• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Bulharsko zavádza povinné COVID pasy, je posledné v zaočkovanosti v EÚ

Bulharsko zavádza povinné COVID pasy, je posledné v zaočkovanosti v EÚ

Ľudia v Bulharsku budú musieť mať COVID pasy aj pri vstupe do reštaurácie či nákupného centra.

20.10.2021 (Webnoviny.sk) - V Bulharsku sa bude musieť preukázať COVID pasom každý, kto bude chcieť vstúpiť do reštaurácie, divadla, kina, koncertnej sály, telocvične, klubu či nákupného centra.

Minister zdravotníctva Stojčo Kacarov v utorok uviedol, že preukaz v digitálnej alebo papierovej podobe bude pre držiteľa predstavovať osvedčenie, že bol očkovaný, nedávno sa zotavil z ochorenia COVID-19 alebo má negatívny test.

Nárast počtu prípadov

Bulharské úrady pristúpili k tomuto kroku pre nárast počtu prípadov koronavírusu v ostatnom období. V približne 7-miliónovej balkánskej krajine v utorok zaznamenali 4 979 infekcií.

Viac o téme: Koronavírus

Podľa oficiálnych údajov má Bulharsko v priebehu ostatných dvoch týždňov najvyššiu mieru úmrtnosti na COVID-19 spomedzi všetkých štátov Európskej únie, pričom až 94 % týchto úmrtí bolo medzi nezaočkovanými osobami.

Nízka zaočkovanosť

Vláda taktiež stanovila, že COVID pas bude povinný pre zamestnancov nemocníc a opatrovateľských domovov. Potrebovať ho budú i študenti vysokých škôl.

Zdravotnícki predstavitelia pripisujú súčasnú nelichotivú situáciu slabej zaočkovanosti. Bulharsku patrí posledná priečka v rámci EÚ, keď úplne zaočkovaných je približne iba 24 % dospelých, kým priemer za celý blok je 74 percent.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Iránom otriasli výbuchy, Američania hovoria o odvetnom útoku Izraela

iranom otriasli vybuchy americania hovoria o odvetnom utoku izraela

19.4.2024 (SITA.sk) - Izrael udrel na iránske územie. Informuje o tom portál spravodajskej televízie CNN, ktorej to povedal nemenovaný americký predstaviteľ. Cieľ podľa neho nie je jadrový.

Ako informuje tlačová agentúra AP s odvolaním sa na iránsku agentúru IRNA, Irán v piatok strieľal z protivzdušnej obrany po správach, že pri leteckej základni v meste Isfahán bolo počuť výbuchy. Protivzdušná obrana bola aktivovaná v niekoľkých provinciách, píše IRNA. Izraelská armáda pre CNN povedala, že momentálne nemá žiadne vyjadrenie.

Izrael aj napriek výzvam, aby tak nerobil, sľuboval reakciu na rozsiahly víkendový iránsky útok raketami a dronmi na jeho územie. Teherán vyhlásil, že svoj útok vykonal v odvete za údajný izraelský úder na iránsky konzulát v sýrskom Damasku, pri ktorom zomreli vojenskí predstavitelia.

Provincia Isfahán je domovom lokalít spojených s iránskym jadrovým programom vrátane podzemného zariadenia na obohacovanie uránu Natanz.

Viac k téme: Útok Iránu na Izrael
Zdroj: SITA.sk - Iránom otriasli výbuchy, Američania hovoria o odvetnom útoku Izraela © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie