• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Cez leto padli stovky teplotných rekordov, tretina z nich v Nemecku

Cez leto padli stovky teplotných rekordov, tretina z nich v Nemecku

Tohtoročný júl je považovaný za celosvetovo najteplejší mesiac v histórii.

12.10.2019 (Webnoviny.sk) - Počas tohtoročného leta padlo na severnej pologuli takmer 400 teplotných rekordov. Hovoria o tom analýzy teplotných záznamov.

Teplotné rekordy zaznamenali medzi 1. májom a 30. augustom v 29 krajinách. Tretina z nich pripadá na Nemecko, nasledované Francúzskom a Holandskom. Analýzy realizoval kalifornský klimatický inštitút Berkeley Earth.

Rekordy aj vo Francúzsku

Počas leta bolo na severnej pologuli 1200 miest, na ktorých zaznamenali najvyššie teploty v histórii v danom mesiaci. Dáta zahŕňali merania z meteorologických staníc, ktoré mali najmenej 40-ročné záznamy pozorovaní. Informuje o tom britská mediálna spoločnosť BBC.

Vlny horúčav v Európe počas júna a júla prelomili množstvo miestnych aj celoštátnych rekordov. Vo Francúzsku vystúpila teplota na rekordných 46 stupňov Celzia, teplotné rekordy sa prepisovali aj v Spojenom kráľovstve, Belgicku, Nemecku, Luxembursku a Holandsku.


Odporúčame:

Počasie na 10 dní




počasie




Viac ako 30 rekordov padlo tiež v Spojených štátoch, desať teplotných rekordov zaznamenalo aj Japonsko, kde v dôsledku horúčav zomrelo 11 ľudí.

Rekordy padali aj v 2010 a 2013

Toto leto sa podľa vedca Roberta Rohdeho z Berkeley Earth vyznačovalo veľmi veľkým počtom historicky najvyšších teplôt v Európe. "Nektoré miesta v Európe majú viac ako 150-ročnú históriu pozorovania počasia, napriek tomu zaznamenali nové teplotné rekordy," povedal doktor Rohde pre BBC.


Celkovo padlo toto leto 396 teplotných rekordov. Doteraz najviac rekordov zaznamenali v roku 2010 a 2003. Tohtoročný júl je však považovaný za celosvetovo najteplejší mesiac v histórii, keď o 0,04 stupňa Celzia prekonal júl z roka 2016. Nasledoval po celosvetovo najteplejšom júni v histórii meraní.


Vedci sa zhodujú na tom, že vlny horúčav sú výsledkom klimatických zmien spôsobených človekom.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Pondelok 18. marec 2024

horoskopy na dnes pondelok 18 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Pondelok 18. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Silnejúca intuícia bude vhodne podporovaná. Vyriešenie zamotanej situácie, ku ktorej ste nemálo prispeli, je na obzore. Venujte sa tvorivej činnosti, môžete dosiahnuť pekné výsledky.

Býk 21.4. - 21.5.

Nemali by ste dlho otáľať s rozhodnutím. Niekto na to netrpezlivo čaká. Priveľmi nešpekulujte a urobte to, čo cítite. Môžete sa spoľahnúť na intuíciu, že vám správne poradí.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Kto nepracuje, nič nepokazí. Držte sa dnes tohto hesla po celý deň. Pri roztržkách radšej ustúpte. Najlepším spoločníkom bude pre vás nejaká kniha.

Rak 22.6. - 22.7.

To, že dokážete spontánne rozhodovať, je dobre pre vašu prácu. Je výhodné byť rýchlejší ako tí ostatní. Popritom však nestrácajte chladnú hlavu, aby ste nevyrobili nijakú hlúposť.




Všetky Horoskopy pre Pondelok 18. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie