• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

ČERVENÝ NOS Clowndoctors má 18. narodeniny

ČERVENÝ NOS Clowndoctors má 18. narodeniny

Doteraz zrealizovali zdravotní klauni na Slovensku takmer 27 000 klauniád.

7.4.2022 (Webnoviny.sk) -

Občianske združenie ČERVENÝ NOS Clowndoctors oslavuje dnes 18. narodeniny, ktoré sú symbolicky prepojené na zavŕšenie dospelosti. "Zdravotní klauni sú dôkazom, že aj dospelí majú v sebe kus dieťaťa. A majú moc prebudiť dieťa a hravosť v každom - či má 8 alebo 80," hovorí zakladateľ združenia a profesionálny zdravotný klaun v jednej osobe Gary A. Edwards. 

V roku 2003 pozvala MUDr. Daniela Sejnová tohto Američana žijúceho v Čechách, aby rozbehol klaunské návštevy na Klinike detskej onkológie a hematológie v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou (dnešný NÚDCH) na bratislavských Kramároch, kde vtedy pôsobila ako primárka.  "Prvú - skúšobnú klauniádu som robil sám - trvala asi 6 hodín a keď som chcel unavený a hladný odísť, zistil som, že ma nechtiac zamkli," spomína dnes už s úsmevom na začiatky Červeného nosa Gary Edwards.

Keď Gary Edwards 7. apríla 2004 zakladal občianske združenie ČERVENÝ NOS Clowndoctors, spolupracoval so 4 zdravotnými klaunmi, ktorí navštevovali jedinú nemocnicu. Po 18 rokoch má združenie vyše 60 zdravotných klaunov, ktorí pravidelne navštevujú viac ako  50 nemocníc a 31 seniorských zariadení po celom Slovensku. Mesačne zrealizujú približne 230 zdravotných klauniád a stali sa prirodzenou súčasťou detských oddelení. Za 18 rokov ich urobili spolu 26 750.

Pre deti aj dospelých 

Kým počas prvých rokov sa sústredili len na hospitalizované deti, postupne sa portfólio združenia rozšírilo aj o ďalšie programy pre deti, ale aj pre seniorov a dospelých pacientov. Pre zdravotnícky personál dokonca robia odborné semináre o využívaní humoru v zdravotníctve. V čase pandémie sa zdravotní klauni presunuli do online priestoru a prinášali smiech a povzbudenie chorým deťom i osamelým seniorom na diaľku. Od jari minulého roka ich bolo možné stretnúť tiež v očkovacích centrách, kde pomáhali odbúrať napätie a vytvoriť príjemnú atmosféru. Už dva dni od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu klaunovali na slovensko-ukrajinských hraniciach pre ľudí  utekajúcich pred vojnou, aby aspoň na chvíľu zabudli na svoje starosti. Aktuálne začínajú navštevovať asistentské centrá a utečenecké tábory v rôznych regiónoch. Prioritou naďalej ostávajú pravidelné návštevy hospitalizovaných detí a seniorov v zariadeniach.

ČERVENÝ NOS Clowndoctors je súčasťou RED NOSES INTERNATIONAL, medzinárodnej siete, ktorá združuje organizácie profesionálnych zdravotných klaunov  z 11 krajín.

Ocenenie od ombudsmanky, rodičov aj personálu

Počas svojho pôsobenia získalo združenie niekoľko ocenení. V roku 2013 to boli ocenenia Superbrand a Šľachetný čin roka. V roku 2017 pribudlo Ocenenie verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej a Ocenenie v sociálnej oblasti udelené Bratislavským samosprávnym krajom na podnet riaditeľa DSS a zariadenie pre seniorov Kaštieľ v Stupave za program Smiech nepozná vek. Predsedníčka združenia MUDr. Katarína Šimovičová získala titul Slovenka roka v oblasti Charita ako aj Absolútna Slovenka roka 2018. Umelecký riaditeľ Červeného nosa Pavel Mihaľák bol v r. 2019 nominovaný na Krištáľové krídlo.

"Najväčším ocenením je pre nás detský smiech a správy od šťastných rodičov, ale aj spätná väzba a dôvera zo strany zdravotníckeho personálu," hovorí Milan Šagát, výkonný riaditeľ Červeného nosa.

Združenie by nemohlo napĺňať svoju misiu - prinášať prostredníctvom klaunského umenia radosť a smiech tým, ktorí to potrebujú - bez podpory od darcov. "Ide najmä o individuálnych darcov, ale aj firmy, granty a významnú časť našich príjmov tvoria príspevky z 2% z dane. Za to patrí všetkým, čo týmto spôsobom spolu s nami prinášajú psychickú podporu a lepšiu náladu, veľké ďakujem,"  hovorí Milan Šagát.

Do dospelosti s novým podcastom

Pri príležitosti svojho výročia spustil Červený nos svoj podcast pod názvom PODNOSKA, ktorý bude zameraný nielen na profesiu zdravotného klauna, ale aj na duševné zdravie, psychológiu, vzdelávanie. Moderátorskou dvojicou je Katarína Baranová a Jakub Ružička. Jeho prvý diel, ktorého hosťom bol umelecký riaditeľ  Červeného nosa Pavel Mihaľák, je možné vypočuť si na viacerých streamovacích platformách aj na webe  Červeného nosa: https://www.cervenynos.sk/klaunovinky/news/detail/spustame-novy-podcast-podnoska/

Z HISTÓRIE OZ ČERVENÝ NOS Clowndoctors

Sprvu pôsobili zdravotní klauni hlavne vo vtedajšej DFNsP v Bratislave. V roku 2006 bol klaunský tím rozšírený o nových členov aj v regiónoch Žiliny a Banskej Bystrice, kde začali pravidelné návštevy detských oddelení. V roku 2008 k nim začali pribúdať nemocnice na východe Slovenska.

V roku 2009 bol na Klinike detskej hematológie a onkológie DFNsP v Bratislave uvedený prvý špeciálny program - Cirkus Paciento. Hospitalizované deti si počas týždňového programu, môžu vyskúšať úlohu zdravotných klaunov a spolu s tými profesionálnymi nacvičujú rôzne klaunské čísla, s ktorými sa na záver týždňa predvedú publiku. Cirkus Paciento sa v súčasnosti koná 10 krát do roka v rôznych zdravotníckych zariadeniach - nielen na onkologických oddeleniach, ale aj na detských psychiatriách a v liečebných domoch.

Postupne pribúdajú aj ďalšie špeciálne programy - v roku 2010 sú to pravidelné návštevy seniorov v DSS a na geriatrických oddeleniach, ale aj program Prezuvky máme určený nevyliečiteľne chorým deťom v domácej intenzívnej a paliatívnej starostlivosti. Červený nos má vtedy v tíme už 35 zdravotných klaunov.

V roku 2011 má klaunský tím už 41 členov a do portfólia pribúda program Kôš plný humoru, s ktorým raz do roka zdravotní klauni navštevujú dospelých onkologických pacientov.

Od roku 2013 rozveseľujú klauni deti nielen na lôžkach, ale aj v čakárňach pred odbornými detskými ambulanciami  DFNsP v Bratislave, postupne pribudli ambulantné návštevy v DFNsP v Banskej Bystrici, Prešove, Žiline a Košiciach.

V roku 2013 bol zahájený aj populárny program N.O.S. – Na operačnú sálu. Program je určený deťom čakajúcim na operačný zákrok, ako aj ich rodičom. Zdravotný klaun sa venuje každému dieťaťu individuálne a svojimi klaunskými zručnosťami a empatickým prístupom dokáže deti aj ich rodičov preladiť na pozitívnejšiu vlnu, čím im pomôže skrátiť čas čakania, ale hlavne prežívanie ťažkých chvíľ. Cieľom je malých pacientov odpútať od bolesti, úzkosti a svojím humorom navodiť psychickú pohodu, ktorá je pred chirurgickým zákrokom veľmi potrebná. Vo chvíli, keď deti zostávajú na sále, klauni sa venujú ich rodičom a blízkym.

V rovnakom roku klauni po prvýkrát vyrážajú s programom Fidlikára do špeciálnych škôl za deťmi s ťažkým a kombinovaným postihnutím.

V roku 2017 začali klauni na podnet primára MUDr. Martina Kalaša pravidelne navštevovať ženské oddelenie psychiatrickej nemocnice P. Pinela v Pezinku.

V roku 2018 sa po prvýkrát uskutočnil trojdňový program pre seniorov Varieté.

V máji 2020 počas prvej vlny pandémie, keď sa im úplne zavreli brány nemocníc, uviedli program Klaunská návšteva online.

Vo februári 2021 začínajú klaunovanie vo vakcinačných centrách.

Už 26.2.2022 sa zdravotní klauni prvýkrát objavia na slovensko-ukrajinských hraniciach s programom Emergency Smile. Ide o klaunský program určený pre ľudí, ktorí sa vyskytnú v krízovej situácii v dôsledku vojny alebo prírodnej katastrofy. Niektorí slovenskí klauni sa v rámci tohto programu zúčastňujú od roku 2014 medzinárodných misií pod záštitou Red Noses International v rôznych krajinách.

Informačný servis

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie