ jadrových zariadení na Ukrajine

Čína podľa neho bezpečnosti nukleárnych zariadení prikladá veľkú dôležitosť a je vážne znepokojená.

Čína vyjadrila „vážne obavy o bezpečnosť“ jadrových zariadení na Ukrajine. Stalo sa tak po tom, ako ruské ostreľovanie spôsobilo požiar najväčšej jadrovej elektrárne v Európe.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Wang Wen-pin povedal v piatok novinárom, že Čína bude ďalej sledovať vývoj v Záporožskej jadrovej elektrárni v meste Enerhodar a vyzýva „všetky zainteresované strany, aby zachovali pokoj a zdržanlivosť, zabránili ďalšej eskalácii situácie a zaistili bezpečnosť dotknutých jadrových zariadení“.

Čína podľa neho bezpečnosti nukleárnych zariadení prikladá veľkú dôležitosť a je vážne znepokojená.


Toto vyjadrenie pritom predstavuje nezvyčajné znepokojenie Číny v súvislosti s vojnou na Ukrajine, v súvislosti s ktorou sa Peking stavia prevažne na stranu svojho suseda a blízkeho bezpečnostného partnera Ruska.

Čína sa okrem iného zdržala pri hlasovaní Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov o rezolúcii odsudzujúcej ruskú agresiu a požadujúcej stiahnutie vojsk z Ukrajiny. Vinu za nevyprovokovanú ruskú inváziu pritom pripisuje rozširovaniu NATO na východ a nedostatočnej pozornosti k ruským bezpečnostným obavám.


Britský premiér obvinil Putina

Britský premiér Boris Johnson v piatok obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina z ohrozenia celej Európy v spojitosti so situáciou v ukrajinskej jadrovej elektrárni, kde po ruskom útoku vypukol požiar. Informovali o tom agentúra AFP a stanica BBC.


"Predseda vlády povedal, že neuvážené činy prezidenta Putina by teraz mohli priamo ohroziť bezpečnosť celej Európy," uviedla Downing Street vo vyhlásení. Johnson sa v najbližších hodinách bude snažiť o zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN). Johnson v piatok telefonoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Hovor sa uskutočnil krátko po tom, čo sa objavili správy o požiari v Záporožskej jadrovej elektrárni na juhovýchode Ukrajiny.


Hovorkyňa Downing Street označila podľa BBC situáciu za "vážne znepokojujúcu" a dodala: "Obaja lídri sa zhodli, že Rusko musí okamžite zastaviť útok na elektráreň a umožniť pohotovostným zložkám neobmedzený prístup do elektrárne."

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie