• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Bratislava protestovala proti vojne na Ukrajine, vystúpili známe osobnosti aj 11-ročný Hassan (foto)

Bratislava protestovala proti vojne na Ukrajine, vystúpili známe osobnosti aj 11-ročný Hassan (foto)

Účastníci protestného zhromaždenia Mier Ukrajine: Za vašu aj našu slobodu - Spolu zvíťazíme! na Námestí SNP v Bratislave. Bratislava, 11. marec 2022.

Iniciatíva Mier Ukrajine žiada zaistenia humanitárnych koridorov a bezpečnej evakuácie civilistov aj kompletné odpojenie ruských bánk zo systému SWIFT. Uviedli to zástupcovia iniciatívy na Námestí SNP v Bratislave, kde sa v piatok o 17:00 začalo ďalšie protestné zhromaždenie na podporu Ukrajiny a jej občanov pod názvom Mier Ukrajine: Za vašu a našu slobodu – Spolu zvíťazíme!

O pár rokov môžeme byť ohrození my

Medzi ďalšie požiadavky patrí aj okamžité zastavenie dovozu ropy a plynu z Ruska. Iniciatíva k požiadavkám zaradila tiež pomoc Ukrajincom v obrane zeme aj vzduchu všetkými dostupnými prostriedkami, zabezpečenie ochrany ukrajinských jadrových zariadení a zastavenie dezinformácií šírených v mediálnom a internetovom priestore.

Riaditeľka Ligy za ľudské práva Zuzana Števulová podotkla, že bombardovanie civilistov je vojnovým zločinom a zločinom proti ľudskosti. Podľa nej by mala verejnosť povedať jasne, že nebude tolerovať používanie bômb, nálety a využívanie chemických zbraní proti civilistom a musí trvať na tom, aby sa dodržiavala bezpečnosť humanitárnych koridorov. „Ak toto nezvládneme, ak necháme tie milióny obyvateľov Ukrajiny vystavené bombám a chemickým zbraniam, tak zlyháme nielen ako civilizácia, ale môžeme sa pripraviť na to, že o pár rokov to môžeme byť my,“ konštatovala.

Rusko musí ekonomicky vykrvácať

Poslankyňa Európskeho parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová (RE) na proteste uviedla, že súčasné sankcie vníma ako nedostatočné a Rusko musí ekonomicky vykrvácať. To sa podľa nej stane, keď sa zakáže ruská ropa a plyn v celej Európskej únií (EÚ) bez výnimky. Podotkla, že tento zákaz by tvrdo zasiahol aj Slovensko, tvrdí však, že by to krajina zvládla aj pomocou peňazí z EÚ. Ruského prezidenta Vladimira Putina označila za vojnového zločinca a podľa nej slušné demokratické krajiny by nemali obchodovať s vojnovými zločincami.

Odborník z Centra boja proti hybridným hrozbám Ministerstva vnútra SR Daniel Milo konštatoval, že aj Slovensko je vo vojne, a to v informačnej a hybridnej. Vyzval preto ľudí, aby polícii nahlasovali tých, ktorí šíria klamstvo, lži či manipulácie o situácii na Ukrajine, či sa vyhrážajú ľuďom, ktorí sa zastávajú Ukrajiny. Milo garantuje, že polícia sa týmito podnetmi bude zaoberať. „Množstvo tých hrdinov za obrazovkami a klávesnicami veľmi rýchlo skrotne, keď sa dostane pred vyšetrovateľa. Ja vám garantujem, že mnohí z nich pred vyšetrovateľom skončia,“ povedal a z davu bolo počuť skandovanie „do basy“.

Na podujatí vystúpili známe osobnosti

Na proteste držali účastníci rôzne banery a transparenty s heslami, ktoré podporovali Ukrajinu a vyzývali k ukončeniu vojny, a aj také, ktoré priamo odsudzovali kroky Putina. V dave viali aj ukrajinské vlajky a prejavy sa uzatvárali skandovaním „Slava Ukrajine“.

Na podujatí vystúpil aj jedenásťročný Hassan Alkhalaf (tretí zľava), ktorý niekoľko dní sám unikal z Ukrajiny za bratom Zakarijom študujúcim v SR. Rečnili aj ukrajinskí študenti, ktorých vyjadrenie prekladal politológ Grigorij Mesežnikov. Zároveň predniesol aj svoj prejav, v ktorom priblížil vojnu na Ukrajine. Pred ľudí sa postavila aj poslankyňa Európskeho parlamentu Miriam Lexmann (KDH/EPP), ktorá pripomenula, že Rusko nie je len Putin ale aj Rusi, ktorí protestujú proti vojne na Ukrajine. Na proteste vystúpil aj bezpečnostný analytik a bloger Radovan Bránik, odborník na informačnú bezpečnosť Tomáš Kriššák a poslanec Národnej rady SR Ján Benčík (klub SaS). Tiež vedec a výskumný pracovník Pavol Čekan, producent Jaro Slávik, analytik Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku Alexander Duleba aj sociologička Iveta Radičová. Zo záznamu sa na diaľku davu prihovorila aj Katarína Mathernová z Európskej komisie.



Jedenásťročný Hassan Alkhalaf (tretí zľava), ktorý niekoľko dní sám unikal z Ukrajiny za bratom Zakarijom študujúcim v SR počas protestného zhromaždenia Mier Ukrajine: Za vašu aj našu slobodu - Spolu zvíťazíme! na Námestí SNP v Bratislave. Bratislava, 11. marec 2022.Foto: SITA/Jana Birošová


Účastníci protestného zhromaždenia Mier Ukrajine: Za vašu aj našu slobodu - Spolu zvíťazíme! na Námestí SNP v Bratislave. Bratislava, 11. marec 2022.Foto: SITA/Jana Birošová

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie