• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Čaputová sa s ministrami zúčastní samitu NATO, Slovensko potvrdí postoje k zbrojeniu a rozširovaniu aliancie

Čaputová sa s ministrami zúčastní samitu NATO, Slovensko potvrdí postoje k zbrojeniu a rozširovaniu aliancie

9.6.2021 (Webnoviny.sk) - Na samite Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO), ktorý sa uskutoční v pondelok 14. mája v Bruseli, potvrdí Slovensko svoje stanoviská k financovaniu NATO a k jeho ďalšiemu rozširovaniu.

Vyplýva to z Informácie o pozíciách a prioritách Slovenskej republike na summite NATO v Bruseli, ktorú v stredu vláda SR vzala na vedomie.

Členovia slovenskej delegácie

Na samite bude Slovensko zastupovať prezidentka Zuzana Čaputová, minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS), minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) a stály predstaviteľ SR pri NATO Peter Bátor.

„Delegácia bude pri obhajobe záujmov SR vychádzať z Programového vyhlásenia vlády na roky 2021-2024, Bezpečnostnej stratégie Slovenskej republiky, Obrannej stratégie Slovenskej republiky, Zamerania zahraničnej a európskej politiky SR na rok 2021 a zo záväzkov Slovenskej republiky prijatých spoločne v Aliancii,“ uvádza sa v materiáli.

Prioritné témy Slovenska

Témami, ktoré sú prioritou Slovenska, budú okrem posilnenia politickej jednoty a akcieschopnosti NATO, adaptácie Aliancie na meniace sa bezpečnostné prostredie či udržanie efektívneho odstrašujúceho potenciálu zamerané aj na zvyšovanie obranných výdavkov a financovanie NATO.


Slovenská delegácia sa bude zaoberať aj zapájaním sa Slovenska do misií NATO, budovaním odolnosti Aliancie a spojencov, rozvíjaniu partnerskej politiky NATO a podpore rozširovania Aliancie.


Samit NATO sa z dôvodu pandémie COVID-19 uskutoční v úzkom formáte bez formálnych sprievodných podujatí.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa


Počasie