• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Chýbajúce prepojenie D1 a D4 je obrovským zlyhaním štátu, podľa IDH je zodpovedná vláda Smeru

Chýbajúce prepojenie D1 a D4 je obrovským zlyhaním štátu, podľa IDH je zodpovedná vláda Smeru

Zabezpečiť prepojenie D1 a D4 do roku 2019 sa Ministerstvo dopravy a výstavby SR zaviazalo v koncesnej zmluve pre projekt D4 a R7 z mája 2016.

Stále chýbajúce prepojenie D1 a D4, ktoré mal štát zabezpečiť ešte v roku 2019, je obrovské zlyhanie.

Tvrdí to riaditeľ Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo (IDH) Ondrej Matej s tým, že najväčšiu zodpovednosť za to majú jednoznačne vlády so Smerom-SD v rokoch 2012 až 2020, ktoré viedli Robert Fico a Peter Pellegrini.

Procesy sa môžu skracovať

Ako expert pripomenul, vo vláde v rokoch 2012 až 2016 minister dopravy a výstavby Ján Počiatek (Smer-SD) nezahrnul križovatku D1 a D4 do PPP projektu a následne vo vládach v období 2016 až 2020 minister Árpád Érsek (Most-Híd) neakceleroval splnenie záväzku štátu na prepojenie D1 a D4. „Súťaž nielenže nevypísal, ale ministerstvo dopravy a NDS pod jeho vedením neurobili nič, aby táto situácia dnes nenastala,“ uviedol Matej pre agentúru SITA.


Zabezpečiť prepojenie D1 a D4 do roku 2019 sa Ministerstvo dopravy a výstavby SR zaviazalo v koncesnej zmluve pre projekt D4 a R7 z mája 2016. O prípadnej trestnoprávnej zodpovednosti podľa šéfa IDH môžu rozhodnúť len orgány činné v trestnom konaní. „O hmotnej zodpovednosti za zlyhania predchádzajúcich vedení Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS), resp. ministerstva dopravy môžeme len snívať. Nikto zo zodpovedných dnes nesedí na svojich miestach,“ poznamenal Matej.

Na otázku, či aj súčasné vedenia ministerstva dopravy a NDS (na postoch sú jeden a pol roka) mohli byť aktívnejšie v príprave tendra na prepojenie D1 a D4 v rámci rozšírenia D1 pri Bratislave, odborník odvetil, že vždy je možné procesy skracovať. Z dostupných informácií podľa neho vyplýva, že ak by bola táto investícia rozpočtovo krytá v štátnom rozpočte, tak súťaž sa mohla vypísať najskôr v máji tohto roku. Stalo sa tak začiatkom septembra.

Hlavný cieľ nebude naplnený

V spojitosti s otvorením nového úseku D4 s Lužným mostom v hlavnom meste v nedeľu popoludní riaditeľ IDH podotkol, že každý odovzdaný kilometer diaľnic a rýchlostných ciest do užívania pomôže zlepšiť dopravnú situáciu v danej lokalite, ako pre samotných vodičov, tak aj pre obyvateľov. Podľa neho pre chýbajúce prepojenie diaľnic D1 a D4 veľká zmena pre vodičov do začiatku prác na tejto križovatke nebude.

„Bude to tak ako teraz. Problémy a obmedzenia nastanú počas výstavby križovatky D1 a D4 a rozšírenia D1 po Triblavinu. Rozsah problémov a obmedzení počas výstavby bude závisieť od kvality zhotoviteľa a harmonogramu výstavby,“ očakáva Matej. Ako dodal, finančné škody a straty pre chýbajúce prepojenie D1 a D4 budú v tom, že štát bude platiť koncesionárovi ročnú splátku, pričom hlavný cieľ, a to odvedenie tranzitnej dopravy z D1 na D4, nebude naplnený.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie