• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Británia pošle Ukrajine ďalšie tisícky rakiet, k posilneniu vojenskej pomoci vyzýva Johnson aj ďalšie štáty

Británia pošle Ukrajine ďalšie tisícky rakiet, k posilneniu vojenskej pomoci vyzýva Johnson aj ďalšie štáty

Londýn už do krajiny poslal viac ako štyritisíc protitankových zbraní.

24.3.2022 (Webnoviny.sk) - Veľká Británia pošle ukrajinskej vláde ďalšie tisícky rakiet. Oznámil to premiér Boris Johnson a zároveň vyzval západných spojencov, aby posilnili dodávky vojenskej pomoci Ukrajine.

Johnson, ktorý vo štvrtok cestuje do Bruselu na mimoriadny summit NATO i rokovania lídrov krajín G7, by mal podrobnosti o najnovšej britskej pomoci zverejniť práve počas tejto návštevy.

Zahŕňať by však mala aj poskytnutie ďalších šesťtisíc rakiet, vrátane protitankových a vysoko výbušných zbraní. „Spojené kráľovstvo bude pracovať so spojencami na zvýšení vojenskej a ekonomickej podpory Ukrajine," skonštatoval Johnson.

Britská vláda poskytne aj približne štyri milióny libier BBC World Service na boj s dezinformáciami v Rusku a Ukrajine.

Vojna na Ukrajine má svoje dopady a brzdí oživenie ekonomiky utlmenej pandémiou. Ako to vidí analytik?

Predpovede na rok 2022 sa nesú v znamení ruskej invázie na Ukrajine, ktorá do veľkej miery ovplyvňuje ekonomický vývoj aj na Slovensku.


Podľa analytika Slovenskej sporiteľne Mateja Horňáka je vidieť nielen veľké politické riziká, ale aj zvýšenú neistotu ovplyvňujúcu investičnú aktivitu, vyvolané problémy v dodávateľských reťazcoch a tlak na rast cien, najmä komodít, ktoré brzdia ekonomickú výkonnosť.

Inflácia prekoná desať percent

Z týchto dôvodov v sporiteľni revidovali pôvodný medziročný odhad rastu ekonomiky o jeden percentuálny bod nadol na 2 %.


Rast cien by mal podľa Horňáka kulminovať v najbližších mesiacoch na úrovni cez 10 %, tlačený najmä plynom a elektrinou, potravinami, cenami pohonných hmôt, ale aj širšími inflačnými tlakmi, keďže cena prepravy a energií ovplyvňuje širokú škálu tovarov a služieb.

Okrem toho dochádza k očakávanému ďalšiemu nárastu spotrebných daní z tabaku a cien niektorých služieb. Rast spotrebiteľských cien by tak mal v tomto roku dosiahnuť podľa Horňáka v priemere 9,5%.


Na tento vývoj reaguje aj Európska centrálna banka (ECB), ktorá výrazne zvýšila odhad rastu cien v eurozóne pre tento rok a na svojom marcovom zasadnutí pristúpila k sprísneniu menovej politiky.

Úrokové sadzby pôjdu nahor

Avizované utlmenie objemu nakupovaných dlhopisov tak bude rýchlejšie. Už počas druhého štvrťroka.


„Ak sa vyhliadky inflácie neznížia pod inflačný cieľ, pristúpi k ukončeniu nákupov aktív už v treťom kvartáli a otvorí si tak cestu k zvyšovaniu sadzieb. Vzhľadom na súčasný vývoj očakávanie ich prvé zvýšenie už v tomto roku,“ hovorí analytik.

Tlmená ekonomická aktivita a nové výdavky prinesú podľa Horňáka aj vyššiu potrebu financovania. Vláda má vytvorenú istú rezervu, no financovanie humanitárnych, či vojenských potrieb môže byť nákladné a prinesie nárast deficitu.


„Vyššie popísané podmienky tlačia na rast výnosov štátnych dlhopisov a zvyšujú tak náklady na obsluhu dlhu. Očakávame, že rozpočtový deficit môže v tomto roku dosiahnuť 6 %, pozorovať však budeme aj rýchly rast nominálneho výkonu ekonomiky kvôli rastu inflácie, čo bude tlmiť podielový ukazovateľ dlhu voči HDP,“ uviedol Horňák.

Neistota ostáva vysoká

Neistota v súčasnosti však ostáva vysoká a odhady preto ešte môžu byť revidované, a to aj výraznejšie než sme boli zvyknutí.


Celkové dopady budú závisieť podľa Horňáka od ďalšieho vývoja konfliktu a konečného usporiadania vzťahov medzi západom a Ruskom, ako aj rozsahu a dĺžky trvania uvalených sankcií.


Správa Ruskej tajnej služby FSB: Rusko môže vojnu len rôznymi spôsobmi prehrať, čaká ho katastrofa


Danko chce nechať celý konflikt na Rusov a Ukrajincov, súhlasí s Orbánom a zbrane by im neposielal



Invázia na Ukrajine už ukazuje svoje prvé negatívne dopady, analytik varuje pred výpadkami niektorých surovín z Ruska



Putin by mal skončiť za mrežami, tvrdí posledný žijúci prokurátor z Norimberského procesu


Putinovi nejde len o Doneck a Luhansk či Krym, podľa politológa nedokáže fyzicky kontrolovať získané oblasti Ukrajiny


Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie