• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Cestovný ruch chce propagovať dovolenku na Slovensku, ale žiada rýchlu pomoc od štátu

Cestovný ruch chce propagovať dovolenku na Slovensku, ale žiada rýchlu pomoc od štátu

Zároveň očakávajú, že štát využije všetky svoje možnosti na propagáciu domáceho cestovného ruchu.

23.6.2020 (Webnoviny.sk) - Krajské a oblastné organizácie cestovného ruchu žiadajú od štátu rýchlu, účinnú a jednoduchú pomoc pre svoje aktivity. Zdroje na základe žiadostí o dotácie na Ministerstve dopravy a výstavby SR v tomto roku chcú po ich schválení čo najskôr vynaložiť na marketing na podporu domáceho cestovného ruchu, aby Slováci trávili už aj letnú dovolenku doma.

Motivácia stráviť dovolenku doma

Štát by podľa nich mal zároveň využiť všetky svoje možnosti na propagáciu domáceho cestovného ruchu, značne postihnutého následkami koronakrízy.

"Očakávame, že čoraz častejšie a vo väčšej intenzite sa objaví práve propagácia stredísk domáceho cestovného ruchu, aby sme takýmto spôsobom Slovákov motivovali zostať doma, tráviť dovolenku na Slovensku a takto podporili všetky subjekty v cestovnom ruchu," informoval Štefan Bieľak z Krajskej organizácie cestovného ruchu Severovýchod Slovenska (jej zakladateľom je Prešovský samosprávny kraj) aj v mene ostatných organizácií.

Úlohou krajských a oblastných organizácií cestovného ruchu je najmä marketing a propagácia odvetvia v príslušných regiónoch Slovenska.

"Marketing stojí určité finančné prostriedky. Krajské a oblastné organizácie tak ako každý rok sú pripravené investovať potrebné financie do marketingu, ale potrebujeme pomoc zo strany štátu," povedal Bieľak, ktorý je tiež poslancom Zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja.

Zabezpečenie verejnej dopravy

Vzhľadom na predpokladaný zvýšený počet návštevníkov, ktorí chcú uprednostniť dovolenku na Slovensku pred pobytom v zahraničí, organizácie cestovného ruchu vyzývajú na primerané zabezpečenie verejnej dopravy, aby zvládla vyšší počet turistov.

"Ak do regiónu Vysokých Tatier príde väčší počet návštevníkov, ako sme zvyknutí každý rok, tak určite nápor na Tatranské elektrické železnice alebo dopravu v tomto území bude enormný. A to je úloha štátu, aby sa táto situácia zvládla, aby bola väčšia podpora možno aj do verejnej dopravy a na zabezpečenie dopravy turistov do stredísk na Slovensku," upozornil Bieľak.

Oblastné a krajské organizácie cestovného ruchu tiež očakávajú, že sa onedlho vyjasnia pravidlá pre možný príchod zahraničných návštevníkov.

"Sme krajinou, ktorá má úzke väzby na okolité štáty a na príchod zahraničných turistov, ktorí sú trvalými návštevníkmi našich regiónov. Potrebujeme, aby sme pre nich mali jasnú odpoveď, za akých podmienok môžu k nám prísť na Slovensko tráviť letné a prípadne aj zimné dovolenky," dodal Bieľak z Krajskej organizácie cestovného ruchu Severovýchod Slovenska.

Šesť zahraničných zastúpení

Na Slovensku je v súčasnosti zaregistrovaných sedem krajských a 37 oblastných organizácií cestovného ruchu. Slovensko má šesť zahraničných zastúpení cestovného ruchu na propagáciu krajiny - v Česku, Maďarsku, Poľsku, Rakúsku, Nemecku a Rusku.

Ministerstvo dopravy a výstavby SR má podľa schváleného rozpočtu v tomto roku vynaložiť na podporu cestovného ruchu spolu takmer 9,6 milióna eur. Z toho pre krajské a oblastné organizácie cestovného ruchu sú určené dotácie v objeme zhruba 7,6 milióna eur a na propagáciu cestovného ruchu a marketingové aktivity (vrátane zahraničia) skoro 2 milióny eur.

V minulom roku vynaložil rezort na cestovný ruch celkovo 8,6 milióna eur - na dotácie pre organizácie cestovného ruchu 6,4 milióna eur a na propagáciu cestovného ruchu 2,2 milióna eur.

Agentúra SITA oslovila Ministerstvo dopravy a výstavby SR.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie