• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Bratislava bude v roku 2021 hospodáriť so sumou takmer 432 miliónov eur

Bratislava bude v roku 2021 hospodáriť so sumou takmer 432 miliónov eur

Hlavné mesto mesto chce pokračovať v rozpracovaných projektoch najmä v oblasti dopravy a verejnej infraštruktúry.

25.12.2020 (Webnoviny.sk) - Bratislava bude v budúcom roku hospodáriť so sumou 431 921 897 eur. "Hlavnou ambíciou rozpočtu na roky 2021 - 2023 je pokračovanie rozpracovaných projektov mesta napriek zhoršenej makroekonomickej situácii predovšetkým v oblasti dopravy a verejnej infraštruktúry, životného prostredia, kvalitnejšej údržby mesta, sociálnej spravodlivosti," uviedol riaditeľ sekcie financií mesta Alexander Dobiaš.

"Bežné príjmy rozpočtu vo výške 348 miliónov eur sú plánované na podobnej úrovni, ako je očakávaná skutočnosť z roku 2020. V rozpočte predpokladáme mierne zvýšenie vo výbere miestnych daní a poplatkov ako daň z ubytovania, prípadne nedoplatky z dane z nehnuteľnosti. Takisto očakávame zvýšenie nedaňových príjmov prostredníctvom lepšieho manažmentu nájomných vzťahov a lepším výberom nedaňových pohľadávok," vysvetlil Dobiaš.

Dodal, že mesto plánuje v druhej polovici roka spúšťať parkovaciu politiku, z ktorej do rozpočtu začnú plynúť príjmy už v roku 2021 a postupne narastať v nasledujúcich rokoch. "Kapitálové príjmy budú plynúť pre mesto hlavne u európskych zdrojov, ktoré sú naviazané na rozvojové projekty v doprave a infraštruktúre, hlavne pre električkové trate," doplnil.

Výpadky v príjmoch

Riaditeľ sekcie financií tiež pripomenul, že pandémia koronavírusu spôsobila priame aj nepriame výpadky v príjmoch mesta vo výške viac ako 25 miliónov eur.


"Fiškálnym cieľom mesta bude kontrolovane zabezpečiť realizáciu plánovaných rozvojových projektov mesta a ich financovanie aj z externých zdrojov, tak, aby bol dlh mesta v každom okamihu pod kontrolou," vysvetlil a dodal, že dočasné zvýšenie dlhového zaťaženia nad 50 percent v roku 2021 bude pravdepodobne nevyhnutné hlavne z dôvodu začiatku výstavby petržalskej električkovej trate, časovému nesúladu jej financovania zo zdrojov EÚ a z dôvodu začatia realizácie viacerých pripravovaných rozvojových projektov.


"Myslím si, že sme prvýkrát robili rozpočet úplne iným spôsobom ako doteraz, omnoho participatívnejšie," povedal primátor Matúš Vallo a dodal, že rovnako ako v roku 2020 sa mesto nebude brániť priebežným zmenám a úpravám rozpočtu počas nasledujúceho roka, podľa aktuálnej situácie.

Dopravná infraštruktúra

Na dopravnú infraštruktúru poslanci vyčlenili 33 miliónov eur, ktoré sú určené na začiatok výstavby predĺženia električkovej trate v Petržalke, projektové dokumentácie modernizácie električkových tratí Ružinovská a Vajnorská radiála či trolejbusovej trate Patrónka - Riviéra.

Ďalších 39 miliónov pohltí výstavba a oprava cestnej a pešej infraštruktúry (napríklad na uliciach Vajnorská, Hradská, Pri Vinohradoch, Jeséniová, Uzbecká), zimná a letná údržba, príprava parkovacej politiky či parkovacích domov, ale aj výstavba a údržba cyklotrás či dofinancovanie Dúbravsko-Karloveskej radiály.


V oblasti životného prostredia rozpočet počíta s výsadbou stromov, prípravou budovania zariadení na zhodnocovanie bioodpadov, vo verejných priestoroch sa pripravuje budovanie nových parkov v Karlovej Vsi, na Žilinskej, práce na fontáne Družba na Námestí slobody, projekt Partizánskej lúky či Komenského námestia.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie