• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Centrálne banky sa musia sústrediť okrem cenovej aj na finančnú stabilitu

Centrálne banky sa musia sústrediť okrem cenovej aj na finančnú stabilitu

O aktuálnej situácii centrálnych bánk na konferencii v Bratislave k 25.

BRATISLAVA 5. júna (WebNoviny.sk) - Centrálne banky v posledných rokoch plnia nové úlohy. Okrem ich základného poslania, teda vykonávania menovej politiky a udržiavania cenovej stability, sa totiž čoraz viac sústredia aj na udržiavanie finančnej stability.

Menovú politiku nemožno aplikovať na lokálne problémy

Význam tejto úlohy vzrástol po poslednej finančnej kríze a dotýka sa aj bánk v eurozóne, teda aj Národnej banky Slovenska. Práve téma, ako riadiť túto dvojakú úlohu centrálnych bánk, bola na programe utorňajšej konferencie pri príležitosti 25. výročia vzniku Národnej banky Slovenska v Bratislave, ktorej sa okrem guvernéra NBS Jozefa Makúcha zúčastnili aj guvernéri centrálnych bánk z Českej republiky, Rakúska či Švajčiarska.

Prerodom z tradičnej centrálnej banky zameranej primárne na riešenie monetárnej politiky a sledovania cenovej stability prešla aj Európska centrálna banka (ECB). Ako uviedol generálny riaditeľ ECB pre ekonomiku Frank Smets, v súčasnosti aktívne rieši aj stabilitu finančného sektora.


Makroprudenciálna politika zameraná práve na posilňovanie finančnej stability v eurozóne je pritom podľa neho dôležitá aj z toho pohľadu, že menová politika sa nedá aplikovať na riešenie lokálnych problémov.

Opatrenia na finančnú stabilitu

Rastúci význam opatrení zameraných na finančnú stabilitu v Európskej únii po poslednej finančnej kríze potvrdzuje aj vznik Európskeho výboru pre systémové riziká (ESRB), ktorý bol zriadený koncom roka 2010. Ten síce nemá priamy dosah na vykonávanie makroprudenciálnej politiky, vydáva však výstrahy a odporúčania pre relevantné inštitúcie.

Tuomas Peltonen z vedenia sekretariátu výboru rovnako upriamuje pozornosť na skutočnosť, že opatrenia zamerané na stabilitu finančného sektora sú národnými nástrojmi a dokážu tak riešiť niektoré problémy, ktoré spoločná menová politika ovplyvniť nedokáže. Dôležité je však podľa neho najmä načasovanie opatrení a taktiež výber vhodných a efektívnych nástrojov.

Potreba stabilného finančného sektora sa potvrdila v minulosti. Naznačil to aj viceguvernér NBS Ľudovít Ódor. Vývoj v uplynulých rokoch totiž ukázal, že strednodobá cenová a hospodárska stabilita nezaručuje aj finančnú stabilitu. Navyše finančná kríza má zvyčajne výrazný a dlhodobejší dosah na reálnu ekonomickú aktivitu.

Ako doplnil guvernér Českej národnej banky Jiří Rusnok, význam makroprudenciálnej politiky stúpa aj kvôli súčasnému prostrediu nízkych úrokových sadzieb.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie