• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Česko posiela niekoľko pacientov s COVID-19 do Nemecka, pomoc krajine ponúklo aj Švajčiarsko

Česko posiela niekoľko pacientov s COVID-19 do Nemecka, pomoc krajine ponúklo aj Švajčiarsko

Koronavírus v Česku sa naďalej zhoršuje, stúpa aj počet ľudí s ťažkým priebehom COVID-19

V dôsledku preplnených nemocníc Česko vybavilo miesta pre pacientov s ochorením COVID-19 v Nemecku.

V stredu to po rokovaní krízového štábu povedal minister vnútra Jan Hamáček s tým, že pomoc ponúklo napríklad aj Švajčiarsko. Informuje o tom spravodajský portál Novinky.cz.

„Situácia je vážna, došlo na krízové scenáre. Dnes by sa podľa odborníkov mohol počet nových prípadov priblížiť k hranici 20-tisíc. Budeme sa snažiť robiť všetko pre to, aby sme situáciu zvládli,“ vyjadril sa minister.

Rokovať budú aj s Poľskom

Pre pacientov s COVID-19 vybavilo Česko 19 lôžok. Hamáček priblížil, že ponuku dostali aj od Švajčiarska, ktoré dáva k dispozícii 20 miest a ponúka tiež odvoz vlastným lietadlom. Česko tiež bude podľa ministra rokovať s Poľskom, ktoré by mohlo ponúknuť až 200 lôžok.

Krajina nebojuje len s nedostatkom nemocničných kapacít, ale aj nedostatkom personálu. Vláda preto bude rokovať aj o uložení pracovnej povinnosti ambulantnému personálu, aby pomohol v nemocniciach.


Pomáhať by mal na oddeleniach s pacientmi, ktorí majú ľahší priebeh COVID-19. Kedy to bude kabinet riešiť, zatiaľ nie je jasné.

Situácia sa zhoršuje

Epidemická situácia sa v Českej republike v ostatných týždňoch zhoršuje. Laboratóriá v utorok odhalili ďalších 16 642 prípadov nákazy koronavírusom, čo je o zhruba 800 viac ako pred týždňom a zároveň najviac od 6. januára.


Nemocnice sú plné a na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) sú rekordné počty pacientov. Pardubický kraj preto v utorok vyhlásil stav hromadného postihnutia osôb, ktorý sa vyhlasuje v prípade hromadných nešťastí.


Z hľadiska počtu voľných lôžok na JIS je najhoršia situácia v Karlovarskom kraji, no zle sú na tom aj ostatné regióny. Podľa Hamáčka sa dá očakávať, že podobne ako Pardubický kraj budú postupovať aj ďalšie kraje.

Koronavírus v Česku sa naďalej zhoršuje, stúpa aj počet ľudí s ťažkým priebehom COVID-19

České laboratóriá v utorok odhalili ďalších 16 642 prípadov nákazy koronavírusom. Je to o približne 800 viac ako minulý utorok. Informuje o tom spravodajský portál TN.cz, podľa ktorého sa v posledných dňoch zvyšuje aj počet ľudí na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Počet obetí presiahol 20-tisíc


V utorok nákazu potvrdili u 16 642 ľudí, pred týždňom zaevidovali 15 835 nových prípadov a pred dvoma týždňami to bolo 12 602. Je tak jasné, že situácia v Česku sa zhoršuje, konštatuje TN.cz.

V krajine aktuálne evidujú 154 580 aktívnych prípadov, v nemocniciach leží 8 162 pacientov s COVID-19 a 1 661 z nich je v ťažkom stave. Počet obetí pandémie v Česku do stredajšieho rána dosiahol 20 941.

Pardubický kraj nemá voľné lôžka

Hajtman Pardubického kraja Martin Netolický v utorok vyhlásil stav hromadného postihnutia osôb, ktorý sa vyhlasuje v prípade hromadných nešťastí, napríklad veľkej dopravnej nehody s veľkým počtom zranených. Štyri z piatich krajských nemocníc totiž vyčerpali svoje kapacity lôžok intenzívnej starostlivosti a už nedokážu prijímať nových pacientov.

V stredajšej relácii Napřímo, portálu TN.cz, pritom minister zdravotníctva Jan Blatný skonštatoval, že podobne zrejme bude treba konať aj inde. „Pravdepodobne rovnako budú musieť postupovať aj ďalšie oblasti alebo nemocnice. Zložitá situácia je napríklad Plzenskom a Stredočeskom kraji,“ upozornil Blatný.


Kto by sa proti COVID-19 nemal očkovať? Lekárka vysvetlila, čo môže vakcína Comirnaty spôsobiť

Pandémia COVID-19 je výsledkom klimatických zmien. Čína nemusí byť jediným ohniskom nových vírusov

Kedy sa Slovensko zotaví z pandémie? Podľa futurológa Klinca jeden zo scenárov je, že nikdy

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie