• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Čaputová podpísala zvýšenie platov lekárov, prilepšia si o stovky eur

Čaputová podpísala zvýšenie platov lekárov, prilepšia si o stovky eur

Novým nastavením platových koeficientov sa nástupný plat lekára po štúdiu podľa rezortu zdravotníctva stáva konkurencieschopný ostatným krajinám V4.

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorou sa zvýšia platy lekárov.

Požiadavky odborárov

Novelou zákona sa tiež mení spôsob zaraďovania zdravotníckeho pracovníka do špecializačného štúdia alebo certifikačnej prípravy.

Špecializačné štúdium alebo certifikačná príprava začne dňom doručenia žiadosti vzdelávacej ustanovizni na základe žiadosti zdravotníckeho pracovníka, nie zamestnávateľa ako v súčasnosti. Ide o jednu z požiadaviek Lekárskeho odborového združenia (LOZ).

Na základe požiadaviek LOZ sa tiež minimalizuje výška nákladov, ktoré má zdravotnícky pracovník povinnosť vrátiť za pracovné voľno poskytnuté zamestnávateľom na praktickú časť špecializačného štúdia.

Spôsob rezidentského štúdia

Stanovuje sa aj maximálna lehota prerušenia rezidentského štúdia v dôsledku skončenia pracovného pomeru z dôvodov okolností hodných osobitného zreteľa.


Mení sa aj doterajší spôsob rezidentského štúdia. Zamestnávateľ zdravotníckeho pracovníka zaradeného do rezidentského štúdia nebude oprávnený zaväzovať ho zotrvať v pracovnom pomere u zamestnávateľa po ukončení rezidentského štúdia alebo požadovať od neho úhradu nákladov vynaložených na jeho vzdelávanie.

Súčasťou novely zákona je aj pozmeňujúci návrh, ktorým sa pri započítavaní odpracovaných rokov zrovnoprávňujú ostatní zdravotnícki pracovníci s lekármi a zubnými lekármi.

Stiahnutie výpovedí

Novelou zákona vláda plní požiadavky Lekárskeho odborového združenia, čím sa má zabezpečiť stiahnutie hromadných výpovedí lekármi v nemocniciach.


Vláda od toho tiež očakáva zmenu v trende poklesu záujmu o štúdium jednotlivých zdravotníckych profesií zo strany študentov a odchodu zdravotníckych pracovníkov zo systému zdravotníctva, prípadne ich presunov do iných štátov.


Novým nastavením platových koeficientov sa nástupný plat lekára po štúdiu podľa rezortu zdravotníctva stáva konkurencieschopný ostatným krajinám V4. „Zároveň lekári bez atestácie tvoria polovicu hromadných výpovedí v nemocniciach a ich absencia v systéme by predstavovala od 1. decembra 2022 vážne ohrozenie poskytovania zdravotnej starostlivosti,“ uviedol rezort.

Ako sa zvýšia platy lekárov

Plat neatestovaného lekára od začiatku budúceho roka stúpne zo súčasného 1,25-násobku na 1,5-násobok priemernej mzdy na Slovensku. Za každý rok praxe, najviac za 30 rokov, získa neatestovaný lekár 0,015-násobok priemernej mzdy.


Plat atestovaného lekára pôjde nahor z 2,3-násobku na 2,5-násobok priemerných zárobkov na Slovensku a za každý rok praxe bude mať nárok na 0,025-násobok priemernej mzdy, najviac za 30 rokov.


Od 1. januára 2025 sa pri atestovaných lekároch zvýši koeficient za roky praxe z 0,025 na 0,03. Zvýšenie platov lekárov si v budúcom roku vyžiada viac ako 104 miliónov eur, v roku 2024 to bude cez 109 miliónov eur a v roku 2025 takmer 136 miliónov eur.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie