• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Česko je pripravené na odvetné kroky Moskvy, Hamáček očakáva vyhostenie diplomatov z Ruska

Česko je pripravené na odvetné kroky Moskvy, Hamáček očakáva vyhostenie diplomatov z Ruska

Český vicepremiér Jan Hamáček v Českej televízii uviedol, že sa Moskva k tomu chystá, ale zatiaľ nevedia počet.

18.4.2021 (Webnoviny.sk) - Český vicepremiér Jan Hamáček očakáva, že Rusko recipročne vyhostí českých diplomatov. V relácii Otázky Václava Moravce v Českej televízii uviedol, že sa Moskva k tomu chystá, ale zatiaľ nevedia počet, informuje spravodajský portál iDNES.cz.

Hamáček v sobotu s premiérom Andrejom Babišom oznámili vyhostenie 18 ruských diplomatov v Česku, ktorých české rozviedky identifikovali ako pracovníkov ruských tajných služieb.

Česko sa pripravuje na reakciu Ruska

Hamáček, ktorý je ministrom vnútra a tiež povereným šéfom českej diplomacie, uviedol, že štandardný postup je reciprocita a očakávajú, že z Ruska vyhostia obdobný počet zamestnancov českej diplomatickej misie. Česká diplomacia podľa jeho slov podnikla všetky kroky, aby bola na to pripravená.

„Musíme byť pripravení na to, že Rusi zareagujú. Samozrejme by bolo logickejšie, keby pri tej reakcii vzali do úvahy veľkosť našej ambasády a ich, je to však vec, ktorú si rozhoduje ruská strana a my s ňou budeme musieť nejako pracovať,“ vysvetlil Hamáček.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová v sobotu vyhlásila, že „Česká republika dobre vie, aké dôsledky môže po vyhostení 18 ruských diplomatov očakávať“. „Praha si je dobre vedomá, čo bude nasledovať po takýchto trikoch,“ uviedla.

Muničnými skladmi otriasli až dva výbuchy

Babiš na mimoriadnej tlačovej konferencii s Hamáčkom v sobotu oznámil, že české bezpečnostné zložky majú podozrenie na účasť príslušníkov ruskej tajnej služby na výbuchu muničných skladov vo Vrběticiach v Zlínskom okrese v roku 2014. Preto aj spomenutí diplomati dostali 48 hodín na to, aby opustili krajinu.

Muničnými skladmi vo Vrběticiach otriasli dva výbuchy. Prvý si 16. októbra 2014 vyžiadal dvoch mŕtvych. Ďalší sklad vybuchol 3. decembra toho istého roku. Stovky ľudí po explóziách z okolitých dedín evakuovali.

Podľa Hamáčka, ktorého cituje portál Novinky.cz, sa prvý výbuch pravdepodobne neodohral podľa plánov. Druhý však už bol časovo podľa plánu, keď už mala byť munícia v Bulharsku, kam ju mali vyviezť.

Polícia pátra po dvoch ruských agentoch

Hamáček potvrdil, že pri vyšetrovaní české orgány spolupracujú aj so zahraničnými partnermi. Česká polícia a Národná centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) pátrajú po dvoch agentoch ruskej vojenskej rozviedky GRU.

Anatolij Čepiga a Alexander Miškin, ktorí sú podozriví aj z otravy bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa novičokom v anglickom Salisbury v roku 2018, boli v októbri 2014 v Česku a vraj použili najmenej dve identity.

Ruskí politici v prvých reakciách označili tvrdenie českých vládnych politikov za absurdné. Viaceré krajiny, vrátane Slovenska, už Česku v tejto súvislosti vyjadrili podporu.

Prezident sa k veci vyjadrí neskôr

Český prezident Miloš Zeman sa k situácii zatiaľ bližšie nevyjadril a vraj o tom prehovorí až na budúcu nedeľu. Šéf Senátu českého parlamentu Miloš Vystrčil účasť ruských tajných služieb na výbuchu označil za akt agresie, nepriateľstva a štátny terorizmus.

Opozícia zase trvá na tom, aby sa vyjasnilo, odkedy mali členovia vlády danú informáciu od tajných služieb, keďže nedávno odvolaný minister zahraničia Tomáš Petříček povedal, že o tom vedel, keď bol vo vláde.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie