• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Čaputová: Pomoc rodinám je legitímny cieľ, nemal by však proti sebe stavať ľudí

Čaputová: Pomoc rodinám je legitímny cieľ, nemal by však proti sebe stavať ľudí

Zuzana Čaputová tvrdí, že označovať niekoho za prorodinného či protirodinného je manipulatívne.

8.6.2022 (Webnoviny.sk) - Pomoc rodinám je podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej legitímny cieľ, no pod touto zámienkou by sa proti sebe nemali stavať ľudia. Hlava štátu tiež konštatuje, že tvrdiť o niekom, že je prorodinný alebo protirodinný je manipulatívne. Prezidentka to skonštatovala vo svojom profile na sociálnej sieti.

Legitímne prostriedky

„Nikto, s kým som rokovala vrátane tých, ktorí ma žiadali zákon vetovať, vôbec nenamietali proti pomoci rodinám. Každý legitímny cieľ však musí byť dosahovaný aj legitímnymi prostriedkami,“ povedala Čaputová.

Pripomenula, že ak by podpísala legislatívnu zmenu, ktorá hrubo obchádza pravidlá legislatívneho procesu, bolo by to popretím toho, s čím do funkcie kandidovala a s čím bola zvolená.

Čaputová vrátila na prerokovanie zákon

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok 7. júna vrátila parlamentu na opätovné prerokovanie zákon o financovaní voľného času dieťaťa. Vetuje tie časti zákona, ktoré majú nadobudnúť účinnosť od 1. januára budúceho roka.

Jej veto sa tak netýka okamžitej pomoci rodinám od júla tohto roka. Ak parlament jej veto prelomí, obráti sa na Ústavný súd SR s otázkou, či proces schvaľovania tohto zákona bol v súlade s Ústavou SR. Hlava štátu o tom informovala vo svojom verejnom vyhlásení.

Progresívna liberálka

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) očakával, že prezidentka Zuzana Čaputová vráti parlamentu na opätovné prerokovanie zákon o pomoci rodinám. Mrzí ho však, že mu nedala ani minútu priestoru na to, aby návrh zákona ako jeho predkladateľ pred ňou obhájil.

Prezidentku označil za progresívnu liberálku, seba za prorodinného konzervatívca, preto očakával, že pri návrhu masívnej pomoci rodinám budú ich postoje odlišné. Čaputovej odkázal, že rodiny to aj tak vyhrajú.

SaS víta prezidentkino veto v prípade Matovičovho balíčka. Liberáli opakujú, že zákon rozvráti verejné financie

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) rešpektuje rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej o vetovaní časti návrhov ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO).


SaS tiež považuje za správne, že poslanci koalície dostanú ďalšiu šancu, aby sa nepodieľali na rozvrate verejných financií a tiež, aby nerokovali s fašistami. V tlačovej správe o tom informoval Ondrej Šprlák z mediálneho tímu SaS.

„Strana SaS bude ako vždy konzistentná a predvídateľná, a preto bude hlasovať proti prelomeniu veta prezidentky,“ uzavrela strana.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok vrátila parlamentu na opätovné prerokovanie zákon o financovaní voľného času dieťaťa. Vetuje tie časti zákona, ktoré majú nadobudnúť účinnosť od 1. januára budúceho roka. Jej veto sa tak netýka okamžitej pomoci rodinám od júla tohto roka. Ak parlament jej veto prelomí, obráti sa na Ústavný súd SR s otázkou, či proces schvaľovania tohto zákona bol v súlade s Ústavou SR.

Progresívci vítajú rozhodnutie prezidentky Čaputovej vrátiť megalomanský Matovičov balík do parlamentu, ohrozuje totiž budúce generácie

Prezidentka Zuzana Čaputová svojím rozhodnutím vrátiť časť miliardového protiinflačného balíčka parlamentu ukázala okrem rozumného úsudku aj odvahu zastať sa verejného záujmu, uviedol vo svojom profile na sociálnej sieti predseda mimoparlamentného Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka.

Megalomanský nápad

Balíček ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) za vyše miliardy eur ročne považuje za megalomanský nápad, ktorý zadlží občanov Slovenska na generácie dopredu, zlikviduje samosprávy a vôbec nepomôže státisícom ľudí, ktorí trpia dôsledkami inflácie.

„Ľudia na Slovensku potrebujú skutočnú pomoc pred rastúcimi cenami, nie nedomyslené nápady, akými sú napríklad stovky miliónov na krúžky. Pani prezidentka je dlhodobo nepriateľkou číslo jedna pre Roberta Fica. Po dnešnom rozhodnutí sa ňou nepochybne stane aj pre Igora Matoviča. Práve Fico s Matovičom škodia slovenskej politike najviac, preto by sa teraz mali slušní a rozumní ľudia prezidentky zastať," vyhlásil Šimečka.

Búranie právneho štátu

Podľa strany SPOLU vláda má a musí efektívne pomáhať ľudom ohrozeným chudobou, ale pomoc rodinám a chudobným nesmie byť dôvodom na rozklad právneho štátu a na svojvoľné obchádzanie ústavou a zákonmi garantovaných práv a procesov.

Strana víta rozhodnutie prezidentky týkajúce sa takzvaného protiinflačného balíčka a považuje za správne, že prezidentka na jednej strane podporila pomoc rodinám, no na druhej strane vetovala nesystémové opatrenia. Strana o tom informovala v tlačovej správe.


„Matovič sa aktuálne snaží svoje čoraz šialenejšie zásahy zakrývať za takzvanú prorodinnú politiku. Ide však o mimoriadne nečestný spôsob komunikácie a politiky. Týmito populistickými ťahmi predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti nepomáha rodinám, ale len a len zväčšuje konflikt a napätie v spoločnosti, rozbíja sociálny dialóg a zmier, a vážne ohrozuje verejné financie a fungovanie samospráv. Napriek predvolebným sľubom a deklaráciám programového vyhlásenia vlády o rešpekte k právu a záväzku budovať za právny štát, to robí tak, že chaoticky búra aj tie posledné piliere, na ktorých náš právny štát stojí“ uviedol predseda strany SPOLU Miroslav Kollár.

Priestor na odbornú diskusiu

Strana Aliancia snahu vlády pomáhať rodinám považuje za legitímne úsilie. Pôvodnú takzvanú daňovú revolúciu Matoviča s novou visačkou však nepovažuje ani za prorodinný, ani za protiinflačný balík opatrení.

V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa strany Klára Magdeme. „Považujeme za pozitívne, že prezidentka svojím rozhodnutím zákon vrátiť Národnej rade SR na prerokovanie zároveň nebrzdí vyplateniu jednorazovej pomoci. Vetuje len tie časti, ktoré nadobudnú platnosť až v januári 2023, čím poslancom ponúka priestor na odborné korekcie. Poslanci budú mať možnosť prijať také opatrenia, ktoré budú odborné, nie politické,“ uviedla Aliancia.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok vrátila parlamentu na opätovné prerokovanie zákon o financovaní voľného času dieťaťa. Vetuje tie časti zákona, ktoré majú nadobudnúť účinnosť od 1. januára budúceho roka. Jej veto sa tak netýka okamžitej pomoci rodinám od júla tohto roka. Ak parlament jej veto prelomí, obráti sa na Ústavný súd SR s otázkou, či proces schvaľovania tohto zákona bol v súlade s Ústavou SR. Hlava štátu o tom informovala vo svojom verejnom vyhlásení.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie