• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Bývalý policajný funkcionár Rehák vypovedal v kauze Kováčika a spochybnil slová kajúcnika Beňa

Bývalý policajný funkcionár Rehák vypovedal v kauze Kováčika a spochybnil slová kajúcnika Beňa

Dušan Kováčik je právoplatne odsúdený v inej kauze na osem rokov väzenia.

21.3.2023 (SITA.sk) - Výsluchom bývalého policajného funkcionára Jozefa Reháka pokračuje na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) hlavné pojednávanie s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom, ktorý je v inej veci právoplatne odsúdený na trest osem rokov väzenia.

Kováčik je v jeho druhej korupčnej kauze obžalovaný z prijímania úplatku spolu s Petrom K. prezývaným „Pán X“, ktorý je obžalovaný z podplácania a pojednáva sa bez jeho prítomnosti, lebo je na úteku. Neprítomný je aj Kováčik, ktorý sa na pojednávaní počas tohto týždňa nezúčastňuje.

Spochybnil svedka Beňa

Rehák ako svedok obhajoby uviedol, že o skutku v tejto kauze nevie nič. S Kováčikom prišiel do kontaktu asi len dva alebo trikrát a druhého obžalovaného pozná pracovne približne od roku 2005. Vo svojej výpovedi spochybnil jedného z hlavných svedkov obžaloby, bývalého námestníka riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Borisa Beňa. Tento vypovedal, že mu Peter K. mal v januári 2017 ukázať výsluch Reháka a táto vec mala byť pridelená na inšpekciu.

„Nemohol to hovoriť, lebo ten spis bol na inšpekcii od júla 2016,“ konštatoval Rehák s tým, že ak mal Peter K. vybavovať upratanie nejakého spisu, „tak to nemohol byť môj spis, ktorý bol na inšpekcii“.

Rehák hovoril o diskreditácii

Vo svojej výpovedi hovoril aj o diskreditácii, o ktorej sa dozvedel ešte pred tým, ako jemu samotnému bolo vznesené obvinenie. Spomenul aj prokurátora UŠP Petra Kysela, ktorý už tiež svedčil v tejto kauze a dozoroval aj jeho kauzu. V apríli 2021, keď sa na súde prejednávala žiadosť Reháka o prepustenie z väzby, mal Kysel predložiť aj uznesenie o vznesení obvinenia na Kováčika a Petra K. „Bolo to preto, aby predlžoval moju väzbu,“ dodal svedok.

Rehák je v inej kauze známej ako Judáš obžalovaný zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a dvoch skutkov prijímania úplatku, pričom od začiatku procesu v januári minulého roku trvá na tom, že je nevinný. Kauza rovnako na ŠTS v Banskej Bystrici pokračuje hlavným pojednávaním budúci týždeň a mala by sa blížiť k rozsudku.

Vypovedali aj expolicajti a bývalý šéf SIS

V pondelok vypovedali dvaja expolicajti a bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby Anton Šafárik, ktorý mal byť podľa kľúčového svedka Bernarda Slobodníka pri odovzdávaní úplatku. Vypovedal však, že si na odovzdanie peňazí nepamätá.

Podľa obžaloby podnikateľ Peter K., ktorý má blízko k Slovenskej informačnej službe a momentálne je na úteku, podplatil Kováčika sumou 50-tisíc eur. Ten mal za odmenu blokovať stíhanie v dvoch trestných veciach.

Prípad bývalého špeciálneho prokurátora Kováčika

Najvyšší súd SR (NS SR) uznal 24. mája minulého roku Dušana Kováčika za vinného z toho, že prijal úplatok 50-tisíc eur za to, že Úrad špeciálnej prokuratúry v roku 2017 nepodal sťažnosť proti prepusteniu šéfa zločineckej skupiny takáčovci Ľubomíra Kudličku z väzby.

Jeho vinu odvolací súd tiež uznal v prípade prečinu ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti, keď neoprávnene poskytol spisy k trestným veciam bývalému šéfovi daňových kriminalistov Ľudovítovi Makóovi.




Za to mu uložil trest osem rokov väzenia a peňažný trest 100-tisíc eur. ŠTS pôvodne uznal Kováčika za vinného aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a zneužívania právomoci verejného činiteľa. Za to mu uložil trest 14 rokov väzenia a tiež trest prepadnutia majetku. NS SR však tento verdikt zrušil, keďže predmetné skutky podľa odvolacieho senátu neboli preukázané.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Utorok 19. marec 2024

horoskopy na dnes utorok 19 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Utorok 19. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Urobíte krok k zmene zamestnania. Nebudete vyčkávať a pripomeniete sa i sám. Večer zhodnotíte, čo ste urobili počas dňa. Asi si určíte aj vyššie ciele.

Býk 21.4. - 21.5.

Mali by ste využiť schopnosť získať záujem ľudí okolo seba. Vďaka tomu narastú vaše šance na povýšenie a zlepšenie finančnej situácie.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Rozdielnosť vašich predstáv a skutočnosti vyvolá nové problémy a ťažkosti. Môžete si pomôcť, len prestaňte všetko komentovať.

Rak 22.6. - 22.7.

Vďaka vašej absolútnej sústredenosti sa vám podarí dotiahnuť pracovné záležitosti až do konca. Schôdzku, ktorú ste si dohodli, nezmeškajte.




Všetky Horoskopy pre Utorok 19. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie