• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Čaputová: Slovensko a Lotyšsko stoja za Ukrajinou, ktorá má plné právo brániť sa pred ruskou agresiou (video)

Čaputová: Slovensko a Lotyšsko stoja za Ukrajinou, ktorá má plné právo brániť sa pred ruskou agresiou (video)

Zuzana Čaputová na stretnutí s lotyšským prezidentom hovorila aj o dôležitosti slobody slova a ako v tejto súvislosti chrániť bezpečnosť Slovenska a Lotyšska.

28.3.2022 (Webnoviny.sk) - Slovensko aj Lotyšsko jednoznačne stoja pri Ukrajine, pretože má plné právo brániť sa. Obe krajiny v tomto duchu aj poskytujú Ukrajine svoju pomoc.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Skúsenosti s ruskou okupáciou

Zuzana Čaputová to povedala po stretnutí s lotyšským prezidentom Egilsom Levitsom. Stretnutiu dominovali témy bezpečnosti v súvislosti s Ukrajinou a jej dopady na obe krajiny. Hovorili aj o humanitárnej kríze a utečencoch.

„Slováci aj Lotyši majú priamu skúsenosť s inváziou Sovietskeho zväzu a následnou okupáciou, ale rovnako majú aj skúsenosť s ruskou propagandou,“ vyhlásila Čaputová.

Boj proti dezinformáciám

Doplnila, že s lotyšským prezidentom hovorila nielen o dôležitosti slobody slova, ale aj o tom, ako v tejto súvislosti chrániť bezpečnosť Slovenska a Lotyšska.

„Zhodli sme sa, že vo veci šírenia dezinformácií je potrebná kombinácia úpravy na národnej úrovni a tiež európska regulácia, ktorá sa už pripravuje. Je to veľká výzva, ktorá priamo súvisí s bezpečnosťou jednotlivých štátov,“ dodala prezidentka.

Posilnenie civilnej ochrany

Lotyšsko, ako jedna z prvých krajín v súvislosti s agresiou Ruska na Ukrajine, posilnilo svoju pripravenosť v oblasti vojenskej a civilnej ochrany, ale aj v boji proti dezinformáciám.

"Slovenská republika sa podieľa na predsunutej prítomnosti v Lotyšsku. 150 príslušníkov Ozbrojených síl SR je súčasťou tejto predsunutej prítomnosti už niekoľko rokov,“ pripomenula Čaputová.

Zdôraznila, že predsunutá prítomnosť bola po minulotýždňovom samite Organizácie Severoatlantickej zmluvy odsúhlasená v ďalších štyroch krajinách vrátane Slovenska.

Slovenskí vojaci v Lotyšsku

Lotyšský prezident sa za „výrazný príspevok“ v počte 150 slovenských vojakov v jednotke predsunutej prítomnosti poďakoval. „Je to priamy príspevok Slovenska k obrane Lotyšska, celého baltského regiónu a našej spoločnej kolektívnej obrany NATO,“ povedal.

Obaja prezidenti sú za čo najskoršie nastolenie mieru medzi Ruskom a Ukrajinou, pričom spoločne odsúdili útoky ruskej armády na civilné ciele, akými sú školy, nemocnice či obytné budovy. Zdôraznili tiež, že doterajšia pomoc Ukrajine je to najlepšie, čo môžu obe krajiny urobiť a mali by v tom pokračovať.

Putinovi nejde len o Doneck a Luhansk či Krym, podľa politológa nedokáže fyzicky kontrolovať získané oblasti Ukrajiny

Ruská federácia pod vedením prezidenta Vladimira Putina sa nebude chcieť uspokojiť len s kontrolou Doneckej a Luhanskej oblasti na Ukrajine a s anexiou polostrova Krym.


Pre agentúru SITA to povedal Pavel Havlíček, analytik Výskumného centra Asociácie pre medzinárodné otázky so sídlom v Prahe.


Novorusko a Malorusko

Mapa zobrazovala územie Ukrajiny rozdelené do viacerých celkov. Jedným z nich je takzvané Novorusko, ktoré by od Donbasu siahalo až po Charkov na východe a Odesu na západe.


V strede Ukrajiny od Poltavy po Žitomyr by vznikla Ukrajina, označovaná ako Malorusko. Táto časť by zahŕňala aj Kyjev. Západnú Ukrajinu by tvorili územia Halíče a Volyne a poslednými časťami by boli Zakarpatsko a Bukovina.

Na fyzickú kontrolu budú potrebné náklady

Iné scenáre podľa Havlíčka hovoria o rozdelení Ukrajiny podľa rieky Dneper. Dodáva však, že na fyzickú kontrolu väčšieho územia Ukrajiny bude musieť Rusko vynaložiť obrovské zdroje a náklady, ktoré by dozerali na poriadok v obsadených územiach.


„Každopádne to bude Rusko stáť už s ohľadom na dnes prebiehajúci gerilovú vojnu nesmierne množstvo zdrojov a kapacít,“ konštatoval Havlíček.

Snaha Moldavska je hodná potrestania

Politológ tiež zatiaľ vidí ako málo pravdepodobné, že by sa Putin pustil do ďalšej vojenskej expanzie, ktorá by mohla mať za cieľ napríklad Moldavsko, ktorého jedna časť, Podnestersko, je prakticky pod kontrolou Moskvy.

Snaha Moldavska dostať sa pod vedením prezidentky Maie Sandu do Európskej únie (EÚ) môže byť podľa Havlíčka nebezpečná a „hodná potrestania“. „Moldavské ozbrojené sily by potom neboli pre Putina žiadnou veľkou prekážkou. Z opačnej strany je ale riziko v tom, že by si Moskva znepriatelila ďalšiu krajinu a jej spoločnosť,“ uzatvára Havlíček.


Správa Ruskej tajnej služby FSB: Rusko môže vojnu len rôznymi spôsobmi prehrať, čaká ho katastrofa


Danko chce nechať celý konflikt na Rusov a Ukrajincov, súhlasí s Orbánom a zbrane by im neposielal



Invázia na Ukrajine už ukazuje svoje prvé negatívne dopady, analytik varuje pred výpadkami niektorých surovín z Ruska



Putin by mal skončiť za mrežami, tvrdí posledný žijúci prokurátor z Norimberského procesu


Putinovi nejde len o Doneck a Luhansk či Krym, podľa politológa nedokáže fyzicky kontrolovať získané oblasti Ukrajiny


Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie