• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Cestovanie do zahraničia sa zatiaľ nebude obmedzovať, zavedenie eKarantény je otázkou niekoľkých týždňov

Cestovanie do zahraničia sa zatiaľ nebude obmedzovať, zavedenie eKarantény je otázkou niekoľkých týždňov

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) objasnil, že policajné kontroly na hraniciach budú na základe „semaforu hranica“, ktorý ešte musia odsúhlasiť.

V pondelok od 13.00 na Úrade vlády SR zasadal krízový štáb. Témami boli úlohy, ktoré vyplynuli z posledného minulotýždňového rokovania, predovšetkým aktuálna epidemická situácia a systém kontrol na štátnych hraniciach.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) potvrdil po rokovaní, že cestovanie mimo hraníc Slovenskej republiky sa zatiaľ obmedzovať nebude. „Vstupenkou bude očkovanie.

Alebo potom registrácia v takzvanej ehranici s potvrdeným PCR testovaním,“ povedal Lengvarský a vyzval ľudí na očkovanie.

Štatút pendlera sa obmedzí

Šéf rezortu zdravotníctva zdôraznil, že registrácia do ehranice sa bude prísne kontrolovať pri vstupe na Slovensko.

„Bude sa to kontrolovať neustále na hraničných vstupoch a na tom intenzívne pracuje polícia spolu s úradom verejného zdravotníctva, aké doklady musia mať občania pri vstupe na Slovensko. Znamená to, že buď takzvaný greenpass od konca tohto týždňa alebo to bude povinná registrácia v ehranici, ktorá bude kontrolovaná,“ vysvetlil s tým, že štatút pendlera sa výrazne obmedzí a tak isto bude podmienkou vstupu očkovanie alebo registrácia.


Infektológ Vladimír Krčméry dodal, že jedným zo scenárov je, že pri príchode z takzvaných „čiernych krajín“ nebudú existovať výnimky pre pendlerov.

Policajné kontroly na hraniciach

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) objasnil, že policajné kontroly na hraniciach budú na základe „semaforu hranica“, ktorý ešte musia odsúhlasiť.


„Buď to bude 24 hodín a sedem dní v týždni alebo to bude v menšom rozsahu. Takisto bude záležať, koľko hraničných priechodov sa bude používať. Buď bude obmedzený počet hraničných priechodov alebo tak, ako to je a budú všetky v platnosti. Ale toto bude záležať na vyhláške úradu verejného zdravotníctva,“ uzavrel Mikulec.

Menej výhod po prekonaní ochorenia

Minister zdravotníctva tiež uviedol, že ľudia po prekonaní COVIDu-19 už pravdepodobne nebudú mať výhody ako doteraz. Vysvetlil to tým, že aj po prekonaní ochorenia je pri delta variante koronavírusu malá pravdepodobnosť, že by ho ľudia nemohli opäť dostať.


Zároveň predpokladá, že zavedenie eKarantény je otázkou niekoľkých týždňov. „V skorej dobe bude daná presná technologická požiadavka pre IT špecialistov z Úradu verejného zdravotníctva SR,“ povedal minister. Ako doplnil, eKaranténa by mala v podstate nahradiť štátnu karanténu.

Dvojfarebný cestovateľský semafor

„Potrebujeme sa dohodnúť, koľko dopredu budeme dávať echo. Zatiaľ sa to mení každé dva týždne, pravdepodobne prejdeme na týždeň. Nevylučujme však, že ak sa delta variant začne šíriť rýchlym tempom, že sa prejde na 48 hodín, ako odporúča Svetové zdravotnícka organizácia,“ dodal infektológ.

Polícia má pripravené rôzne možnosti

Policajný prezident Peter Kovařík povedal, že polícia sa pripravuje na všetky varianty kontroly hraníc.


Dodal, že majú pripravené rôzne možnosti, od najľahšej až po najťažšiu, ktorá by bola 24 hodín, sedem dní v týždni. „Máme zrátané sily, prostriedky. Ak pôjdeme do režimu 24/7, tak to bude stáť veľa síl, prostriedkov,“ vysvetlil Kovařík.


Podľa neho sa zvyšuje počet dopravných nehôd a stúpa trestná činnosť. „Treba naozaj rozumne využívať prostriedky policajného zboru,“ podotkol. Priblížil, že ak budú musieť na hraniciach policajti skontrolovať každé jedno auto a všetky osoby v ňom, treba rátať so zdržaním na hraniciach.


Polícia bude od utorka 22. júna do 24. júna na hraničnom priechode Medveďov – Vámosszabadi kontrolovať dodržiavanie karanténnych povinností. Policajné kontroly budú aj 23. júna na hraničnom priechode Moravský Svätý Ján – Hohenau. V tlačovej správe o tom informovala trnavská policajná hovorkyňa Mária Linkešová.


„Sme pripravení to vo veľmi krátkom čase spustiť. Samozrejme, na úkor iných činností, ktoré dnes štandardne zabezpečujeme,“ zdôraznil šéf polície. Na COVID pasy by mali policajti dostať čítačky. Kovařík priblížil, že má ísť o mobily a práve prebieha obstarávanie.

V hre aj povinná štátna karanténa

Rokovanie krízového štábu vo štvrtok prerušili, aby jednotlivé ministerstvá pripravili konkrétnejšie návrhy, aby sa následne mohli prijať jednotlivé opatrenia.


Infektológ Vladimír Krčméry ešte pred rokovaním uviedol, že do úvahy pripadá aj dvojfarebný cestovateľský semafor. „Potrebujeme súčinnosť s ochranou štátnych hraníc, teda ministerstiev vnútra aj zahraničných vecí, aby sa vedelo rozhodnúť, či bude tá mapa trojfarebná alebo dvojfarebná,“ uviedol Krčméry s tým, že pripravený je aj variant zeleno-čiernej mapy.


„Pracovné skupiny pod Ústredným krízovým štábom dostali úlohy tak, aby sme o nich vedeli o rozhodovať a vedeli ich aj pretransformovať do uznesenia vlády, ktorá bude zasadať v stredu,“ uviedol vo štvrtok minister vnútra Roman Mikulec.

Šéf rezortu vnútra vo štvrtok potvrdil aj možnosť opätovného zavedenia povinnej štátnej karantény. Pripustil tiež, že sa môže zmeniť cestovný COVID automat. Ministri aj infektológ Vladimír Krčméry opäť požiadali obyvateľov, aby dovolenky trávili na Slovensku.


„Čo sa týka vycestovania, tam ľudia nebudú mať problém, otázka je, či budú môcť pricestovať naspäť,“ povedal vo štvrtok Krčméry. Odporučil by preto radšej dovolenky na Slovensku, poprípade v zahraničí, avšak v krajinách, odkiaľ sa ľudia vedia rýchlo vrátiť autom.


Aj minister práce a sociálnych vecíMilan Krajniak vo štvrtok uviedol, že si myslí, že by sa mal sprísniť monitoring na hraniciach.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie