• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Bratislava organizuje benefičný koncert na podporu Banskej Štiavnice, uskutoční sa takmer mesiac od vypuknutia požiaru

Bratislava organizuje benefičný koncert na podporu Banskej Štiavnice, uskutoční sa takmer mesiac od vypuknutia požiaru

Požiar v historickom centre Banskej Štiavnice vypukol 18. marca. „Správa zasiahla aj hlavné mesto, ktoré bezprostredne po tragédii avizovalo, že bude hľadať možnosti, ako z úrovne samosprávy pomôcť.

Bratislava v spolupráci s Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom (BKIS) a základnými umeleckými školami organizuje benefičný koncert na podporu požiarom zasiahnutej Banskej Štiavnice.

Ako informuje hovorkyňa hlavného mesta Dagmar Schmucková, koncert sa uskutoční 17. apríla, takmer mesiac od vypuknutia požiaru, ktorý zničil sedem objektov v historickom centre na Námestí svätej Trojice.

Počas koncertu bude prebiehať verejná zbierka určená na podporu obnovy historických budov, ako aj kultúrneho života v meste.

Pripravený je bohatý program

Program odštartuje v pondelok 17. apríla o 17:30 v Starej tržnici. „S myšlienkou benefičného koncertu sa stotožnila viac ako desiatka známych slovenských umelcov a kapiel vystupujúcich bez nároku na honorár," priblížila hovorkyňa. Požiar poškodil aj priestory Základnej umeleckej školy v Banskej Štiavnici, ktorú navštevuje takmer 400 žiakov.


„Na podporu kolegov a žiakov sa počas benefičného koncertu so svojím programom predstavia viaceré základné umelecké školy zriadené hlavným mestom," dodala Schmucková s tým, že prinesú komorné čísla aj veľké súbory.


Súčasťou programu budú aj moderované vstupy a diskusie Denníka N a denníka SME.


„Moderátor Martin Staňo prinesie rozhovory so štiavnickými rodáčkami - sestrami Magdou a Emíliou Vášáryovými, s historikom umenia Júliusom Barczim, ktorý stál pri záchrane hradu Krásna Hôrka, riaditeľkou Slovenského banského múzea v Banskej Štiavnici Zuzanou Denkovou, riaditeľkou Základnej umeleckej školy Banská Štiavnica Irenou Chovanovou, majiteľom antikvariátu Antikvariátik Tomášom Lazarom, predsedom o. z. Eleuzína Marekom Pavlíkom a ďalšími aktérmi kultúrneho života," uvádza magistrát.

Potrebný je veľký obnos peňazí

Požiar v historickom centre Banskej Štiavnice vypukol 18. marca. „Správa zasiahla aj hlavné mesto, ktoré bezprostredne po tragédii avizovalo, že bude hľadať možnosti, ako z úrovne samosprávy pomôcť," poznamenala Schmucková.


Ako dodala, stále je potrebný veľký obnos peňazí na obnovu a?zreštaurovanie historických budov, ale aj projektov inštitúcií a jednotlivcov, ktoré v meste mali svoju tradíciu a vytvárali umeleckú hodnotu, ako napríklad Kultúrne centrum Eleuzína. Cieľom benefičného podujatia je vytvoriť zbierku pre Banskú Štiavnicu a?zapojiť čo najväčšou mierou aj širokú verejnosť.



Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie