• Dnes je: Štvrtok 18. apríla 2024 meniny má Valér

Chystáte sa ešte na letnú dovolenku? Pozrite sa, pre ktoré krajiny platí uvoľnený hraničný režim

Chystáte sa ešte na letnú dovolenku? Pozrite sa, pre ktoré krajiny platí uvoľnený hraničný režim

Z dôvodu rastúcej intenzity výskytu ochorenia COVID-19 vydalo ministerstvo zahraničia nasledovné cestovné odporúčania.

18.8.2020 (Webnoviny.sk) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR vydalo cestovné odporúčanie v súvislosti s ochorením COVID-19 na základe opatrení a odporúčaní Úradu verejného zdravotníctva SR pre všetky krajiny.

Naďalej platí uvoľnený hraničný režim pre osoby pri návrate z Austrálie, Belgicka, Cypru, Česka, Číny (tiež osobitné administratívne oblasti Hongkong a Macao), Dánska (vrátane samosprávneho územia Faerské ostrovy), Estónska, Fínska, Francúzska, Grécka, Holandska, Chorvátska, Írska, Islandu, Japonska, Južnej Kórey, Lichtenštajnska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Malty, Monaka, Nemecka, Nórska, Nového Zélandu, Poľska, Rakúska, Slovinska, Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska, Španielska, Švajčiarska a Talianska.

Komplexné informácie o hraničnom režime štátov sú zverejnené a pravidelne aktualizované na webovom sídle ministerstva.

Nevyhnutnosť cestovania by mal každý zvážiť

Z dôvodu rastúcej intenzity výskytu ochorenia COVID-19 ministerstvo odporúča zvážiť nevyhnutnosť cestovania (2. stupeň) do nižšie uvedených regiónov krajín s uvoľneným hraničným režimom: Belgicko – všetky regióny; Česko – Hlavné mesto Praha; Dánsko – Midtjylland; Estónsko – Tartu maakond; Francúzsko – Provence Alpes-Cote dAzur, Île-de-France, Mayotte; Holandsko – Noord-Holland, Zuid-Holland; Chorvátsko – Vukovarsko-sriemska župa, Splitsko-dalmatínska župa; Írsko – Midlands, Mid-East; Malta – všetky regióny; Poľsko – Sliezske vojvodstvo, Malopoľské vojvodstvo; Spojené kráľovstvo – územný zdravotný obvod Grampian (Aberdeenshire, City of Aberdeen a Moray); Španielsko – všetky regióny.


Ministerstvo ďalej odporúča občanom nachádzajúcim sa na území krajín, resp. regiónov krajín s uvoľneným hraničným režimom, na ktoré sa nevzťahuje 2. stupeň cestovného odporúčania, venovať zvýšenú opatrnosť (1. stupeň - výstraha) vzhľadom na prebiehajúcu pandémiu choroby COVID-19. V tejto súvislosti je potrebné dbať na odporúčania epidemiológov a priebežne sledovať opatrenia zavedené predmetnými štátmi v epidemiologickej, karanténnej, bezpečnostnej a dopravnej oblasti.

Ministerstvo odporúča dobrovoľnú registráciu

Pre všetky ostatné krajiny sveta nezahrnuté do zoznamu krajín s uvoľneným hraničným režimom naďalej platí odporúčanie necestovať a pri príchode z nich je osoba povinná prihlásiť sa telefonicky alebo elektronicky na miestne príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva v SR, aby ho oboznámili s cestovateľskou anamnézou.


Osobám sa nariaďuje izolácia v domácom prostredí do obdržania negatívneho výsledku RT-PCR testu na ochorenie COVID-19. Osoba je povinná podrobiť sa laboratórnej diagnostike na ochorenie najskôr v piaty deň izolácie v domácom prostredí. Pravidlá domácej izolácie a organizáciu testovania môže poskytnúť miestne príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva v SR.


Ministerstvo tiež odporúča všetkým občanom nachádzajúcim sa v zahraničí, aby využili možnosť dobrovoľnej registrácie na webovom sídle ministerstva alebo prostredníctvom aplikácie Svetobežka.


Viac k téme: cestovanie, Koronavírus


Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie