• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Česko dosiahlo najvyššiu úmrtnosť od roku 1947, mesačný priemer sa zvýšil o tisíce

Česko dosiahlo najvyššiu úmrtnosť od roku 1947, mesačný priemer sa zvýšil o tisíce

Koronavírus zvýšil v marci v Česku úmrtnosť nad všetky maximá dosiahnuté od roku 1947.

V Česku v marci podľa predbežných údajov zomrelo 16 600 obyvateľov. Ako informuje spravodajský portál iDNES.cz s odvolaním sa na Český štatistický úrad (ČSÚ), je to najviac za jediný mesiac od roku 1947.

Úmrtnosť najstarších seniorov sa však oproti priemeru výrazne znížila.

Oproti päťročnému priemeru z rokov 2015 až 2019 bol tohtoročný marcový počet zomrelých vyšší o 61 percent, teda o 6 300. Na každých 100-tisíc obyvateľov tak pripadalo 155 úmrtí, zatiaľ čo v rokoch 2015 až 2019 to bolo v priemere 97.

Maximá boli pokorené

V marci tak zomrelo najviac ľudí v porovnateľnej časovej rade od roku 1947. Napriek tomu, že ČSÚ eviduje štatistiky o počtoch obyvateľov od 18. storočia, porovnateľnú štatistiku poskytuje až rok 1947. „Je to obdobie (od roku 1947 do súčasnosti), keď je stabilná situácia. Nie sú žiadne veľké výkyvy počtu obyvateľov, vojny, presuny a podobne,“ vysvetlil hovorca ČSÚ Jan Cieslar.

Doterajšie maximum z tohtoročného januára bolo prekročené o 530 osôb a v porovnaní s vlaňajším novembrom, keď vrcholila jesenná vlna epidémie COVID-19, bolo mŕtvych o 802 viac.


V porovnaní s jeseňou 2020 sa prehĺbili rozdiely v úmrtnosti medzi pohlaviami. „V marci počet všetkých zomrelých mužov zo 100-tisíc stúpol oproti priemernej marcovej hodnote z rokov 2015 až 2019 o 74 percent, zatiaľ čo u žien to bolo o 45 percent. V novembri sa úmrtnosť mužov zhoršila o 77 percent, žien o 74 percent,“ uvádza ČSÚ.

Situácia pri senioroch sa mierne zlepšila

Zmenila sa tiež výška nadúmrtnosti, teda počtu ľudí, ktorí v danom časovom úseku zomreli naviac oproti dlhodobému priemeru. V marci sa v dôsledku pandémie najvýraznejšie od priemeru odchýlila úmrtnosť osôb vo veku 60 až 79 rokov. Išlo o nárast o 71 až 77 percent. V priemere viac ako 50 percent predstavovala nadúmrtnosť ľudí medzi 40 až 59 rokmi.


„V tohtoročných dátach je zrejmý pozitívny vývoj u skupiny najstarších seniorov vo veku 85 a viac rokov, u ktorých sa úroveň nadúmrtnosti v porovnaní s jeseňou minulého roka výrazne znížila,“ upozornila vedúca oddelenia demografickej štatistiky ČSÚ Terezie Štyglerová.

Zatiaľ čo v novembri podľa štatistík umieralo oproti rokom 2015 až 2019 o 80 percent viac seniorov, v marci to bolo už len o 23 percent.


Celkový nárast počtu zomrelých za rok 2020 v Česku bol podľa ČSÚ zhruba 15-percentný. Takú výraznú medziročnú zmenu označil ČSÚ v histórii po roku 1945 za absolútne výnimočnú. Dôvody nárastu úmrtnosti štatistiky neuvádzajú, pravdepodobne k nemu však prispela pandémia ochorenia COVID-19.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie