• Dnes je: Utorok 16. apríla 2024 meniny má Dana, Danica

Ceny bytov po letnom útlme opäť rástli, najviac v Košiciach a v Trnave

Ceny bytov po letnom útlme opäť rástli, najviac v Košiciach a v Trnave

V Košiciach prirodzene tlačí ceny nahor záujem mladých rodín o nové bývanie a niekoľko zaujímavých rezidenčných projektov.

Ceny bytov po letnom útlme opäť rástli, najviac v Košiciach a v Trnave. Vyplýva to zo správy portálu Nehnutelnosti.sk.

„Dlhé roky sme boli zvyknutí, že najintenzívnejšie tempo rastu cien bytov na Slovensku patrilo vždy hlavnému mestu, tento rok však búra štandardy,“ uvádza portál.

Ako dodáva, potvrdzujú to údaje z aplikácie trhové reporty realitného portálu Nehnuteľnosti.sk v treťom štvrťroku 2021, kde sa kvartálnymi skokanmi stali Košice a Trnava.

Nízke hypotéky a nedostatok bytov

Jeseň priniesla na slovenský realitný trh ďalší vzostup cien nehnuteľností. „Je v ňom cítiť už aj rastúcu infláciu, ale hlavné dôvody tohto trendu sú prítomné už od začiatku pandémie. Bytov je nedostatok a úroky hypoték sú nízke,“ vysvetľuje portál s tým, že novostavby sa po príchode na trh veľmi rýchlo vypredajú a po nich ostanú v ponuke skôr staršie nehnuteľnosti.

„Práve to je príčinou stagnácie priemernej ceny bratislavských bytov. Nové developmenty sú už rezervované, a tak v mestských častiach môžeme sledovať len mierny medzikvartálny rast cien, v Bratislave II a III dokonca pokles,“ dodáva analytik portálu Nehnuteľnosti.sk Michal Pružinský. Najnovšie analýzy vychádzajú z nového zdroja dát trhové reporty, ktorý v sebe obsahuje ceny viac ako 62-tisíc aktuálnych inzerátov.


Druhé najväčšie slovenské mesto Košice je na rastovej vlne už celý rok. „V segmente dvojizbových bytov v tomto štvrťroku však opäť poskočili všetky mestské časti okrem II. obvodu o 6,4 až 9,9 percenta,“ uvádza portál a dodáva, že medzikvartálne výrazne zdraželi byty aj v Trnave, a to o 13,4 percenta.

Novostavby zdvíhajú cenový priemer

„V Košiciach prirodzene tlačí ceny nahor záujem mladých rodín o nové bývanie a niekoľko zaujímavých rezidenčných projektov. Trnava je atraktívna pre blízkosť hlavného mesta, ako aj pre rastúcu kvalitu bývania. Pre mnohých záujemcov je výhodnou alternatívou voči drahším bratislavským nehnuteľnostiam,“ dodáva Pružinský. Priemerná cena dvojizbového bytu v Košiciach I. dosiahla 136-tisíc eur, v Trnave je to 123-tisíc eur. V Bratislave I. je priemerná cena dvojizbového bytu 233 500 eur.


Ceny väčších bytov vzrástli za štvrťrok ešte výraznejšie, v Košiciach o 9,4 až 13,9 percenta, v Trnave o 16,3 percenta. „V segmente trojizbových bytov poskočili popri spomínaných dynamických realitných lokalitách aj Trenčín (11,5 percenta) a Banská Bystrica (11,6 percenta), v ktorej priemerná cena nehnuteľností v posledných rokoch stagnovala,“ uvádza portál. „V oboch mestách pribudli na trh rezidenčné novostavby s nadštandardnými bytmi, ktoré zdvíhajú cenový priemer. Je možné, že po vypredaní sa ceny v lokalitách zastabilizujú alebo aj poklesnú,“ uzavrel Pružinský. Priemerná cena trojizbového bytu v treťom štvrťroku dosiahla v Košiciach I. sumu 167-tisíc eur, v Trnave to je 157-tisíc eur. V Bratislave I. je priemerná cena trojizbového bytu 320-tisíc eur.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Utorok 16. apríl 2024

horoskopy na dnes utorok 16 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Utorok 16. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Pustíte sa do viacerých vecí naraz. Nezostanete sami, určite sa objaví niekto, na koho sa môžete s dôverou obrátiť. Radosť vám urobia príbuzní.

Býk 21.4. - 21.5.

Optimistická správa vám dodá chuť do práce. Teraz máte konečne dôvod angažovať sa. Ak sa chystáte na ďalekú cestu, treba byť čo najopatrnejší. Nevystavujte sa zbytočnému riziku.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najskôr merajte, potom režte. Dobre zvážte, kým rozhodnete. Zabránite tak neskorším možným komplikáciám. Na depresie nie sú dôvody. Chyťte sa konkrétnej práce.

Rak 22.6. - 22.7.

Je práve vhodný čas odhaliť vaše zámery a úmysly. Máte možnosť konať tak, aby sa všetko vyvíjalo priaznivo. Stretnete niekoho, kto bude mať na vás pozitívny vplyv.




Všetky Horoskopy pre Utorok 16. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie