• Dnes je: Štvrtok 25. apríla 2024 meniny má Marek

Čaputová: Tisíce ľudí prepadli sieťou štátnej pomoci počas koronakrízy, pomohli by im drobné zmeny v systéme

Čaputová: Tisíce ľudí prepadli sieťou štátnej pomoci počas koronakrízy, pomohli by im drobné zmeny v systéme

Prezidentka Zuzana Čaputová poukazuje nie len na problém, skúsenosti konkrétnych ľudí chce tlmočiť aj príslušným ministrom.

11.12.2020 (Webnoviny.sk) - Slovensko okrem pandemickej krízy čelí aj vážnej ekonomickej kríze. Hoci kompenzačné opatrenia na Slovensku patria medzi najmenšie v porovnaní s inými rozvinutými krajinami, štatistické údaje, ktoré sa najviac dotýkajú života ľudí ako sú nezamestnanosť, mzdy, počet osobných a firemných bankrotov, sa stále vyvíjajú lepšie, než sa očakávalo.

Štátne opatrenia fungujú

Vo svojom profile na sociálnej sieti to tvrdí prezidentka Zuzana Čaputová. Z makroekonomického pohľadu teda podľa nej štátne opatrenia fungujú. Napriek tomu podľa hlavy štátu na Slovensku žijú tisíce ľudí, ktoré „prepadli" sieťou štátnej pomoci a pre štatistiky sú neviditeľní. Pre pandémiu stratili príjem, museli siahnuť na úspory alebo žijú na dlh.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Čaputová sa vo štvrtok 10. decembra stretla s ľuďmi, ktorí počas pandémie „prepadli" systémom štátnej pomoci. Informoval o tom hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Prezidentka pozvala do Prezidentského paláca otcov a matky rodín, ktorých životy pandémia ťažko zasiahla. Títo ľudia podľa nej svojimi príbehmi reprezentujú podobné osudy stoviek alebo tisícok ďalších ľudí. Čaputová sa stretla s viacerými živnostníkmi, ale aj s matkou samoživiteľkou, ktorá po zatvorení reštaurácie prišla o kľúčový príjem pre celú svoju rodinu.

Prišli o pravidelný či jediný príjem

„Podobné problémy, aké som si vypočula, zažívajú tisíce rodín, prípadne rodičia samoživitelia, ktorí počas pandémie prišli o pravidelný a často aj jediný príjem.


Životné situácie, ktoré ich vylučujú z poberania pomoci, sú veľmi rôznorodé, a preto neexistuje jedno jednoduché opatrenie, ktoré by vyriešilo ich situáciu. Napriek tomu títo ľudia nesmú byť pre štát neviditeľní,"
doplnila prezidentka. Stretnutím nechcela len poukázať na problém, ale skúsenosti konkrétnych ľudí chce tlmočiť aj príslušným ministrom.

Viac o téme: Koronavírus

V mnohých prípadoch sa dá podľa prezidentky pomôcť len tým, že sa zo systému pomoci odstráni viacero drobných nedostatkov.


Hovorí napríklad o odstránení nepotrebných administratívnych podmienok, ktoré bránia rýchlejšiemu vyplácaniu dotácií, zvoľnení podmienky poistenia v sociálnej poisťovni pre živnostníkov, ktorí prišli o príjem, umožnení poskytnutia SOS dávky pre ľudí, ktorí pracujú na dohodu a poberajú z nej malé príjmy, odstránení zbytočných podmienok, ktoré diskvalifikujú žiadateľov pre poskytnutie SOS dávky či zavedení rovnakých podmienok ako majú jednoosobové s.r.o. aj pre dvojoosobové bez zamestnancov.


Do Prezidentského paláca som pozvala ľudí, otcov a matky rodín, ktorých životy pandémia ťažko zasiahla. Svojím príbehom však reprezentujú stovky podobných osudov ľudí po celom Slovensku.


Rozprávala som sa s pani, ktorá počas prvej vlny pandémie prišla o prácu. Dostala sa jej len minimálna pomoc, keďže v minulom roku mala zdravotné problémy, pre ktoré nepracovala a rozhodla sa na tri mesiace ukončiť dobrovoľné poistenie do Sociálnej poisťovne. Stratila tak nárok na výraznejšiu pomoc štátu.

Vypočula som si pána, ktorý pracoval ako kameraman na živnosť. Kvôli pandémii prišiel o prácu. Rodinu a päťročného syna teraz ekonomicky zabezpečuje len jeho manželka. Požiadal síce o SOS dotáciu, ale pre chýbajúce potvrdenia stále žiadnu pomoc nedostal.


Hovorila som s paňou, ktorá žije sama s dcérou. Pracovala v gastre a po obmedzení prevádzok prišla o prácu. Novú prácu si nevedela nájsť, a tak vzala aspoň malú brigádu - niekoľko hodín do mesiaca, spolu za 70 eur mesačne. SOS dotáciu od štátu nedostala, práve kvôli príjmu z dohody, ktorý jej nestačí ani len na nájom.


Títo ľudia nesmú zostať pre štát neviditeľní, i keď ich životné situácie sú rôzne. Spája ich však to, že prepadli sitom štátnej pomoci. Podnety, ktoré som si od týchto mojich dnešných hostí vypočula, budem tlmočiť aj príslušným ministrom. V mnohých prípadoch sa dá totiž pomôcť tak, že sa zo systému pomoci odstráni viacero drobných nedostatkov alebo zbytočne prísnych podmienok.

Zdroj: Facebook Zuzana Čaputová


Ak klient nebude vedieť splácať úver po skončení odkladu splátok, treba komunikovať s bankou

Čaputová mala radšej priamo vyzvať Matoviča, aby odstúpil (komentár)

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Stredu 24. apríl 2024

horoskopy na dnes stredu 24 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Stredu 24. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Najkritickejšie bude ráno. Len sa nezariekajte a nesľubujte nič, čo by vás mohlo neskôr mrzieť. Večer nájdete niečo, o čom ste si mysleli, že je navždy stratené.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes dostanete návrh, za ktorý sa oplatí bojovať. Obavy odložte, nemáte čo stratiť. Ak budete teraz príliš skromní, premárnite fantastickú príležitosť.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Ešte stále máte dosť energie, aby ste presadili to, na čom vám veľmi záleží. Musíte však postupovať rýchlo a s plným nasadením. Nemusíte sa ľakať prípadnej prekážky, ľahko ju prekonáte.

Rak 22.6. - 22.7.

Nedajte sa dnes nachytať na hruškách. Ktosi by bol veľmi rád, keby sa mu podarilo dostať vás do úzkych. Snažte sa takticky vymanévrovať z ošemetnej situácie. Nedajte sa vyprovokovať.




Všetky Horoskopy pre Stredu 24. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie