• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Chráni deti viac dištančné alebo prezenčné vzdelávanie? COVID-19 nie je jediná hrozba

Chráni deti viac dištančné alebo prezenčné vzdelávanie? COVID-19 nie je jediná hrozba

Na problémy vyplývajúce z dlhodobého zatvorenia škôl poukázal aj slovenský Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie (VÚDPaP). Podľa jeho informácií má negatívne dopady na duševný stav žiakov.

Niet pochýb o tom, že pandémia nového koronavírusu je náročná aj pre deti, či už sú školy otvorené alebo nie.

Množstvo nedávnych štúdií odhalilo alarmujúci nárast depresií a úzkosti u detí aj dospelých.

Výskumy ukázali, že žiaci, najmä tí s postihnutím a z rodín s nízkymi príjmami, sa učia menej, ako by mali.

Obavy z vyučovania

Nová štúdia sa ako prvá zamerala na porovnanie študentov, ktorí sa učia z domu a ktorí chodia do školy najmenej raz v týždni. Do výskumu sa zapojilo viac ako 10-tisíc študentov z 12 amerických stredných škôl.


Autori v závere zistili, že študenti, ktorí chodia do školy, zažívajú menej stresu a obáv v porovnaní s online vyučovaním.


Viac ako polovica z nich uviedla, že minulý rok pociťovali viac stresu ako v predchádzajúcom období. Spomedzi online študentov hlásilo 84 percent vyčerpanie, bolesti hlavy, nespavosť alebo iné problémy spojené so stresom.


Bolo to o dve percentá viac ako u študentov, ktorí chodili do školy aspoň občas. Zároveň je to o šesť percent viac v porovnaní s tými, ktorí mali bežné vyučovanie počas týždňa.

Absencia dospelej osoby

Dištanční študenti sa tiež viac sťažovali na to, že nemali k dispozícii dospelú osobu, s ktorou by mohli riešiť problém. Viac ich trápili aj známky za ich výkon.

Sarah Miles, riaditeľka výskumu organizácie Challenge Success, ktorá sa podieľala na štúdii, vyhlásila, že deti potrebujú „byť v spojení“.


„Vyučovanie na diaľku je oveľa náročnejšie, to nie je žiadne prekvapenie. Pre deti, učiteľov, dospelých, je ťažšie nadviazať spojenie. To je základný prvok. Deti musia počas vyučovania pociťovať bezpečie a kontakt. Od toho sa odvíja všetko ostatné,“ objasnila.


Odborníčka netvrdí, že školy by sa teraz mali ponáhľať s otváraním svojich brán a nemyslieť na bezpečnosť.


Štúdia podľa nej skôr dokazuje, aké je dôležité, aby sa pedagógovia aj personál cítili pri návrate do škôl v bezpečí. „Ak oni nebudú cítiť bezpečie a podporu, nebudú ich cítiť ani deti,“ povedala.

Osobný kontakt

Štúdia podčiarkuje nedostatky spojené s dištančným vzdelávaním, ktoré hlásili aj pedagógovia.

Učiteľ chémie Jordan Salhoobi z Yonkers Middle High School napríklad uviedol, že mnohí žiaci zostávajú po hodine v triede, pýtajú sa ho ďalšie otázky a chcú pomôcť s riešením problémov.


V online vyučovaní takýto prístup nezaznamenal. „Deti, ktoré sú doma, vyzerajú často unavené,“ objasnil. „To, že sa deti oblečú a idú do školy, im dáva akýsi zmysel života,“ vyjadril sa.


Veľmi dôležitý je aj očný kontakt. „V triede je to jednoduchšie. U detí pred monitorom je náročnejšie zistiť, či dávajú všetci pozor,“ povedal učiteľ.

Domáce úlohy a spánok

Len na spomínanej škole štúdia odhalila, že online študenti trávia počas víkendu v priemere o 31 minút viac času pri domácich úlohách. Počas týždňa je to v priemere o 70 minút viac.


Väčšina študentov sa nepribližuje k odporúčanému deväťhodinovému spánku. Na miesto toho adolescenti spia približne šesť hodín.


Tí, ktorí využívali hybridné vyučovanie, teda chodili do školy aj absolvovali dištančné vzdelávanie, spali v priemere o 10 minút viac každú noc.

Slovensko podporuje návrat do škôl

Na problémy vyplývajúce z dlhodobého zatvorenia škôl poukázal aj slovenský Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie (VÚDPaP). Podľa jeho informácií má negatívne dopady na duševný stav žiakov.


Online vzdelávanie nedokáže nahradiť prezenčné, ktoré sa vyznačuje aj interakciou v triede. Takisto dochádza k narušeniu režimu dňa a strate návykov.

VÚDPaP má aj informácie od rodičov, ktorí potvrdili, že ich deti sa učia v posteli a v pyžame. Na internete strávia aj 16 hodín denne.

Ohrozené skupiny

Nehovoriac o špecifických skupinách, kam patria sociálne slabšie rodiny, nefungujúce rodiny či deti s rôznym znevýhodnením.


Štátny pedagogický ústav (ŠPÚ) považuje za mimoriadne dôležitý návrat do škôl najmä u detí na prvom stupni, kde je v procese osvojovania si učiva nenahraditeľná prítomnosť pedagóga v triede.


Upozornil tiež na fakt, že dištančná výučba prehlbuje rozdiely aj u žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, akými sú napríklad ľudia so zrakovým alebo sluchovým postihnutím.


Pri návrate do škôl je však nevyhnutné dodržiavať všetky hygienické a bezpečnostné opatrenia.

Dištančné vzdelávanie môže mať dopady na psychiku detí, odborníci zriadili linky pomoci pre rodičov

Epidemiológ očakáva ďalšiu pandémiu. Otázka nie je, či príde, ale kedy


COVID oddelenie ako z hororového filmu: Katastrofa menom Slovensko



Kedy sa Slovensko zotaví z pandémie? Podľa futurológa Klinca jeden zo scenárov je, že nikdy


Kto by sa proti COVID-19 nemal očkovať? Lekárka vysvetlila, čo môže vakcína Comirnaty spôsobiť


V boji s Covid-19 na Slovensku už nefunguje nič. Ani lockdown, ani testovanie, ani očkovanie, ani zdravý rozum


Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie