• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Čaputová sa zastala slovenských vedcov, chce vidieť zmluvu ku Sputniku (video)

Čaputová sa zastala slovenských vedcov, chce vidieť zmluvu ku Sputniku (video)

Prezidentka navštívila Štátny ústav pre kontrolu liečiv i Biomedicínske centrum Slovenskej akadémie vied.

12.4.2021 (Webnoviny.sk) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová stojí za slovenskými vedeckými inštitúciami. Hlava štátu to povedala po pondelkovej návšteve Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) a Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (BMC SAV). Prezidentka obe inštitúcie navštívila predovšetkým preto, aby im vyjadrila svoju podporu a plnú dôveru.

„Veľmi ma mrzí, že koncom minulého týždňa zazneli vyjarenia z úst ministra financií, ktoré nepriamym spôsobom vyjadrili kritiku alebo pochybnosť na kvalitu našich inštitúcií,“ priblížila Čaputová. Doplnila, že to považuje za absolútne neprimerané a nesprávne.

Súčasťou demokracie sú nezávislé inštitúcie

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) vo svojom tlačovom vyhlásení v piatok 9. apríla povedal, že Rusko požiadalo Slovensko o vrátenie 200-tisíc dávok vakcíny Sputnik V, ktoré už na Slovensku sú. „Dôvod, prečo sa rozhodli vypovedať zmluvu, je, že sa cítia mimoriadne poškodení tým, že ŠÚKL zveril posúdenie tejto vakcíny neregistrovanému laboratóriu,“ povedal Matovič.

Prezidentka zdôraznila, že súčasťou silnej demokracie sú aj silné a nezávislé odborné inštitúcie. Akékoľvek slová pochybností, ktoré nie sú založené na vecnom základe, oslabujú podľa hlavy štátu dôveru verejnosti v tieto inštitúcie. „Nielen to, že oslabujú dôveru, ale dokonca spôsobujú aj verbálne ataky či dokonca vyhrážky voči ľuďom, ktorí tieto inštitúcie reprezentujú,“ uviedla prezidentka.

Porušenie diplomatickej praxe

Zároveň nesúhlasí s tým, aby téma vakcinácie Sputnikom V bola používaná na rozdeľovanie Slovenska. „Žiaden rozumný človek nemôže byť proti Sputniku alebo inej vakcíne, nech je vyrobená kdekoľvek na svete, pokiaľ je bezpečná a efektívna,“ skonštatovala Čaputová.

Matovičova cesta do Maďarska naďalej vzbudzuje podľa hlavy štátu viac otázok než odpovedí. „Faktom je, že tá cesta má svoj zahraničnopolitický rozmer. Dnes sa ozvali bývalí aj súčasní diplomati a konštatovali porušenie viacerých štandardov, pokiaľ ide o diplomatickú prax. Zároveň už spomínanú komunikácia, ktorá mala spochybňovať slovenské vedecké inštitúcie, považujem za absolútne neprimeranú,” dodala prezidentka.

Rovnaké laboratórne skúšky?

Obe vedecké inštitúcie v pondelok prezidentke vysvetlili, že ak bude maďarská strana robiť laboratórne skúšky, budú to rovnaké laboratórne skúšky, aké sa doposiaľ robili a na niektoré výsledky sa ešte len čaká.

„Z informácií, ktoré mám zatiaľ dostupné, predmetom ich skúmania, ale nevieme v akom rozsahu, by mali byť tie isté skutočnosti, ktoré verifikovali slovenské inštitúcie,“ skonštatovala prezidentka. Dodala, že ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽaNO) požiadala o sprístupnenie zmluvy s výrobcom vakcíny Sputnik V.

„Príchod pani prezidentky nám dáva nádej a vieru v tom, že štát oceňuje našu prácu a rozhodnutia smerujúce len a len k tomu, aby lieky uvádzané na trh a používané občanmi Slovenskej republiky spĺňali prísne kritériá na kvalitu, bezpečnosť a účinnosť. Pani prezidentku sme ubezpečili, že štátny ústav koná výlučne na základe odborných dôkazov a naším jediným cieľom je ochrana zdravia obyvateľov Slovenska,“ uviedla v tlačovej správe hovorkyňa ŠÚKL Magdaléna Jurkemíková.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie