• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Británia vyčlenila pre Ukrajinu ďalší balík pomoci, je určený na vyšetrovanie vojnových zločinov páchaných ruskou armádou

Británia vyčlenila pre Ukrajinu ďalší balík pomoci, je určený na vyšetrovanie vojnových zločinov páchaných ruskou armádou

Ako uviedla britská veľvyslankyňa na Ukrajine Melinda Simmonsová, na nesprostredkované výpovede, ktoré počula od preživších, nikdy nezabudne.

14.7.2022 (Webnoviny.sk) - Britská vláda ohlásila nový balík pomoci Ukrajine v sume 2,5 milióna libier, ktorý bude určený na vyšetrovanie vojnových zločinov.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Financie z tohto balíka budú podporovať Úrad generálneho prokurátora Ukrajiny pri vyšetrovaní zločinov, vrátane sexuálneho násilia spojeného s vojnou. Vo svete totiž pretrvávajú obavy, že Rusko sa na Ukrajine dopúšťa vojnových zločinov. Informuje o tom portál news.sky.com.

„Na dôkazy o hrozných zločinoch spáchaných ruskými silami na Ukrajine a na nesprostredkované výpovede, ktoré som počula od preživších, nikdy nezabudnem," uviedla britská veľvyslankyňa na Ukrajine Melinda Simmonsová.

„Avšak ešte mocnejšie je odhodlanie, ktorého som svedkom u ukrajinských ľudí pri reakcii na tieto krutosti. Teší ma, že skúsenosti a financie Veľkej Británie pomôžu Úradu generálneho prokurátora Ukrajiny odhaliť tieto zločiny a priviesť páchateľov k zodpovednosti," dodala veľvyslankyňa.

Korčok: Ukrajina nemôže kapitulovať, pretože to bude jej koniec a Slovensko bude mať úplne iného suseda

V Budapešti sa konalo stretnutie šéfov diplomacií neformálneho zoskupenia Central 5, na ktorom sa zúčastnil aj minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nom. SaS).

Ukrajina sa musí udržať

Počas tlačovej konferencie vyhlásil, že „ak prestane Rusko ničiť nášho suseda a bojovať na Ukrajine, okamžite bude koniec vojny. Ak ale prestane bojovať Ukrajina, bude to jej koniec a Ukrajina neprežije,".

Dodal, že tá druhá možnosť nie je slovenským záujmom. Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v tlačovej správe.

Korčok tiež zdôraznil, že nielen v Maďarsku, ale aj na Slovensku zaznieva názor, že sankcie proti Rusku predlžujú vojnu na Ukrajine.

„Aj u nás rezonuje tento názor, a najčastejšie ho je počuť od extrémistickej opozície a ich spriaznencov. Mám na to takúto odpoveď: Nie, sankcie vojnu nepredlžujú,“ vyhlásil.

Sankcie proti Rusku sú kľúčové

Práve sankcie a naša pomoc Ukrajine vrátane vojenskej, podľa Korčoka predlžuje existenciu Ukrajiny. „Môžu sa brániť, lebo to je jediná cesta, aby prežili. A presne toto je slovenský záujem – aby náš sused bola naďalej suverénna Ukrajina,“ skonštatoval.


Zároveň odkázal všetkým tým, čo chcú, aby sa Ukrajinci konečne nejako s Rusmi dohodli, teda kapitulovali, toto: „Ak Rusi prestanú ničiť Ukrajinu, viesť vojnu a bojovať na území nášho suseda, bude koniec vojny. Ak prestane bojovať Ukrajina, bude to koniec Ukrajiny. A Slovensko bude mať úplne iného suseda.“

Central 5 (C5) je neformálne zoskupenie združujúce Slovensko, Česko, Maďarsko, Rakúsko a Slovinsko, ktoré vzniklo v reakcii na pandémiu COVID-19, dnes slúži ako platforma na diskusiu aj o iných aktuálnych témach.


Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa


Počasie