• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Ceny plynu pôjdu nízko a narazia na „dno“. Ako je to možné a kde je hranica, pýtajú sa analytici

Ceny plynu pôjdu nízko a narazia na „dno“. Ako je to možné a kde je hranica, pýtajú sa analytici

Kde to môže skončiť? Nízko. Koľko je to nízko? Plyn bol aj pod 20 eur až pod 10 eur za megawatthodinu. Udrží sa cena nízko? Nemusí, ale môže.

Trhové ceny plynu v Európe sa aj napriek stále zimnému obdobiu, kedy je spotreba plynu najvyššia, vyvíjajú veľmi priaznivo.

V prípade plyne ide o samé dobré správy

Ako informovali analytici z Dáta bez pátosu na sociálnej sieti, v cene plynu zo začiatku zimy na úrovni 146 eur za megawatthodinu sme na mieste stoviek škrtli jednotku a v súčasnosti sa plyn s dodávkou o mesiac predáva za 46 eur za megawatthodinu.

„A to sa deje v čase zimy, v čase vysokej spotreby v elektrárňach na plyn, aj dnes v čase chladu v západnej Európe a stále v nestabilnej situácii na Ukrajine,“ podotkli analytici. Slovenskí analytici z Dát bez pátosu dokonca tvrdia, že v prípade cien plynu ide o samé dobré správy a je len otázka času, kedy ceny plynu narazia na „dno“.

„Kde to môže skončiť? Nízko. Koľko je to nízko? Plyn bol aj pod 20 eur až pod 10 eur za megawatthodinu. Udrží sa cena nízko? Nemusí, ale môže. Dnes je ťažko predávať plyn draho. A pri nízkych cenách potiahne plyn dole aj cenu elektriny, a následne sa rozbehne aj utlmený priemysel, lebo dnešné ceny sú na úrovni leta 2021. A vtedy sa na ceny plynu v priemysle málokto sťažoval,“ konštatovali analytici.

Obrovské rozdiely spotreby plynu v EÚ

Analytici zdôraznili, že rok pri analýze trendov pozerajú na fundamenty a nešíria poplach. Podľa nich je plynu v súčasnosti v ponuke ako dreva, spotreba EÚ razantne klesá, zásoby sú na dvojnásobných úrovniach ako minulý rok a zima do troch týždňoch týždňov končí.

„Nejde len o typ počasia a teploty, lebo môže prísť mráz, ale sú dlhšie dni, reálne viac solárnej energie, marec je mesiac s ‚najviac‘ vetrom a to jadro vo Francúzsku ide na +40 gigawatthodín,“ podotkli analytici.


Rozdiely spotreby plynu v EÚ sú počas roka obrovské. V januári a vo februári je spotreba aj trikrát vyššia v porovnaní s mesiacmi jún, júl, august. V Európe vo februári málo fúkalo a veľmi premenlivo. Kapacity plynových elektrární boli vysoko využívané v špičke. Vo februári sa znížili zásoby plynu v EÚ o 11 percentuálnych bodov zo 72 % na 61 %.

„Import plynu do EÚ je v prvých ôsmich až deviatich týždňoch tohto roka na úrovni 5,5 až 6,0 miliárd metrov kubických týždenne a ponuka je dostatočná,“ uzavreli analytici.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie