• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Chrípku sme na Slovensku takmer vyhladili. Vďaka opatreniam proti koronavírusu

Chrípku sme na Slovensku takmer vyhladili. Vďaka opatreniam proti koronavírusu

Hygiena medziročne zaznamenala o polovicu nižší počet pacientov s akútnymi respiračnými ochoreniami než po minulé roky. Výskyt chrípky a chrípke podobných ochorení klesol až o 99,9 percenta.

Koronavírus sa prebojoval na čelo rebríčka vírusových ochorení a kraľuje na ňom už niekoľko mesiacov.

Podľa epidemiológov z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici (RÚVZ BB) sa však pandémia veľmi zaujímavo podpísala na štatistike chorobnosti.

Hygiena medziročne zaznamenala o polovicu nižší počet pacientov s akútnymi respiračnými ochoreniami (ARO) než po minulé roky. Výskyt chrípky a chrípke podobných ochorení klesol dokonca až o 99,9 percenta.

Ukazuje sa, že opatrenia sú účinné

Ako v tlačovej správe uviedla Mária Tolnayová, hovorkyňa RÚVZ BB, k zmene prispela pandémia koronavírusu a vládne opatrenia na zamedzenie jeho šírenia.


Podľa Tolnayovej sa tak potvrdzuje, že epidemiologické opatrenia majú svoj zmysel a dokážu spomaliť šírenie ochorení.

Rúška sú polovica úspechu

Vedci sa zhodujú, šírenie vírusu spomaľujú najmä tri opatrenia: sociálny odstup, hygiena rúk a nosenie rúšok na verejnosti.


Posledné z menovaných sa javí byť najefektívnejšou ochranou, pretože koronavírus sa primárne šíri vzdušnou cestou. Podľa nositeľa Nobelovej ceny Maria Molinu môžu aerosóly obsahujúce vírus zotrvať vo vzduchu aj desiatky minút, ale rúška ich dokážu čiastočne odfiltrovať.

Kľúčové opatrenie, tvrdí Mario Molina

Ľudia, ktorí nenosia v čase pandémie koronavírusu rúška, sa vystavujú dramaticky vyššiemu riziku infekcie. Tvrdia to odborníci v novej štúdii, ktorú viedol Renyi Zhang z Texas A&M University.


„Naše výsledky jasne ukazujú, že vzdušný prenos respiračnými aerosólomi predstavuje dominantný spôsob šírenia COVID-19,“ uviedol Zhang. „Dospeli sme k záveru, že nosenie rúška na verejnosti je najefektívnejšou obranou pred prenosom vírusu medzi ľuďmi,“ dodal.


Spoluautor štúdie a držiteľ Nobelovej ceny chemik Mario Molina vyhlásil, že nosenie rúšok „je kľúčové pre zdravých ľudí, aby predišli vdýchnutiu aerosólov, ktoré nakazené osoby vylučujú pri rozprávaní a ktoré môžu zostať vo vzduchu aj desiatky minút a môžu cestovať aj niekoľko metrov“.


Nosenie rúšok na verejnosti tiež znižuje reprodukčné číslo vírusu približne o polovicu, a zároveň zvyšuje šancu, že sa človek vírusom nenakazí.

Zachytávajú mikročastice

Vedci sa zhodujú, že chirurgické rúška sú veľmi dobrou voľbou na prekrytie horných dýchacích ciest. Podľa Sciencealert.com dokážu odfliltrovať viac ako 98 percent veľkých vírusových kvapôčok a takmer 90 percent aerosolových častíc.


Najlepšiu funkciu však plní respirátor normy N95/FFP2, ktorý zachytáva takmer 100 percent veľkých kvapôčok a 95 percent mikročastíc vo vydychovanom aerosóle.

Koronavírus zničí aj mydlo a voda

Nemenej dôležitá je hygiena rúk. Podľa Úradu verejného zdravotníctva sa až 80 percent infekcií šíri neumytými rukami. Preto je namieste ich dezinfekcia, alebo pravidelné umývanie.


Teplá voda koronavírus nezmyje. Ruky si umývajte aj medzi prstami a pod nechtami

„Až 80 % infekcií sa šíri neumytými rukami. Pôvodcovia ochorení sa totiž môžu nachádzať na bežne používaných predmetoch, ako sú napríklad držadlá vo verejnej hromadnej doprave, držadlá na nákupných košíkoch, tlačidlá zvončekov a výťahov, či vodovodné batérie.


Mechanickým umývaním rúk pomocou mydla a vody odstraňujeme choroboplodné zárodky a tým obmedzujeme ich šírenie. Preto je hygiena rúk prvým predpokladom zabráneniu infekčných ochorení,“ vysvetlil hlavný hygienik SR Ján Mikas prostredníctvom facebookovej stránky Úradu verejného zdravotníctva SR


Koronavírus totiž spoľahlivo likviduje aj použitie obyčajného mydla, pretože v kombinácii s vodou rozpúšťa lipidový obal vírusu a ten sa potom nedokáže ďalej množiť.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie